ΣΧΟΛΙΟ

Ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στο Κυπριακό – Τα σενάρια κρίσεων

Ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες στο Κυπριακό – Τα σενάρια κρίσεων,

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Κουεγιάρ απηύθυνε ανοικτή επιστολή στους Κυπρίους ενόψει της υποβολής της έκθεσής της προς τον Αντόνιο Γκουτέρες. Και έστειλε μηνύματα με αποδέκτες όλους τους εμπλεκόμενους.

Ανέδειξε για άλλη μια φορά τη σημασία της “κοινωνίας των πολιτών”. Ποιους εννοεί είναι μια άλλη ιστορία. Την ίδια ώρα, αυτή την εβδομάδα αναμένονται δυο ενημερώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και μια έκθεση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Αυτές τις ημέρες, στις 10 Ιουλίου, θα υποβληθεί στον Αντόνιο Γκουτέρες η έκθεση της Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία και θα ενημερώσει ανεπισήμως το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τι θα αναφέρει στην έκθεση της; Αυτό που αφηνόταν να εννοηθεί το τελευταίο διάστημα ότι θα παρουσιάσει ασχολίαστα τα δεδομένα, περιγράφοντας τις εκατέρωθεν απόψεις σε σχέση με τη μορφή της λύσης; Θα κινηθεί διαφορετικά;

Μια απλή καταγραφή, όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, ενδεχομένως να αφήσει πεδίο στον κ. Γκουτέρες να αποφασίσει ανεπηρέαστα τα επόμενα βήματα. Δηλαδή, τον καθορισμό ραντεβού όλων των εμπλεκομένων το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σε μια τέτοια περίπτωση κι εάν ακόμη δεν ανανεωθεί το συμβόλαιο της κ. Ολγκίν, αυτή θα παραμείνει στο περιβάλλον του Γενικού Γραμματέα και θα βοηθά στην προετοιμασία του ραντεβού του Σεπτεμβρίου. Κι αυτό γιατί τα Ηνωμένα Έθνη λογικά δεν ευνοούν ένα ραντεβού στα τυφλά καθώς αυτό θα έχει προδιαγεγραμμένη κατάληξη.

Την ίδια ώρα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας (για τον Ιούλιο), Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Ρωσίας, Βασίλι Νεμπένζια. Ο τελευταίος είχε πει, μετά από ενημέρωση που είχε από τη Γραμματεία πως «τα μέρη απέχουν πολύ από μια συμβιβαστική λύση που ίσως βρεθεί» ενώ εξέπληξε όταν ανέφερε πως «βλέπουμε τη σκλήρυνση των θέσεων ορισμένων σχεδίων των δυο πλευρών».

Παράλληλα, ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 10 Ιουλίου. Τι θα πει; Τα όσα περιέχονται στις εκθέσεις που ο ίδιος και η ομάδα έχουν συντάξει ή θα πει κι άλλα; Το ζητούμενο είναι εάν οι Στιούαρτ και Κουεγιάρ θα πουν πάνω-κάτω τα ίδια ή θα ακυρώνει ο ένας τον άλλον.

Δύσκολο το επόμενο διάστημα. Μεσολαβούν και οι εκδηλώσεις ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής στις 20 Ιουλίου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρεθεί στις ελεύθερες περιοχές ενώ ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης, Ερντογάν στα κατεχόμενα. Δύσκολο, ενδεχομένως και θερμό καλοκαίρι….

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι