ΤΑΞΙΔΙΑ

Ταξίδι με φθηνές αεροπορικές εταιρείες – Τα συν και τα πλην

Ταξίδι με φθηνές αεροπορικές εταιρείες – Τα συν και τα πλην, Μαρία Καλοπούλου

Το 2024, τα αεροπορικά εισιτήρια εκτοξεύονται, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τα εισιτήρια να αυξάνεται κατά 25%. Υπό το πρίσμα αυτό, πολλοί από εμάς αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε το κόστος, αναζητώντας αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Αυτοί οι αερομεταφορείς προσφέρουν φθηνότερους ναύλους, αλλά υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των πτήσεων με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των πτήσεων με αυτές τις αεροπορικές εταιρείες;

Είναι πιο προσιτές οι τιμές

Φυσικά, ένα σημαντικό πλεονέκτημα των πτήσεων με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους είναι οι φθηνότεροι ναύλοι. Εάν είστε σε θέση να ταξιδεύετε με λίγα πράγματα και δεν είστε επιλεκτικοί σχετικά με το πού θα καθίσετε ή τις προσφορές κατά την πτήση, είστε ο τέλειος υποψήφιος για μία από αυτές τις πτήσεις.

Οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες έχουν διάφορες τακτικές που χρησιμοποιούν για να μειώσουν το κόστος, συμπεριλαμβανομένης της προσέγγισης θέσεων “μονής θέσης” (εξάλειψη πραγμάτων, όπως η πρώτη θέση και η business class) και η εστίαση στις απευθείας πτήσεις μικρών αποστάσεων.

Αποφεύγοντας μεγαλύτερα ταξίδια και συνδέοντας πτήσεις σε πιο πολυσύχναστους κόμβους, οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων που προγραμματίζουν.

Πληρώνετε μόνο για ό,τι χρειάζεστε

Εκτός από τη μείωση του κόστους στους βασικούς ναύλους, η προσέγγιση a la carte που χρησιμοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους σημαίνει ότι μπορείτε να επιλέξετε αυτό που χρειάζεστε όταν πετάτε.

Η ευέλικτη τιμολόγηση σημαίνει ότι οι επιβάτες πληρώνουν μόνο για τις υπηρεσίες που χρειάζονται, επιτρέποντάς τους να ελαχιστοποιήσουν το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων με βάση τις προσωπικές τους προτιμήσεις.

Συνήθως πετούν από μικρότερα αεροδρόμια

Εκτός από την προσφορά χαμηλότερων ναύλων, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους λειτουργούν από μικρότερα αεροδρόμια, γεγονός που μπορεί να έχει οφέλη εξοικονόμησης κόστους και άνεσης.

Οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες έχουν τους λόγους τους για αυτό—σε μεγάλο βαθμό για να μειώσουν το κόστος και να αποφύγουν τον ανταγωνισμό με παλαιές αεροπορικές εταιρείες για σημεία προσγείωσης—αλλά μπορεί επίσης να σας ωφελήσει.

Αν και μπορεί να πιστεύετε ότι η πτήση από μεγαλύτερους κόμβους είναι ταχύτερη και ευκολότερη, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Tα μικρότερα αεροδρόμια τείνουν να έχουν μικρότερες ουρές στον έλεγχο ασφαλείας και λιγότερα πλήθη, καθώς και πιο οικονομικά σνακ. Ως μπόνους, αποφεύγετε επίσης την «ταλαιπωρία της πλοήγησης σε μεγαλύτερα αεροδρόμια», λένε εμπειρογνώμονες σε οικονομικά ταξίδια.

Ο χώρος στάθμευσης είναι ένα άλλο προνόμιο σε μικρότερα αεροδρόμια, τα οποία γενικά προσφέρουν πιο προσιτές τιμές ή ακόμη και σας επιτρέπουν να σταθμεύσετε δωρεάν. (Ποιος δεν έχει απομακρυνθεί από το αεροδρόμιο μετά από ακριβές διακοπές και ανακάλυψε ότι πρέπει να πληρώσει ένα υπερβολικό τέλος για αρκετές ημέρες στάθμευσης;)

Συχνά έχουν προσφορές

Εκτός από την προσφορά των πιο ανταγωνιστικών τιμών γενικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους πραγματοποιούν επίσης συνεχώς προωθητικές ενέργειες, βοηθώντας σας να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα.

Οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες κάνουν προσφορές και εκπτώσεις της τελευταίας στιγμής για να προσελκύσουν ταξιδιώτες που γνωρίζουν το κόστος με ευέλικτες ημερομηνίες ταξιδιού.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των πτήσεων με οικονομικές αεροπορικές εταιρείες;

Θα μπορούσατε να καταλήξετε να ξοδέψετε περισσότερα από όσα θα κάνατε με έναν πάροχο πλήρους εξυπηρέτησης

Οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες σας προσελκύουν με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές τους. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, μόλις φτάσετε στο ταμείο κατά την αγορά εισιτηρίων, ο ναύλος καταλήγει σημαντικά υψηλότερος από αυτό που υπολογίζατε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κάθε είδους ανέσεις, ακόμα και μικρά πράγματα όπως τσάντες και επιλογή καθισμάτων, συνοδεύεται από αύξηση στην τιμή, αναγκάζοντάς σας να πληρώσετε πολύ περισσότερα από όσα είχατε σκοπό.

Οι πρόσθετες χρεώσεις για οτιδήποτε πέρα από τις βασικές υπηρεσίες μπορούν γρήγορα να συμβάλουν στην αύξηση κόστους και να μειώσουν τη διαφορά τιμής έναντι μιας αεροπορικής εταιρείας πλήρους εξυπηρέτησης, ενώ παρέχουν μια λιγότερο άνετη εμπειρία.

