Φέρνει κοντά τον σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο ο "Γλαύκος"

Βενιζέλος Κώστας
531
Φέρνει κοντά τον σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο ο

«Χαμογέλασε» ο «Γλαύκος» στην Κύπρο και στην κοινοπραξία ΕxxonMobil-QatarPetroleum. Οι χθεσινές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων στο θαλασσοτεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, έφεραν ικανοποίηση στη Λευκωσία και στις εμπλεκόμενες εταιρείες. Ενδεχομένως να ανέμεναν οι εμπλεκόμενοι καλύτερα αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι προφανές πως κι αυτό που βρέθηκε θεωρείται μια καλή βάση. Είναι σαφές πως έχει ανακαλυφθεί ένα καλό κοίτασμα, που είναι χωρίς αμφιβολία εμπορεύσιμο. Αυτό θα διαφανεί και στην πορεία μέσα από την αξιοποίησή του.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και  ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού, Tristan J. Aspray, ενημέρωσαν για την ποσότητα που βρέθηκε στο κοίτασμα «Γλαύκος». Είναι εξαιρετικά σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι το κοίτασμα εντοπίστηκε σε σχετικά  μικρό βάθος, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για εξεύρεση παρόμοιων κοιτασμάτων στο μέλλον.

Όπως έχει ανακοινωθεί, στη γεώτρηση «Γλαύκος» ανακαλύφθηκε στήλη 133 μέτρων σε βάθος 4200 μέτρων κάτω από την θάλασσα. Με βάση αυτές τις διαστάσεις το κοίτασμα υπολογίζεται συνολικές σε 5-8 τρισ κυβικά πόδια. Σημειώνεται ότι το βάθος για την «Αφροδίτη» ήταν πολύ μικρότερο.

Ποιο το επόμενο βήμα; Η ανακάλυψη έχει ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης, αλλά αυτό ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Θα πρέπει να γίνει αξιοποίηση κι άλλων κοιτασμάτων, ώστε να συμφέρει τις εταιρείες να κάνουν μια τόσο μεγάλη επένδυση (περίπου 10 δισ δολάρια). Συνεπώς, θα πρέπει να γίνουν κι άλλες γεωτρήσεις. Σημειώνεται συναφώς ότι «Γλαύκος» και «Αφροδίτη» αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ποσό (10 tcf), αλλά δεν είναι αρκετό για να κάνουν απόσβεση της επένδυσης οι εταιρείες.

Υπάρχει, πάντως, η άποψη πως θα πρέπει να ληφθεί τώρα απόφαση για τον τερματικό σταθμό, καθώς μέχρι να γίνει το εργοστάσιο θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια περίπου. Η Κυπριακή Δημοκρατία θέλει την κατασκευή τερματικού για οικονομικούς, πολιτικούς και γεωστρατηγικούς σκοπούς. Η Κύπρος θα καταστεί ενεργειακός κόμβος, ενώ τα συμφέροντα χωρών και εταιρειών θα επεκταθούν από τη θάλασσα στο έδαφος. Συνεπώς είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, θα υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας των δικών τους συμφερόντων, που θα βρίσκονται στην Κύπρο.

Είναι προφανές πως η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα πρέπει να γίνει σύντομα. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρξουν και κινήσεις για νέες γεωτρήσεις από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Επί τούτου αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις. Η Εxxon Mobil έχει ενδιαφερθεί και για άλλες δράσεις. Είναι σαφές πως η εταιρεία ExxonMobil ήλθε για να μείνει. Εδραιώνεται στην Κύπρο για τα επόμενα 20 χρόνια με σκοπό την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Τα αποτελέσματα από τον στόχο  «Γλαύκος» διαμορφώνουν εξελίξεις και για τη συνέχεια. Εξελίξεις που φέρνουν σημαντικά άμεσα αλλά και έμμεσα οφέλη για την Κύπρο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.