ΘΕΜΑ

Δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά απαιτούν το διαβατήριό της!

Δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά απαιτούν το διαβατήριό της! Κώστας Βενιζέλος

Το πακέτο των μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή και αφορούν τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι ζουν υπό τουρκική κατοχή, έχουν ως βασικό στόχο να διευκολύνουν τη ζωή τους. Να διευκολυνθούν ως προς την αξιοποίηση ωφελημάτων, που τους παρέχει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα μέτρα δεν απευθύνονται προς το κατοχικό καθεστώς και η υλοποίηση τους δεν εξαρτάται από την έγκριση ή όχι της αποσχιστικής οντότητας. Δεν θα έχει καμία εμπλοκή το κατοχικό καθεστώς.

Είναι μέτρα που απευθύνονται σε πολίτες, στην προκειμένη περίπτωση στους Τουρκοκύπριους και στόχο θα πρέπει να έχουν την ενσωμάτωσή τους στο κράτος. Αυτό θα πρέπει να γινόταν και πριν από το 1974, αλλά και μετά. Δηλαδή, να είναι με το κράτος και όχι απέναντι σε αυτό. Τα μέτρα δεν προωθούνται και εφαρμόζονται για να ενισχυθεί το κατοχικό καθεστώς, ούτε ασφαλώς και για να υπάρξει βαθμηδόν ομαλοποίηση με την κατοχή.

Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει τις προθέσεις της Λευκωσίας, ενόψει και της νέας προσπάθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό. Προφανώς και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πακέτο δημοσιοποιήθηκε λόγω και της άφιξης της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, στο νησί. Όλες οι ενέργειες λαμβάνουν υπόψη συγκυρίες και εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, οι αποδέκτες των μέτρων, οι Τουρκοκύπριοι, θα πρέπει να επιλέξουν. Είτε την Κυπριακή Δημοκρατία με όλα τα οφέλη, κυρίως τα ευρωπαϊκά, σε μια ενιαία πατρίδα, είτε την… ακανθώδη αγκαλιά της κατοχικής Τουρκίας και το ψευδοκράτος. Γιατί δίνεται η εντύπωση ότι οι Τουρκοκύπριοι, κάποιοι εξ αυτών, θέλουν την Τουρκία για την οικονομική ενίσχυση και τη δήθεν ασφάλεια, το “κράτος” τους, αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία για τα ωφελήματα που τους προσφέρει, υπό την ιδιότητά της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γνωστό, ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται κι ένα αφήγημα στα κατεχόμενα, που εκφράζει έναν τουρκοκυπριακό εθνικισμό. Αυτή η τάση δεν θέλει ούτε την Τουρκία, ούτε την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά το ψευδοκράτος τους.

Τα θέλουν όλα δικά τους

Στα μέτρα, το πρώτο στη σειρά, περιλαμβάνεται το θέμα με τους μικτούς γάμους (Τουρκοκυπρίων με εποίκους) σε σχέση με την παραχώρηση υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στα παιδιά. Επί του θέματος αυτού καθορίστηκαν κριτήρια από το υπουργικό συμβούλιο, τον Φεβρουάριο του 2007 και στη βάση αυτή θα εξετάζονται οι αιτήσεις. Στο ζήτημα τούτο, ωστόσο, πρέπει να τοποθετηθεί στην εξίσωση του εποικισμού, που είναι έγκλημα πολέμου. Δεν μπορεί όταν πρόκειται για άλλους το ζήτημα να είναι ανθρωπιστικό, αλλά όταν αφορά τους Ελληνοκύπριους να υποδεικνύεται ότι «κάναμε και εμείς πολλά».

Την ίδια ώρα, οι αιτούντες θα πρέπει να αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποποιηθούν της “υπηκοότητας” του ψευδοκράτους. Προφανώς και δεν μπορούν να τα έχουν όλα. Η παραχώρηση υπηκοότητας, λένε, ο Σύνδεσμος και πολιτικοί στα κατεχόμενα, είναι «δικαίωμα». Προσθέτοντας ότι, η παραχώρηση υπηκοοτήτων είναι «υποχρέωση» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κι εμείς έχουμε πολλά δικαιώματα, που βρίσκονται στον πάγο λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, κι όταν αυτά εγείρονται είναι… εθνικισμός. Οι διακρίσεις προφανώς και δεν είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά της συνεχιζόμενης κατοχής. Οι διακρίσεις θα διαιωνιστούν και θα “νομιμοποιηθούν”, εάν δεν ανατραπούν τα κατοχικά δεδομένα ή αυτά νομιμοποιηθούν μέσω μιας συμφωνίας.

