ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Από το γκολ στην Άγκυρα στην γερμανική “πρασινάδα”!

Από το γκολ στην Άγκυρα στην γερμανική "πρασινάδα", Βαγγέλης Σαρακινός

Προβληματισμό προκάλεσαν οι δηλώσεις Δένδια σε αραβικό Μέσο σχετικά με την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο. Σε μια περίοδο που το θέμα βρίσκεται καθημερινά στην επικαιρότητα, λόγω των τουρκικών προκλήσεων, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν οραματίζεται την Ελλάδα ως πετρελαιοπαραγωγό χώρα. Οι δηλώσεις προκάλεσαν σωρεία σχολίων, καθώς συνδέθηκαν με την πορεία των εθνικών θεμάτων, στα οποία επιχείρησαν να απαντήσουν κύκλοι του Υπουργείου.

Μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Arab News, και ενώ ανέλυε τα θέματα που προκαλούν διαμάχες ανάμεσα στην Τουρκία από τη μία και την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία από την άλλη, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε την πίστη της Ελλάδας στις ανανεώσιμες πηγές. Ανέφερε όμως και άλλους λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατό να ξεκινήσει άμεσα η εκμετάλλευση αυτών των πόρων, προκαλώντας τουλάχιστον σύγχυση και ερωτήματα.

«Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο» είπε ο υπουργός Εξωτερικών, σε μια περίοδο που το θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται καθημερινά στην επικαιρότητα, εξαιτίας των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων.

Οι εξορύξεις στο Αιγαίο

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο λόγος που δεν θα γίνει άμεσα η εκμετάλλευση αυτών των πόρων είναι πολύ απλός και εξηγώντας σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε 10 ή 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε (το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο), και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό από το πετρέλαιο της Σαουδικής Αραβίας για παράδειγμα».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι δεν οραματίζεται την Ελλάδα ως χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παραλλήλως τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πολύ καλές σχέσεις με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, μια κατεξοχήν πετρελαιοπαραγωγική χώρα. Με διπλωματική αβρότητα και με «όλο τον σεβασμό», όπως ο ίδιος είπε, τόνισε στη συνέχεια ότι «το Αιγαίο είναι ένας επίγειος παράδεισος» και «δεν σκοπεύουμε να μετατραπεί σε “κόλπο του Μεξικού”».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ερωτήματα για το αν ήταν στο πλαίσιο του καλού κλίματος των σχέσεων με την Σαουδική Αραβία και διαβεβαίωση προς τον αραβικό πετρελαιοπαραγωγό κόσμο ότι δεν υπάρχει ανταγωνιστική διάθεση (!) ή αν αποτελούν πλέον την επίσημη κυβερνητική πολιτική. Το δεύτερο συνδέεται όμως, εκ των πραγμάτων, ειδικά εξαιτίας της τρέχουσας περίστασης, με όλο το φάσμα της διασφάλισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά με την άσκησή τους.

Ανανεώσιμες και υφαλοκρηπίδα

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα ένα-ένα. Ο Νίκος Δένδιας έθιξε διαγωνίως το “ασύμφορο της υπόθεσης”, σε σχέση με το σαουδαραβικό πετρέλαιο, την ώρα που είναι γνωστό ότι το ελληνικό κράτος, απλώς εκχωρεί οικόπεδα προς εκμετάλλευση, όπως συμβαίνει ήδη δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα να ξεκινήσει αύριο το σκάψιμο ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε προσωπικά ο Νίκος Δένδιας.

Σε ό,τι αφορά δε το επιχείρημα ότι δεν θα κάνουμε το Αιγαίο “κόλπο του Μεξικού”, στον υπουργό Εξωτερικών απαντά η ίδια η προϊστορία των ερευνών και της αξιοποίησης πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε ελληνικές θάλασσες. Το παράδειγμα της Θάσου, η οποία δεν έπαθε τίποτα από τις εξορύξεις στον Πρίνο, περιορισμένης έκτασης βέβαια συγκριτικά με τις σχεδιαζόμενες, μιλάει από μόνο του.

Από την άλλη, η διατυπωμένη πίστη της κυβέρνησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε όλη αυτή την “πρασινάδα” που επιβάλλουν Μέρκελ και Μακρόν παράλληλα με την πώληση πάνελ και ανεμογεννητριών, δεν είναι χωρίς οικολογικό αποτύπωμα. Πολύ περισότερο, όταν υπάρχουν ήδη αντιδράσεις νησιωτών, όπως υπάρχουν βέβαια και για άλλες επιλογές της κυβέρνησης σχετικά με την αξιοποίηση φυσικού εθνικού πλούτου (Χαλκιδική), όπου δεν μέτρησαν και πολύ οι κυβερνητικές οικολογικές ευαισθησίες.

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε για το Αιγαίο, αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο. Εδώ υπάρχει βέβαια μια διαφορά. Στο Αιγαίο δεν έχει καθοριστεί ΑΟΖ με την Τουρκία, στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει όμως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, παρά τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Τουρκίας και τις πρόσφατες ενέργειες αμφισβήτησής της. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου». Ο βυθός της Μεσογείου σκάβεται όμως από όλες τις χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Τούρκων “καταπατητών” της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναπάντητα τα ερωτήματα

Οι δηλώσεις Δένδια προκάλεσαν ερωτήματα όχι μόνο για το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ασκήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα εντός της ελληνοαιγυπριακής συμφωνίας, αλλά και για την πορεία του θέματος καθορισμού  ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αίγαιο. Ένα θέμα που δεν επηρεάζει μόνο τις εξορύξεις, αλλά και τα χωρικά ύδατα, την επιχειρησιακή ευθύνη, την αλιεία και φυσικά τον τουρισμό.

Επιχειρώντας μία απάντηση, κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών κατήγγειλαν απόπειρα παρερμηνείας των δηλώσεων του υπουργού. Επισήμαναν δε ότι «είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας» και ότι είναι «γνωστές και κατ΄ επανάληψη διατυπωμένες» οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια. Διέφυγαν τέλος, μέσω αυτής της παγκόσμιας τάσης για την προστασία του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη την υπηρετεί, «όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης».

Το ζήτημα ωστόσο στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι οι ιδέες και οι προτιμήσεις του για την «πράσινη ενέργεια», αλλά η διπλωματική προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ελληνικών Δικαίων. Πολύ περισσότερο, όταν αυτά απειλούνται, όπως διαπίστωσε για άλλη μία φορά κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, όπου ορθώς αντέδρασε δυναμικά απέναντι στις προκλήσεις του Τσαβούσογλου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι