Μέρκελ: Ευγνώμων προς τον Αλέξη για την συμφωνία με ΠΓΔΜ

-
42

Κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αξιοποίησε την ευκαιρία για να αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα για το ότι ανέλαβε πρωτοβουλία σε ένα πάρα πολύ δύσκολο πρόβλημα, δηλαδή το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας, αναζήτησε μαζί με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ μια λύση και θα προχωρήσει πολύ θαρραλέα», δήλωσε η καγκελάριος. Όπως επισήμανε ακόμη, ο καθένας γνώριζε ότι η εξεύρεση λύσης δεν θα ήταν εύκολη.

Πάντως, με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται «σαφήνεια» και ανοίγει η προοπτική για αυτή τη χώρα να γίνει μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εξαίροντας τη σημασία της συμφωνίας η κ. Μέρκελ τόνισε ότι από αυτή δεν θα ωφεληθούν «μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και οι κοινές μας αξίες.»

Στη συνέχεια η καγκελάριος ρωτήθηκε για το αν και κατά πόσον υπήρξε ένα είδος συναλλαγής στο θέμα της ονομασίας, όπως υποστηρίζει ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης- ότι δηλαδή ο κ. Τσίπρας σε συνεννόηση με την κ. Μέρκελ έκλεισε τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και, ως αντάλλαγμα, του επετράπη να άρει το μέτρο για μείωση συντάξεων στην Ελλάδα.

Εμφανώς εκνευρισμένη η καγκελάριος απάντησε πως «σαφώς δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στις δραστηριότητες που αφορούν το ονοματολογικό και κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαγορευτικό και πραγματικά με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα πρέπει να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο».

Απαντώντας σε μια ακόμη ερώτηση η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε πως κατά τη συνάντηση της με τον κ. Μητσοτάκη το μεσημέρι της Παρασκευής θα συζητήσουν και για την Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναμένει πως σε αυτή τη συζήτηση θα υπάρξουν «σαφώς διαφορετικές απόψεις». Η ίδια δεν σκοπεύει να αναμιχθεί σε διαφορές που επικρατούν γύρω από το ονοματολογικό ανάμεσα στα ελληνικά κόμματα, θα υποστηρίξει όμως στη συνομιλία της με τον κ. Μητσοτάκη πως θα πρέπει να λήξει η διένεξη για το όνομα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσω γι αυτό με τον κ. Μητσοτάκη», διευκρίνισε. Όπως επισήμανε, σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου ισχύει ο κανόνας ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, «αλλά σε θέματα μεγάλης εθνικής σημασίας θα πρέπει να επιδιώκεται να αναζητηθεί μια κοινή γραμμή.»