Μέτρα για το μεταναστευτικό ζητά η Κομισιόν, δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές

Με υπογραφή Γιόχανσον μετανάστες όσοι έρχονται από την Τουρκία, Βαγγέλης Σαρακινός

Την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαμονής των μεταναστών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα, τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 21 και 22 Μαρτίου, όπου όμως το μεταναστευτικό δεν θα είναι στην ημερήσια διάταξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα μία συνολική έκθεση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμέτωπιση της προσφυγικής κρίσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αυτά που είναι ακόμη αναγκαία για την αντιμετώπιση τόσο των άμεσων όσο και μελλοντικών προκλήσεων.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να καταπολεμηθούν η «παραπληροφόρηση» και οι «ψευδείς ειδήσεις», ενώ επισήμανε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι «δύσκολο να ξέρει κανείς τι συμβαίνει πραγματικά». Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των αφίξεων στα προ κρίσης επίπεδα, στην ενίσχυση της προστασίας των συνόρων με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, αλλά και στη συνεργασία με τις τρίτες χώρες για την εξασφάλιση νόμιμων οδών και την επίσπευση των επιστροφών.

Τα στοιχεία της Επιτροπής

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επί τρία συναπτά έτη, οι αριθμοί των αφίξεων μειώνονται σταθερά και τα σημερινά επίπεδα φθάνουν μόλις στο 10% των ανώτατων επιπέδων του 2015. Επιπλέον, το 2018 εντοπίστηκαν περίπου 150.000 περιπτώσεις παράτυπης διέλευσης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Όμως, όπως υπογραμμίζεται, το γεγονός ότι ο αριθμός των παράτυπων αφίξεων έχει μειωθεί δεν αποτελεί εγγύηση για το μέλλον, αν ληφθεί υπόψη η πιθανή συνέχιση της μεταναστευτικής πίεσης. Επομένως, η Κομισιόν τονίζει πως είναι σημαντικό να υιοθετηθεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση σχετικά με τη διαχείριση της μετανάστευσης και την προστασία των συνόρων.

Μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής για το άμεσο μέλλον, είναι: Η ενίσχυση της στήριξης στο Μαρόκο, γιατί οι αφίξεις μέσω της διαδρομής της Δυτικής Μεσογείου έχουν αυξηθεί σημαντικά, η βελτίωση των άθλιων συνθηκών στη Λιβύη, η διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα και οι προσωρινές ρυθμίσεις σχετικά με την αποβίβαση.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Ειδικά για την Ελλάδα, σημειώνεται πως αν και, χάρη στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, εξακολουθούν να εξασφαλίζονται «σημαντικά μειωμένες» αφίξεις στα ελληνικά νησιά, τα βασικά προβλήματα στην χώρα, όσον αφορά τις επιστροφές, την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου και την κατάλληλη στέγαση, παραμένουν «άλυτα».

Όπως ανέφερε σήμερα ο κ. Αβραμόπουλος, η μεταναστευτική πίεση προς την Ελλάδα έχει μειωθεί από 12.000 αφίξεις την ημέρα το 2015 σε μόλις 81 το 2018, κάτι που έχει επιτευχθεί χάρη και στα 2 δισ. οικονομικής στήριξης από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Παράλληλα, όμως, είπε πως «οι άθλιες συνθήκες και ο συνωστισμός παραμένουν πολύ ανησυχητικό ζήτημα» και κάλεσε τις ελληνικές Αρχές «να καθιερώσουν άμεσα μία αποτελεσματική εθνική στρατηγική», που θα διασφαλίζει καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Αρχών. Ο επίτροπος Μετανάστευσης επισήμανε επίσης την ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε «προτεραιότητα τον καθορισμό προσωρινών μέτρων για την αποβίβαση».

«Περιμένω στο αυριανό Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών όλα τα κράτη-μέλη να αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε αναφορικά με την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος ασύλου, το οποίο, όπως είπε, θα πρέπει να είναι το «κληροδότημα» αυτής της Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό προσωρινών αποβιβάσεων, που αποτελεί την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία κέντρων αποβίβασης σε ευρωπαϊκά εδάφη, με τη σύμφωνη γνώμη των εν λόγω κρατών-μελών, ο ίδιος χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η ρουμανική προεδρία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμμετάσχουν «περισσότερα κράτη-μέλη» με την πλήρη στήριξη της Επιτροπής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι