Χαστούκια σε ΕΕ και Ερντογάν από τον «Ευρωπαίο πολίτη 2018» Σενέρ Λεβέντ

-
383
Η δίωξη Λεβέντ δείχνει το μέλλον, Κώστσς Βενιζέλος

Με άσκηση κριτικής στην ΕΕ παρέλαβε το βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Ευρωπαίος Πολίτης 2018» ο γνωστός Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Αφρίκα», Σενέρ Λεβέντ.

 «Ευρώπη έλειπες, το 1974 από την Κύπρο, έλειπες από την Ρουάντα, την Βοσνία, παρακολουθούσες τα γεγονότα στην Σεμπρένιτσα, έκλεισες τις πόρτες σου στους μετανάστες και για να μην σε πλησιάσουν έκανες ένα φασίστα-δικτάτορα στην Τουρκία φύλακα και τον πληρώνεις γι' αυτό», είπε ο Σενέρ Λεβέντ, μιλώντας στην τελετή απονομής του βραβείου, την οποία οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος τόνισε επίσης ότι εκατομμύρια άνθρωποι έγιναν μετανάστες, λόγω της στάσης της Ευρώπης. «Οι παρεμβάσεις, που έκανες (Ευρώπη) για να φέρεις την δημοκρατία στις χώρες τους, τους εξανάγκασαν να φύγουν», είπε χαρακτηριστικά. Παραλλήλως αναφέρθηκε και στην «αραβική άνοιξη», που έχει γίνει «αιματηρή άνοιξη» με όσα συμβαίνουν στο Ιράκ, την Συρία, την Λιβύη και την Υεμένη.

Ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε Κύπριος και, χωρίς να απορρίπτει την εθνική ταυτότητα, είπε: «λέω με ευκολία: εσύ είσαι Ελληνοκύπριος, εγώ είμαι Τουρκοκύπριος, αλλά και οι δυο μας είμαστε Κύπριοι». Υποστήριξε ακόμη ότι η Ευρώπη δεν καταβάλει αρκετές προσπάθειες για να απελευθερώσει τον βορρά από την ηγεμονία της Τουρκίας και να εφαρμοσθεί και εδώ (στην Κύπρο) το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Οι Ευρωβουλευτές δεν μπορούν ούτε στα Βαρώσια να μπουν που είναι στα χέρια του τουρκικού στρατού», σημείωσε.

Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βραβεύτηκαν επίσης οι Οκάν Νταγλί, και ο Ανδρέας Μάτσης, της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Αμμοχώστου.