ΣΥΝΤΑΓΗ

Πορτοκαλένια βασιλόπιτα με παπαρουνόσπορο

Πορτοκαλένια βασιλόπιτα με παπαρουνόσπορο, Άννα Ναθαναηλίδου

Σιγά μην αγοράσουμε βασιλόπιτα. Έλα τώρα, μισή ώρα δουλειά είναι. Κακώς παίρνει διαστάσεις στο μυαλό σου. Eνα ωραίο κέικ θα φτιάξουμε, δεν είναι δα και τίποτα σπουδαίο ! Άσε που θα ξέρεις τι τρώτε, θα σου κοστίσει φθηνότερα και θα το ευχαριστηθείτε περισσότερο αφού θα είναι δική σας παραγωγή. Τη χαρά της δημιουργίας, μη ξεχνάς.

Μάζεψε τα υλικά σου και άφησέ τα στον πάγκο της κουζίνας τουλάχιστον δυό ώρες πριν ξεκινήσεις, να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Μίξερ ό,τι έχεις, χειρός, ποδός, με κάδο ή χωρίς, μη σε νοιάζει. Ένα χτυπητήρι να είναι και θα την κάνει την δουλειά του. Χώρισε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτύπα με μια κουταλιά από την ζάχαρη τα ασπράδια σε μια σφιχτή μαρέγκα. Άστα στην άκρη, θα σου χρειαστούν σε λίγο. Χτύπα καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να έχεις μια άσπρη κρέμα που να έχει αφρατέψει, 4-5 λεπτά θα σου πάρει.

Και μετά ρίξε έναν έναν τους κρόκους. Δηλαδή, ρίχνεις έναν κρόκο, χτυπάς μέχρι να απορροφηθεί από το βούτυρο και μετά ρίχνεις τον επόμενο. Μέχρι να τελειώσουνε όλοι οι κρόκοι. Έχεις και στο γυαλί φαρμάκι… το σφηνάκι κονιάκ εννοώ, τούμπαρέ το κι αυτό στη ζύμη σου. Κάπου εδώ άναψε τον φούρνο σου να προθερμανθεί στους 180 αέρα, αντιστάσεις , ό,τι θέλεις εσύ… Στη συνέχεια προσθέτεις εναλλάξ όλο το αλεύρι, σόδα με το γάλα και τον χυμό. Γρήγορα μη φας μισή ζωή στο αλεύρι χυμό γάλα. Πατ κιουτ, σβέλτα μανίτσα μου, πως το λένε!

Στο μεταξύ, τη δουλειά του την έκανε το μίξερ και ολοκλήρωσε – πάμε τώρα χειροκίνητα. Βάλε λίγη λίγη τη μαρέγκα που είχες χτυπήσει στη ζύμη σου και ανακάτεψε με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω. Τη θες τη μαρίζ εδώ. Αν δεν έχεις πάρε μια κουτάλα. Και το ξύσμα βεβαίως βεβαίως. Ε, και τον παπαρουνόσπορο.

Τέλος. Αυτό ήταν. Άπλωσε μια λαδόκολλα στο ταψί, 30άρι να είναι – θα σε σώσει από πλύσιμο αλλά και από τυχόν σπασίματα του κέικ όταν θα πας να το βγάλεις – και ρίξε όλο σου το υλικό.

Ψήσε χωρίς να ανοίξεις την πόρτα του φούρνου αν δεν περάσουνε τουλάχιστον 50 λεπτά. Στα 50 λεπτά κάνε τη δοκιμή με το μαχαίρι. Αν δεν κολλάει η ζύμη στο μαχαίρι το βγάζεις, και το αφήνεις ένα τέταρτο να κρυώσει. Μετά το βγάζεις από το ταψί με την λαδόκολλα μαζί και το στολίζεις, όπως σου αρέσει.

Υλικά για την βασιλόπιτα

  • 250 γρ. βούτυρο να είναι έξω και να έχει μαλακώσει
  • 380 γρ. ζάχαρη
  • 5 μέτρια αυγά, χώρισε τα ασπράδια από τους κρόκους
  • 1/2 κούπα φρέσκος χυμός πορτοκάλι
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 3 κουταλιές της σούπας παπαρουνόσπορο
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • Μια τσιμπιά σόδα μαγειρική
  • Ελάχιστο αλάτι
  • Ζάχαρη άχνη για το στόλισμα

Υ.Γ Μην ξεχάσεις να προθερμάνεις τον φούρνο. Συγκεντρωμένα στην κουζίνα. Άσε την φαντασία σου να κάνει ό,τι θέλει στο στόλισμα. ‘Εχει και το δικαίωμα να είναι κιτσάτη η βασιλόπιτα. Μην ανησυχείς, θα την φάνε. Εγώ έκοψα τα νούμερα του έτους που έρχεται σε χαρτί και απλά άχνισα. Πάρε καλά υλικά, ωραίο βούτυρο, γάλα με όλα του τα λιπαρά, αυγά αληθινά, πορτοκάλια ακέρωτα. Εκεί είναι τα μυστικά του κράτους και της βασιλόπιτας μαζί, στα καλά υλικά!

Αν έχεις παιδάκια ξέχνα τον παπαρουνόσπορο και βάλε σοκολάτα κουβερτούρα περίπου 150 γρ. σε κομματάκια. Παπαρουνόσπορο… να’ χαμε να λέγαμε.

Μην ξεχάσεις το νόμισμα! Γι’ αυτό τη φτιάχνουμε εεεε;;;

Καλή χρονιά να έχουμε όλοι μας, καλύτερη από την προηγούμενη !

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx