ΑΠΟΨΗ

Γιατί ακυρώθηκε το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Γιατί ακυρώθηκε το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, Κώστας Κόλμερ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σχεδόν δύο έτη έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, από εκείνη την ιστορική εμφάνισή του στο Κογκρέσο κι αποποιήθηκε πρόσκληση να τον επισκεφτεί στις 4 Απριλίου, επ’ ευκαιρία της Εορτής της Ελλάδος στον Λευκό Οίκο.

Εάν επρόκειτο για μία επίσκεψή του σε κάποια… Λιλιπούπολη της Ευρώπης ή συνάντησης με διάσημο αθλητή ή μαιτρ της μαγειρικής, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έσπευδε ν’ ανταποκριθεί στην πρόσκληση! Τώρα που Μπάιντεν καλεί τον Μητσοτάκη που τον έχει ανάγκη, προεδρικές γαρ εκλογές τον προσεχή Νοέμβριο κι η Ελληνοαμερικανική ομογένεια έχει βαρύνουσα ψήφο, η επίσημη Ελλάς την αρνείται, με πρόσχημα ότι η “Νέα Δημοκρατία” (ΝΔ) εορτάζει τα… πενηντάχρονα της.

Η “εν πολλαίς αμαρτίαις” γηράσκουσα από συστάσεως ΝΔ, αγνόησε μάλιστα την σύσταση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Τζώρτζ Τσούνη κι ως γνωστόν, οι Αμερικανοί σπανίως ξεχνούν όπως προκύπτει από το βιβλίο του Ρίτσαρντ Λ. Τζόνσον “80 χρόνια αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα 1940-2020”, οπόταν μόνον δύο πρέσβεις, ο Μπόμπ Β. Κήλυ κι ο Τόμας Μ.Τ. Νάϊλς* ήσαν ευνοϊκά διατεθειμένοι δια την χώρα μας, παρά τις ελληνικές “παρασπονδίες” και παρά το ζήτημα της τρομοκρατίας της 17 Νοέμβρη.

Σήμερα, οι σχέσεις των δύο χωρών ευρίσκονται σε καλύτερο επίπεδο εξ… αμερικανικής ανάγκης (ο πόλεμος στην Ουκρανία αναβαθμίζει την Ελλάδα) αλλ’ αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ζητήματα που μπορούν αιφνιδίως ν’ ανακύψουν και να διαταράξουν την αρμονία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει δεκτός για πρώτη φορά στην αμερικανική πρωτεύουσα τον επόμενο μήνα και ενδεχομένως, η επίσκεψή του να υποκρύπτει παραχωρήσεις εις βάρος της… Ελλάδος, όπως λχ την άρση της επιφυλάξεως του Κογκρέσου της παραδόσεως των F-16 στην Τουρκία εάν και εφ’ όσον αυτά παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, ή τις επαναλήψεις τουρκικών αξιώσεων, κατά της ελληνικής κυριαρχίας είτε την κατάληψη της νοτίου Κύπρου που υπαινίχθη προ ημερών ο Ταγίπ…

Τί θα σήμανε συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Μία τετ-α-τετ συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα μπορούσε να αποβεί καταλυτική καθ’ όσον ο Ερντογάν είναι γνωστός για τις παρασπονδίες του και ο πόλεμος στην Ουκρανία βαίνει προς το τέλος, με παράπλευρη απώλεια της Ελλάδος την εχθρότητα του Ρώσσου προέδρου Πούτιν – όχι αδικαιολογήτως με τις ανοησίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις τρέχουσες και προηγούμενες.

Ας περίμενε το συνέδριο και τα γενέθλια της ΝΔ για αργότερα. Δεν χάθηκε δα “στην Βενετιά βελόνι” αν αναβάλλονταν η φιέστα ή κι αν δεν εγίνετο καθόλου, με τις θριαμβολογίες των κομματικών εγκαθέτων υπό τις σημερινές χαλεπές περιστάσεις (Τέμπη, Μπελέρης, Κοσσυφοπέδιο), ή μήπως αυτές είναι η αιτία της ματαιώσεως του πρωθυπουργικού ταξιδιού;

(*) Βλ. σχ. “ΜΑΚΡΙΑ ΚΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ… Με λόγια των ιδίων Αμερικανών διπλωματών”, σε 410 σελίδες που πρέπει να διαβαστούν ενδελεχώς από κάθε Έλληνα για να εννοήσουμε σε ποiο ναρκοπέδιο βαδίζουμε (Εκδόσεις ΕΣΤΙΑΣ).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι