Επιμένουν τρεις μήνες μετά τα Κίτρινα Γιλέκα

-
96
Απ’ τα κόκκινα μάτια στα κίτρινα γιλέκα, Ιωάννης Αναστασάκης
AFP_1BI3SI

Τρεις μήνες από την έναρξη των κινητοποιήσεων κοινωνικής αμφισβήτησης στην Γαλλία συμπληρώνουν τα Κίτρινα Γιλέκα και επιμένουν με διαδηλώσεις στο Παρίσι και την επαρχία.

Γύρω στις 12:00 (ώρα Ελλάδας), εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί με ηρεμία στη γαλλική πρωτεύουσα, στην πλατεία Ετουάλ στο πάνω μέρος των Σανζ-Ελιζέ.

Η συγκέντρωση, η οποία επιτηρείται από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, διεξάγεται σε ήρεμη ατμόσφαιρα, παρά τα καπνογόνα και τα τραγούδια κατά του γάλλου προέδρου, στα οποία αναφέρεται και το σύνθημα «Εμανουέλ Μακρόν, θα έρθουμε να σε βρούμε στο σπίτι σου».

Στο Παρίσι , η κινητοποίηση θα διαρκέσει όλο το Σαββατοκύριακο, καθώς αύριο, Κυριακή, συμπληρώνονται ακριβώς τρεις μήνες από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Την ίδια ώρα, στην ανατολική Γαλλία, τα «κίτρινα γιλέκα» επέστρεψαν στις διασταυρώσεις υποχρεωτικής κυκλικής πορείας. Στο Στρασβούργο, περίπου 110 «κίτρινα γιλέκα» συμμετείχαν στη μοναδική συγκέντρωση που είχε προγραμματισθεί για σήμερα το πρωί, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στο Μπορντό και την Τουλούζη, στη νοτιοδυτική Γαλλία, συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα και ενδέχεται να ακολουθήσουν πορείες. Συγκεντρώσεις είναι επίσης προγραμματισμένες και σε άλλες γαλλικές πόλεις, ιδιαίτερα στη Μασσαλία, τη Λιόν, τη Νάντη και τη Λιλ.