Πομπέο: Πάλι κυρώσεις κατά Ιράν, καμπανάκι σε Τουρκία

-
27

Καθώς τη Δευτέρα οι ΗΠΑ προχωρούν στην επαναφορά του καθεστώτος των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης στην προ του 2015 κατάσταση, όταν υπεγράφη η συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, απηύθυνε προειδοποίηση στην Τουρκία και προσωπικά στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτρέποντάς τον να αντιληφθεί ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτερος εταίρος από το Ιράν.

Απαντώντας σε ερώτηση του περί του ότι υπό τον Ερντογάν η Τουρκία στρέφεται προς ανατολάς ο Πομπέο είπε: «Ελπίζω όχι. Θα ήταν ατυχές για το ΝΑΤΟ. Θα ήταν ατυχές για τις HΠΑ και νομίζω ότι θα ήταν ακόμη πιο ατυχές για τον λαό της Τουρκίας, αν συνέβαινε αυτό.

"Ήταν μια δύσκολη σχέση κατά τη διάρκεια του πρώτου ενάμιση χρόνου της διακυβέρνησης (του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ) Τραμπ, αλλά υπήρξαν επίσης τομείς όπου είχαμε πραγματικές, σημαντικές επιτυχίες.

"Συνεργαζόμαστε σήμερα σε τμήματα της Συρίας για να αρνηθούμε στους τρομοκράτες ασφαλές καταφύγιο. Τρομοκράτες που έχουν σχεδιάσει να επιτεθούν στην πολιτική αεροπορία των ΗΠΑ. Αυτά είναι σημαντικά αμερικανικά συμφέροντα».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα «η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν θα καταλάβουν ότι οι ΗΠΑ είναι καλύτεροι εταίροι από το Ιράν και ότι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι να στηρίξει βαθύτερες σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

ΟΠομπέο είπε ότι η συμφωνία με το Ιράν ήταν «κακή» εξηγώντας γιατί ο πρόεδρος Τραμπ αποχώρησε απ' αυτή το Μάιο.

«Τη Δευτέρα θα επιστρέψουν όλες οι κυρώσεις που είχαν αρθεί από την κυβέρνηση Ομπάμα. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί το Ιράν εξακολουθεί να παραμένει ο μεγαλύτερος κρατικός υποστηρικτής της τρομοκρατίας στον κόσμο.

"Συνεχίζει να παράγει όλο και καλύτερους πυραύλους οι οποίοι μπορούν να απειλήσουν τη Μέση Ανατολή και ενδεχομένως την Ευρώπη. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές ανάλογες ενός κανονικού έθνους».