Αρνητικές συνέπειες για τα ελληνοτουρκικά προαναγγέλλει ο Γεραπετρίτης
18/04/2024Τον άφθαστο ηθοποιό Πέτρο Κυριακό στη ταινία “Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται” του 1953, θυμίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος… μετεκπαιδεύεται: Ανακάλυψε το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο του Αμβούργου για την εφαρμογή του δικαίου της θαλάσσης και εγκατέλειψε το προσφιλές της Χάγης του κ. Ροζάκη για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας Ελλάδος-Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος παραδέχτηκε πως η “δύσκολη συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες πιθανώς να έχει και αρνητικές συνέπειες” (και για τον ίδιο) την στιγμή που πάντα τον στοιχειώνει η δήλωση του για τα έξι μίλια σχετικά με τα ελληνικά χωρικά ύδατα…
Είναι κι αυτό μία μικρή πρόοδος, αν κρίνουμε απ’ όσα υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης σε πρόσφατο συνέδριο στους Δελφούς. «Νιώθεται» που θα έλεγε ο Αλεξανδρινός ποιητής για τους κατευναστές της Τουρκίας. Αλλά το Άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης που υπέγραψε η Τουρκία ως νικήτρια του ελληνοτουρκικού πολέμου το 1923, ορίζει ότι: «Αι νήσοι κείμεναι, εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλίων της ασιατικής ακτής παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν».
Συνεπώς, η υπόλοιπη θάλασσα είναι προς ρύθμιση κατά το διεθνές δίκαιο, που δίνει χωρικά ύδατα 12 μιλίων στα νησιά και ιδίαν ΑΟΖ. Πλην της Ίμβρου και της Τενέδου, που παραχωρήθηκαν στη Τουρκία μετά από απαίτηση της – αν και το 1922 με ακραιφνή Ελληνικό πληθυσμό – τ’ άλλα νησιά του Αιγαίου από Κρήτης, Ικαρίας μέχρις Σαμοθράκης, αλλά και οι Οινούσες, συμπεριλήφθηκαν στην ανταλλαγή χριστιανών και μουσουλμάνων και είναι ελληνικά.
Η αυτονομία όμως της Ίμβρου και Τενέδου καταργήθηκε από την Τουρκία και σήμερα ελάχιστοι Έλληνες έχουν παραμείνει, αφού δεν τηρήθηκε το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης. Για τα έξι μίλια που ο κ. Γεραπετρίτης έχει δείξει προθυμία να παραχωρηθούν στην Τουρκία, χρειάζεται τροποποίηση της Συνθήκη της Λωζάνης –λίγο δύσκολο για διεθνή σύμβαση– για να χαριστούν άλλα τρία μίλια θαλάσσιας έκτασης στην Τουρκία.
Με ποιο αντάλλαγμα; Πρόκειται ποτέ η Τουρκία να σεβαστεί συμφωνία με την Ελλάδα; Λησμονήθηκε το τι υπέστη ο Ελληνισμός της Κωνσταντινουπόλεως, αν και προστατευόμενος από την Συνθήκη της Λωζάνης; Θα παύσει η Τουρκία να εγείρει αξιώσεις για “γκρίζες” νησίδες και βράχους μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα; Πάντα ταύτα πρέπει να απαντηθούν προτού ο κ. Γεραπετρίτης τυχόν παραιτηθεί των δικαιωμάτων της Ελλάδος να κηρύξει τα 12 μίλια στο Αιγαίον, ενώ στην ηπειρωτική ακτή της τα είχε αποδεχθεί η Τουρκία επί Σημίτη. Διαφορετικά θα είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό.
Γεραπετρίτης και Τουρκία
Και πέραν αυτού, η τουρκική αεροπορία δεν επιτρέπεται να υπερίπταται των ελληνικών νήσων κι αντιστοίχως η ελληνική, του εδάφους της Ανατολίας (αρθρ.12). Ποιος όμως παραβιάζει τον εναέριο χώρο των δύο χωρών; Η Ελλάδα ή η Τουρκία; Άνευ κατηγορηματικής απαντήσεως, δεν δικαιούται κανείς να αερολογεί. Αν ο κ. Γεραπετρίτης αγνοεί την απαγόρευση, οφείλει το Αμερικανικό Κογκρέσο να τη λάβει υπόψιν του για την παράδοση των 110 F-16 στον Ερντογάν, που μεταβαίνει στην αμερικανική πρωτεύουσα για πρώτη φορά από τετραετίας.
Οι 20 δεσμεύσεις της Ελλάδος για την προστασία του Αιγαίου δε θα φέρουν αποτελέσματα εάν δεν τις σεβαστεί η Τουρκία, ιδίως αν αυτή συνεχίσει να ρυπαίνει με μικροπλαστικά τα νερά της. Η υποτίμηση της διάσκεψης για το Περιβάλλον και την Αλιεία των Ωκεανών (που συνέρχεται στην Αθήνα μεταξύ 16-19 Απριλίου) από την Τουρκία, φανερώνει τις προθέσεις της έναντι της διεθνούς κοινότητος, αφού αμφισβητεί το ενδιαφέρον 130 χωρών για την Μεσόγειο θάλασσα. Πώς να την εμπιστευτεί κάποιος για το Αιγαίον;
Έχει κι η Τουρκία συμφέροντα στο Αιγαίον; Οπωσδήποτε, αλλά αν κρίνουμε από την επιθετικότητα στις κατεχόμενες υπό του τουρκικού στρατού “Κλείδες” της Κύπρου, βορείως της Καρπασίας (*), απαξιεί για την προστασία του Πολυνήσου της. Δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής. Ούτε εταίρος…
(*) Βλ. σχ. πόνημα του νησιολόγου Γεωργίου Κ. Γιαγκάκη για την “Η ανατολική νησαία εσχατιά του Ελληνισμού”. Τήνος 1998.