ΣΥΝΤΑΓΗ

Πώς να φτιάξετε αξέχαστη βασιλόπιττα

Πώς να φτιάξετε αξέχαστη βασιλόπιττα, Άννα Ναθαναηλίδου

Το μυστικό για μία αξέχαστη βασιλόπιτα είναι δύο υλικά, μάλιστα παρά πολύ γνώριμα στην Χίο…

Παιδιά πάμε πρόσω ολοταχώς για βασιλόπιτα. Βέβαια αν σας πέρασε από το μυαλό να φτιάξετε μια ωραία βασιλόπιτα πολίτικη ή τύπου τσουρέκι με μαγιά φούσκωνε και ξεφούσκωνε, να φύγετε, να πάτε αλλού!

Εδώ εμείς οι απλοί θνητοί, θα βάλουμε τα δυνατά μας και θα φτιάξουμε μια βασιλοπιτάρα με τη λογική του κέικ, απλή, νόστιμη και ωραία, χωρίς να σπαταλήσουμε μια μέρα στην κουζίνα. Θα την κάνουμε όμως πλούσια σε γεύση σαν την χρονιά που έρχεται. Χο,Χο,Χο…

Με υλικά που αγαπώ πολύ και όσο μεγαλώνω τα αγαπώ περισσότερο. Μαστίχα Χίου και μανταρίνια χιώτικα . Ο απόλυτος ερωτικός συνδιασμός! Θα το έλεγες και ένα μικρό αφιέρωμα στη Χίο αν σας έλεγα και κάτι από Μεστά, Αυγώνυμα και Γιάννη Μακριδάκη που αγαπώ επίσης πολύ. Αλλά θα ονειρευτώ τη Χίο και τα μαύρα βόλια της και θα περιοριστώ στην κουζίνα μου για να σας χαρίσω μια συνταγάρα που θα την κρατήσετε στα συρτάρια σας και αποθηκευμένη στα λαπτόπια σας.

Μη σας βαρύνει ο τίτλος βασιλόπιτα και αγχωθείτε. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο γλυκό έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία. Χαλαρά παιδιά, μην τρελαθούμε κιόλας, ένα κέικ είναι λίγο πιο φροντισμένο και γιορτινό. Αν ακολουθήσεις ό,τι σου πω θα σε συζητάνε για καιρό. Με την καλή την έννοια…

Λοιπόν βγάλε από το ψυγείο αυγά, βούτυρο, και γάλα. Άφησέ τα για κάνα τρίωρο τουλάχιστον να πάρουνε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Πλύνε ξύσε μύρισε πέντε μανταρίνια και μετά στύψτα και πάρε τον χυμό τους. Πρέπει να έχεις τουλάχιστον μισή κούπα φρέσκια μανταρινάδα. Και λιγουλάκι περισσότερο. Ρίξε και το γάλα μέσα στο χυμό. Θα κόψει το γάλα αλλά μη σε απασχολεί, αγνόησέ το.

Βάλε τη μαστίχα σε μια κούπα από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσεις και χτύπα την στο μπλέντερ. Καλά! Να γίνει σκόνη. Κόψε το βούτυρο, που έχει μαλακώσει, σε κομματάκια και χτύπησέ το με όλη τη ζάχαρη. Και αυτή που έχει τη μαστίχα και την άλλη. Σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ασπρίσει.

Εδώ ανάβεις να προθερμάνεις το φούρνο σου. Στους 180 βαθμούς αέρα ή αντιστάσεις. Ό,τι θέλεις. Μετά γύρνα στο μίξερ και πρόσθεσε ένα-ένα τα αυγά στη ζάχαρη με το βούτυρο. Όταν ξεμπερδέψεις με τα αυγά βάλε εναλλάξ το αλεύρι-μανταρινόγαλα. Και χαμήλωσε λίγο και την ταχύτητα. Δηλαδή, λίγο μανταρινόγαλα λίγο αλεύρι.

Τελειώνουνε τα υλικά σου, σταματάς το χτύπημα και προσθέτεις το ξύσμα. Ανακατεύεις με μια σπάτουλα και ρίχνεις το υλικό σου στο 30αρι ταψί, στο οποίο έχεις ήδη βάλει μια λαδόκολλα, η οποία πρέπει να προεξέχει λίγο για να σε διευκολύνει αργότερα να βγάλεις εύκολα την βασιλόπιτα.

Βάλε το ταψί στον καλά προθερμασμένο φούρνο –πρέπει να έχει φτάσει στους 180 βαθμούς– και μην ανοίξεις την πόρτα αν δεν περάσουνε τουλάχιστον 50 λεπτά. Εκεί στο 50λεπτο ρίξε της αλύπητα μια γερή μαχαιριά στο κέντρο της κι αν δεις ότι κολλάει ζύμη πάνω στο μαχαίρι ψήσε λίγο ακόμα. Αν όχι , ευλαβικά την απομακρύνεις από το φούρνο, αφήνεις να κρυώσει καλά και αφαιρείς προσεκτικά την πίτα από το ταψί, κρατώντας τη λαδόκολλα από τις άκρες.

Κόψε ένα δύο αστεράκια σε χαρτί, βάλε τα επάνω στην επιφάνεια της βασιλόπιτας και άχνισέ την απαλά. Και είναι πανέτοιμη, ωραία, στολισμένη, φίνα, μυρωδάτη και εντυπωσιακή. Κάθε της μπουκιά θα είναι παντρεμένα αρώματα χιώτικα και δεν θα έχει ξαναφάει κανένας τέτοια βασιλόπιτα. Ε και με την ευκαιρία να πάμε και στην κούκλα Χίο!

Υλικά

  • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό να έχει μαλακώσει
  • 5 μεγάλα αυγά
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
  • 120 γρ. χυμό από μανταρίνια χιώτικα
  • 120 γρ. γάλα πλήρες
  • 1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • ξύσμα 5 χιώτικων μανταρινιών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού δάκρυα μαστίχας Χίου
  • Άχνη ζάχαρη

Υ.Γ.1 Μην αρχίσεις σε παρακαλώ τα δεν βρίσκω μανταρίνια χιώτικα –όποιος ψάχνει βρίσκει– γιατί θα αρχίσω και εγώ να σου λέω ότι οι παραγωγοί τα ξηλώσανε, γιατί ο κόσμος ζητούσε μανταρίνια χωρίς κουκούτσια, άλλος παραλογισμός. Και έτσι μειώθηκε η παραγωγή των πιο μυρωδάτων και γευστικών μανταρινιών που έχουμε. Άστα, μην τα συζητάμε τώρα. Εσύ πήγαινε στη λαϊκή και θα βρεις. Κι αν δε βρεις με τίποτα… ε άντε βάλε πορτοκάλι, αλλά δεν θα είναι η φίνα μυρωδάτη και ιδιαίτερη βασιλόπιτα. Το ‘πα, να το ξέρεις.

Δεν έχει καμμιά σημασία αν έχεις στρογγυλό ή τετράγωνο ταψί. Να θυμάσαι μόνο ότι η διάμετρος του στρογγυλού ταψιού είναι 28-30 εκατοστά οπότε υπολόγισε αν έχεις τετράγωνο. Μην ξεχάσεις το φλουρίιιιιι!

Υ.Γ.2 Καλύτερη χρονιά να έχουμε!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι