Ειρηνευτική Δύναμη και ενεργειακά στην ατζέντα

Κώστας Βενιζέλος
320
Ειρηνευτική Δύναμη και ενεργειακά στην ατζέντα, Κώστας Βενιζέλος

Στη Λευκωσία υπάρχει προβληματισμός για δυο επερχόμενες εξελίξεις. Η πρώτη είναι το ζήτημα της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των Αμερικανών, κατά κύριο λόγο. Είναι προφανές πως υπάρχει έντονη άποψη για να αλλάξει ο ρόλος της Ειρηνευτικής Δύναμης, από στρατιωτική να μετατραπεί σε αστυνομική. Αυτό θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Είναι πλέον σαφές πως το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης συνδέεται με την πρόοδο ή μη στο Κυπριακό.

Γι' αυτό και το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ζητήσει ενδιάμεση έκθεση από τον Γενικό Γραμματέα. Το δεύτερο ζήτημα είναι οι νέες έρευνες, τους επόμενους μήνες, από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Εκείνο που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η αντίδραση της Τουρκίας. Αυτό πάντως που προκύπτει από διάφορες κινήσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς είναι πως θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, προκαλώντας τετελεσμένα.

Αυτό είναι ένα ζήτημα που η Λευκωσία θέλει να το συζητήσει -και σε κάποιο βαθμό το έχει κάνει-με κυβερνήσεις, εταιρείες των οποίων θα διεξάγουν έρευνες τους επόμενους μήνες (ΗΠΑ, Γαλλία). Το θέμα πάντως είναι πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις αυτές, εάν η Τουρκία δεν παρενοχλήσει τις εταιρείες τους και διενεργήσουν έρευνες σε μη αδειοδοτούμενα τεμάχια; Επί της ουσίας δεν θα τους επηρεάζει μια τέτοια ενέργεια.

Το σκηνικό αυτό, με την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο και τις έρευνες στα ενεργειακά, διαμορφώνει σκηνικό πιέσεων και επίσπευση διαδικασιών για διαπραγματεύσεις, ανεξαρτήτως προοπτικών και κατάληξης. Γι' αυτό άλλωστε και ακούγονται όλο και περισσότερο απόψεις που θέλουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Κυπριακό ή με λύση ή χωρίς, ό,τι και να σημαίνει τούτο. Την ίδια ώρα, η όποια αλλαγή υπάρξει για την Ειρηνευτική Δύναμη και η αλλαγή της μεθοδολογίας στο Κυπριακό θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα, που θα περικλείουν σοβαρούς κινδύνους για τη συνέχεια.

Ενόψει συνάντησης με Κοτζιά

Στις 11 Σεπτεμβρίου, πάντως, η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, θα γίνει δεκτή από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς έχει ως γνωστόν παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα της ασφάλειας και αναμένεται πως θα υπενθυμίσει στην Αμερικανίδα αξιωματούχο του ΟΗΕ το πλαίσιο αυτό, το οποίο είναι το πρώτο που ασχολείται σε βάθος και ολοκληρωμένα με το ζήτημα της ασφάλειας στην Κύπρο.

Η κ. Λουτ, η οποία δεν έχει ασχοληθεί σε βάθος μέχρι και τον διορισμό της με το Κυπριακό, αναμένεται ότι θα συζητήσει το κεφάλαιο της Ασφάλειας υπό το φως και των όσων κουβέντιασε στην Άγκυρα προ ημερών με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ΜεβλούτΤσαβούσογλου. Η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να συναντήσει τις ίδιες ημέρες στις Βρυξέλλες την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.