Ακόμη και με ιδιοτελή κριτήρια, η μόνο οδός που προσφέρει διέξοδο και προοπτική για τους Τουρκοκύπριους είναι αυτή που περνά από την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι η Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον. Και το μόνο μέλλον στο οποίο μπορούν να επενδύσουν είναι αυτό του ενός κράτους χωρίς εγγυητές και ξένους στρατούς, εποίκους. Δεν μπορούν να κρατούν όλα τα σχοινιά. Και την Τουρκία παρούσα και το ψευδοκράτος να θέλει αναβάθμιση και να αναγνωριστεί και υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπουργικό Συμβούλιο: Φεβρουάριος 2007

Tο πακέτο 14 μέτρων για τους Τουρκοκύπριους που ανακοίνωσε η ελληνοκυπριακή πλευρά «δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νέα πρωτοβουλία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της ο «σύνδεσμος ατόμων χωρίς ταυτότητα» που αποτελείται από παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων και συγγενείς τους. Υποστηρίζεται δε ότι «είναι σαφές ότι το πρόβλημα ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων παιδιών που γεννήθηκαν από μεικτούς γάμους δεν μπορεί να λυθεί με απόφαση του ε/κ Υπουργικού Συμβουλίου που ελήφθη το 2007», κατά την έκφρασή τους.

Στην ανακοίνωσή του, ο σύνδεσμος αναφέρει ότι αναμένει από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξαλείψει όλες τις αποφάσεις που την εμποδίζουν να εφαρμόζει το Σύνταγμα και τους νόμους της εξίσου σε όλους τους πολίτες της χωρίς καμία διάκριση. «Αυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να αναγνωρίσει το δικαίωμα της υπηκοότητας στα παιδιά των δικών της πολιτών, ανεξάρτητα από το αν είναι Ελληνοκύπριοι ή Τουρκοκύπριοι, χωρίς καμία διάκριση», αναφέρεται.

Πολλά ερωτήματα για το θέμα της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν μείνει αναπάντητα μετά την εξαγγελία του μέτρου που αφορά σε αυτό το θέμα, σχολίασε ο Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσουν οι διακρίσεις για την υπηκοότητα των παιδιών και των συζύγων των Τουρκοκυπρίων». Ο πρόεδρος του Κόμματος του Λαού, είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος πολιτικός που σχολίασε το πακέτο 14 ΜΟΕ που ανακοίνωσε μονομερώς η κυπριακή κυβέρνηση και τη σχετική δήλωση του προέδρου Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι η αναφορά σε εξέταση των αιτήσεων Τουρκοκυπρίων για υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας με βάση τα κριτήρια του 2007 είναι σαν «να παραδέχεται δηλαδή ότι αυθαίρετα κρατούν τις αιτήσεις ανθρώπων σε αναμονή χωρίς να τις εξετάζουν εδώ και περίπου 17 χρόνια».

Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι, το μέτρο δεν απαντά στο ερώτημα εάν τα παιδιά μικτών γάμων μπορούν να αποκτήσουν υπηκοότητα, είναι ένα σοβαρό αίνιγμα και ενισχύει την ανησυχία ότι θα υπάρξουν πρακτικές διακρίσεων μεταξύ των αιτούντων. «Εάν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης θέλει πραγματικά να ενεργεί σαν κράτος μέλος της ΕΕ, θα πρέπει απλώς να εφαρμόσει τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κεκτημένο της ΕΕ. Φτάνει να μην κάνει διακρίσεις κατά την εφαρμογή των νόμων του. Να χορηγήσει δηλαδή την υπηκοότητα σε όλα τα παιδιά από γάμους Τουρκοκυπρίων πολιτών που είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από το ποιον παντρεύονται και πού παντρεύονται», είπε.

Διότι, όπως πρόσθεσε, «κατά τη χορήγηση υπηκοότητας σε παιδιά από γάμους Ελληνοκύπριων και Κυπρίων πολιτών, δεν λαμβάνεται υπόψη πού έγινε ο γάμος, πότε έγινε ή πού γεννήθηκαν τα παιδιά. Οι διακρίσεις συνεχίζονται εφόσον ο ίδιος νόμος εφαρμόζεται διαφορετικά στα παιδιά Τουρκοκυπρίων και στα παιδιά Ελληνοκυπρίων. Και υπό αυτές τις συνθήκες, λέξεις όπως “κράτος μέλος της ΕΕ”, “δίκαιο της ΕΕ” δεν έχουν μεγάλη σημασία ή βαρύτητα».

