Με βολές κατά Ιράν κλείνουν το προξενείο στην Βασόρα οι ΗΠΑ

-
75

Το κλείσιμο του προξενείου τους στην Βασόρα ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ,  επικαλούμενες «απειλές», τις οποίες απέδωσαν στο Ιράν.

Την ανακοίνωση έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, αναφερόμενες σε «ολοένα και περισσότερες και πιο συγκεκριμένες απειλές και υποκίνηση σε επιθέσεις στο προσωπικό και τις εγκαταστάσεις» των Αμερικανών στο Ιράκ.

Οι απειλές, σύμφωνα με τους Αμερικανούς προέρχονται «από την ιρανική κυβέρνηση, την Δύναμη Κοντς του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και πολιτοφυλακές που βοηθάει, ελέγχει και διευθύνει ο επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, Γασέμ Σολεϊμανί».

Ο Πομπέο έδωσε εντολή «για τη διατεταγμένη αποχώρηση» όλου του αμερικανικού προσωπικού του γενικού προξενείου της Βασόρας, σημείωσε η  εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρινίζοντας ότι οι προξενικές υπηρεσίες θα παρέχονται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε και νέα προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο Ιράκ, ενημερώνοντάς τους ότι η ικανότητα των αμερικανικών αρχών να τους βοηθήσουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη είναι «εξαιρετικά περιορισμένη».