Έχουν περιορισμένες ανέσεις

Ενώ θα είστε έτοιμοι για τυχόν πρόσθετα, όπως επιλογή καθίσματος ή επιπλέον αποσκευές, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δεν μπορείτε να αγοράσετε με οικονομικές πτήσεις.

Οι πτήσεις χαμηλού κόστους, γενικά, σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσετε πολλές σημαντικές ανέσεις που προσφέρονται από άλλες αεροπορικές εταιρείες για να εξοικονομήσετε την τιμή της πτήσης.

[Συχνά] δεν υπάρχει επίσης επιλογή για αναβαθμισμένη θέση καμπίνας, γεγονός που μειώνει την άνεση. Επειδή είναι ως επί το πλείστον πτήσεις μικρών αποστάσεων, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες δίνουν λιγότερη έμφαση στην άνεση και τα προνόμια. Μπορεί να είστε εντάξει με αυτό κατά την κράτηση, αλλά θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα νιώθετε για αυτό όταν είστε στον αέρα.

Οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες τείνουν να είναι λιγότερο φιλικές προς τους επιβάτες. Τα επίπεδα άνεσης μπορεί να είναι χαμηλότερα λόγω πιο στενών διαμορφώσεων καθισμάτων με αποτέλεσμα λιγότερο χώρο για τα πόδια, έλλειψη υπηρεσιών ψυχαγωγίας και γευμάτων κατά την πτήση ή άλλα πρόσθετα που είναι στάνταρ σε αεροπορικές εταιρείες.

Cheerful female flight attendant in air hostess uniform looking at camera and smiling while standing near passenger seats in aircraft

Η εξυπηρέτηση πελατών τους μπορεί να είναι δύσκολη

Τα ταξίδια είναι συχνά μια ταλαιπωρία – ανεξάρτητα από το πόσα ξοδεύετε για ένα εισιτήριο – επομένως, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα, θέλετε να μπορείτε να επικοινωνήσετε με έναν εκπρόσωπο της εταιρείας. Αυτό είναι συχνά ένα πρόβλημα με τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους.

Η εξυπηρέτηση πελατών τείνει να είναι λιγότερο ισχυρή από τις εταιρείες πλήρους εξυπηρέτησης, [και], ενώ αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα τις περισσότερες φορές, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο όταν αντιμετωπίζετε καθυστέρηση ή ακύρωση πτήσης.

Έχουν λιγότερη ευελιξία εάν αλλάξουν τα σχέδιά σας ή εάν η αεροπορική εταιρεία αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα

Μία από τις πιο αγχώδεις πτυχές της κράτησης ταξιδιού είναι να διασφαλίσετε ότι τα σχέδιά σας έχουν ολοκληρωθεί πριν κάνετε κλικ στο “αγορά”. Ωστόσο, ενώ οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες σάς προσφέρουν κάποια ευελιξία, επιτρέποντας δωρεάν ακυρώσεις εντός 24 ωρών και επιλογές αλλαγής των πτήσεων σας εάν χρειαστεί, οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες δεν είναι τόσο ευέλικτες.

Οι οικονομικές αεροπορικές εταιρείες τείνουν να προσφέρουν λιγότερη ευελιξία όσον αφορά τις αλλαγές δρομολογίων, ενώ αν κάνετε μια αλλαγή, μπορεί να περιμένετε πολύ υψηλότερες χρεώσεις.

Ακόμη χειρότερα, εάν η πτήση σας καθυστερήσει ή ακυρωθεί για κάποιο λόγο, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους δεν είναι πιθανό να βοηθήσουν σε αυτές τις περιπτώσεις. Σύμφωνα με το NerdWallet, είναι «ασυνήθιστο» για αυτούς τους μεταφορείς να παρέχουν κουπόνια για πράγματα όπως ξενοδοχεία ή γεύματα. Αυτό επιδεινώνεται από το γεγονός ότι αυτοί οι φορείς αντιμετωπίζουν σχετικά συχνά αυτά τα ζητήματα.

Οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις μπορεί να είναι πιο συνηθισμένες για τις οικονομικές εταιρείες λόγω των αυστηρότερων δρομολογίων και της χρήσης μικρότερων αεροδρομίων. Το μικρότερο μέγεθος του στόλου τους μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο να φτάσετε στον προορισμό σας εγκαίρως, εάν απαιτείται εκ νέου κράτηση.

Υπάρχουν άλλες οικονομικές επιλογές ταξιδιού;

Εάν έχετε κολλήσει ανάμεσα στο να θέλετε να εξοικονομήσετε χρήματα και να προτιμάτε μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες, ίσως θελήσετε να κλείσετε μια βασική οικονομική θέση σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Σύμφωνα με το NerdWallet, οι αεροπορικές εταιρείες πλήρους εξυπηρέτησης έχουν προσθέσει αυτήν την επιλογή ως τρόπο να ανταγωνιστούν τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, προσφέροντας χαμηλότερες τιμές με μερικούς περιορισμούς.

Παρόμοια με τις οικονομικές αεροπορικές εταιρείες, αυτό το εισιτήριο είναι «γυμνό» και ταιριάζει καλύτερα σε άτομα που ταξιδεύουν μόνοι τους με καθορισμένες ημερομηνίες. Με τη βασική οικονομική επιλογή, συνήθως θα εγκαταλείπετε την επιλογή θέσεων, πόντους και μίλια και αποσκευές, καθώς συνήθως δεν περιλαμβάνονται οι χειραποσκευές και οι αποσκευές που παραδίδονται στο check in. Επίσης, σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνετε αλλαγές, μπορεί να μην έχετε τύχη, επισημαίνει το NerdWallet.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι