Αναστασιάδης και ΑΚΕΛ σφάζονται στην ποδιά του Τσαβούσογλου

Κώστας Βενιζέλος
302
Ξαναζεσταίνουν το Κυπριακό με όχημα τα ΜΟΕ και στόχο το αέριο, Κώστας Βενιζέλος

Και η τραγωδία συνεχίζεται. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα χαμογελά με νόημα καθώς οι επαφές του με Έλληνες Κύπριους αξιωματούχους προκαλούν αναταράξεις στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρώτα ήταν τα όσα είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο 2017 και τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τι του απάντησε αυτός.

Πήγε προ εβδομάδων ο Άντρος Κυπριανού, ηγέτης του ΑΚΕΛ, στην Άγκυρα και είδε τον Τσαβούσογλου. Τα όσα του είπε τα κρατά για το εαυτό του και την ηγεσία του κόμματος του, ενώ είχε και ενημερωτική συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Από αυτή την εικόνα των διεργασιών, των συζητήσεων, των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων απουσιάζουν οι πολίτες, οι οποίοι παραμένουν ανενημέρωτοι. Βρίσκονται στο σκοτάδι. Ακούνε και καταγράφουν τα όσα διαμείβονται δημόσια με μισές κουβέντες.

Ο Άντρος Κυπριανού πήγε, λοιπόν,  στην Άγκυρα και συνάντησε τον Τσαβούσογλου για να ανιχνεύσει τις προθέσεις της Τουρκίας, αλλά και για να ενημερωθεί για τα όσα συζητεί η τουρκική πλευρά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Πολλά έχουν δει το φως για τις συζητήσεις αυτές του Προέδρου και δεν υπήρξαν πειστικές διευκρινίσεις. Στο νέο του ταξίδι, στη Νέα Υόρκη, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε σε ομιλία του πως ο Τσαβούσογλου του είπε πως «θα δεχτούν να συζητήσουν πλήρη κατάργηση (εγγυήσεων) κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δίχως να σημαίνει αυτό ότι θα καταλήξουμε κατ’ ανάγκη σε πλήρη κατάργηση».

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε επίσης πως για το συγκεκριμένο ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: «Του είπα περιληπτικά τι ακριβώς ήταν αυτές οι προϋποθέσεις που έθετε ο κ. Τσαβούσογλου, και μάλιστα κούνησε το κεφάλι και το χέρι του για να δείξει ότι αυτά είναι λόγια του αέρα. Ως εκ τούτου, να μην λέει ότι δεν τον ενημέρωσα».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος ερωτηθείς αν ο Τσαβούσογλου άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο για πλήρη κατάργηση των εγγυήσεων κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, απάντησε: «νομίζω στις δημόσιες του δηλώσεις ποτέ, στις ιδιωτικές δηλώσεις ποτέ, δεν γνωρίζω τι έχει πει και γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. Κυπριανού περί των προϋποθέσεων, ποιων (προϋποθέσεων) και μάλιστα ότι δεν εξαρτώνται ή εξαρτώνται από την Κυπριακή Δημοκρατία».

Όποιος κατάλαβε κατάλαβε για τα όσα έχουν διαδραματισθεί στις χωριστές επαφές των Αναστασιάδη και Άντρου Κυπριανού με τον Τσαβούσογλου. Μόνο αυτοί γνωρίζουν. Εμείς όχι. Και ο Τσαβούσογλου ασφαλώς, ο οποίος πρέπει να το διασκεδάζει που τσακώνονται οι συνομιλητές του.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.