Ο κ. Οζερσάι κατέληξε λέγοντας ότι έγιναν ανακοινώσεις σχετικά με την υπηκοότητα, αλλά πολλά ερωτηματικά δεν έχουν εξαλειφθεί και η αβεβαιότητα συνεχίζεται. Όσον αφορά τα πέντε κριτήρια που είχαν τεθεί το 2007 ώστε να μην αποκλείονται αυτόματα όλα τα παιδιά μεικτών γάμων, προνοούν ότι υπηκοότητα λαμβάνουν:

  • Παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με Τούρκους πολίτες που γεννήθηκαν πριν ή κατά την 20ή Ιουλίου 1974.
  • Παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με πολίτες τρίτων χωρών εκτός Τουρκίας, ή με πολίτες της ΕΕ και άλλων χωρών με τις οποίες υπάρχουν σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Παιδιά μεικτών γάμων Τουρκοκυπρίων με Τούρκους πολίτες, των οποίων ο γάμος έγινε στο εξωτερικό πριν από την 20ή Ιουλίου 1974.
  • Παιδιά μεικτών γάμων των οποίων οι γονείς γνωρίστηκαν στο εξωτερικό, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια σπουδών.
  • Παιδιά μεικτών γάμων που κατοικούν στην Πύλα.

Πρέπει και να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δέσμη 14 μέτρων, που αφορούν τους Τουρκοκύπριους. Πρόκειται για μέτρα μονομερή, των οποίων η εφαρμογή δεν εξαρτάται σε καμία περίπτωση από το κατοχικό καθεστώς, την αποσχιστική οντότητα. Το πακέτο αυτό άπτεται της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση είχε προ πολλού ανακοινώσει την πρόθεση της να εξαγγείλει μέτρα για τους Τουρκοκύπριους. Ανέμενε προφανώς την κατάλληλη στιγμή να πράξει τούτο κι αυτή, όπως συναφώς προκύπτει από τις εξελίξεις, είναι η κάθοδος της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, η οποία αρχίζει σήμερα χωριστές συναντήσεις.

Η Λευκωσία υποδέχεται την απεσταλμένη του κ. Γκουτέρες, με ένα πακέτο μέτρων, δείχνοντας την καλή της διάθεση, στη νέα αυτή προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού για το Κυπριακό. Το πακέτο αυτό δεν είναι η λύση του Κυπριακού. Δεν αφορά την ουσία του ζητήματος. Διευκολύνει, ωστόσο, τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Δείχνει τις προθέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των υπηκόων της, οι οποίοι ζουν υπό τουρκική κατοχή.

Είναι προφανές πως τέτοια μέτρα θα πρέπει να τυγχάνουν μιας ανάγνωσης. Κι αυτή αφορά το ζητούμενο, που είναι η συμπόρευση όλων των πολιτών αυτής της χώρας σε μια κοινή πορεία, υπό την ομπρέλα του κοινού κράτους, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, αξιοποιούν προφανώς τα οφέλη που τους παρέχει η ιδιότητά τους ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, όμως, είναι σαφές πως και οι Τουρκοκύπριοι από τη στιγμή που αποδέχονται όλα τα οφέλη και τις διευκολύνσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να στηρίζουν αυτό το κράτος. Δεν θα πρέπει να παίζουν διπλοπόρτι. Και με την Τουρκία και με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία κάποιοι δεν αναγνωρίζουν καν. Την θεωρούν εκλιπούσα, όπως την χαρακτηρίζει και η κατοχική πλευρά.

Το χέρι του κυπριακού κράτους είναι απλωμένο προς όλους τους πολίτες του. Είναι έτοιμο να αγκαλιάσει όλους. Αυτό θα πρέπει να πράττουν όλοι, ειδικά όταν το κράτος τους υπονομεύεται και δέχεται επιθέσεις. Τα 14 μέτρα της κυβέρνησης που απευθύνονται στους Τουρκοκύπριους, όπως αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση, θα εφαρμοστούν στο πλαίσιο της εσωτερικής νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. Κι αυτό δείχνει και το πλαίσιο. Την ίδια ώρα, τα όσα λέγονται στα κατεχόμενα, από “προοδευτικούς” και μη, για το περιεχόμενο και τις επιδιώξεις του πακέτου, είναι ως να ακούμε την Άγκυρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx