ΣΧΟΛΙΟ

Η Άγκυρα διατάζει στα Κατεχόμενα – Το ομολόγησε και ο Ταλάτ

Η Άγκυρα διατάζει στα Κατεχόμενα – Το ομολόγησε και ο Ταλάτ
EPA/NECATI SAVAS

Ο πρώην κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έστω και εκ των υστέρων, παραδέχεται το προφανές. Δήλωσε ότι η Τουρκία παρεμβαίνει σε όλες τις υποθέσεις των Τουρκοκυπρίων.

  • Και πώς να μην παρεμβαίνει όταν κατέχει εδάφη, χρηματοδοτεί την λειτουργία του κατοχικού καθεστώτος, της αποσχιστικής οντότητας;
  • Πώς να μην παρεμβαίνει όταν οι εγκάθετοι επιβάλλονται εκεί για να διαχειρίζονται τις εντολές της Άγκυρας;

Αυτά, βέβαια, δεν τα έλεγε ο τέως ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, όταν ηγείτο του παράνομου μορφώματος. Το αναφέρει τώρα. Σε δηλώσεις του σε πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού “Kanal T” στα κατεχόμενα, ο Ταλάτ ανέφερε πως «η Τουρκία και όχι ο Τατάρ θα έχει τον τελευταίο λόγο στο Κυπριακό».

Αναφερόμενος στις επαφές της νέας απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μαρίας Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, ο Ταλάτ είπε μεν πως υπάρχει μια μικρή κινητικότητα στο Κυπριακό, έσπευσε ωστόσο να πει ότι «δεν ξέρουμε αν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος. Όλοι γνωρίζουν ότι η Τουρκία και όχι ο ‘πρόεδρος’ Ερσίν Τατάρ θα έχει τον τελευταίο λόγο».

Τί δείχνουν οι δηλώσεις Ταλάτ

Ο Ταλάτ, που ξέχασε προφανώς πως όταν είχε προσπαθήσει να εκφράσει άποψη για το Κυπριακό, ο Ερντογάν τον προειδοποίησε πως πρέπει να… σκέφτεται όταν μιλά, τώρα κάνει παραδοχές. Υπενθυμίζεται πως το 2019 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «πέρασε» στα χέρια του τη χρηματοδότηση του ψευδοκράτους. Τη… μετέφερε στην Προεδρία.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού Ε του νόμου για τον προϋπολογισμό της Τουρκίας για το 2019, η εξουσία για την οικονομική ενίσχυση του ψευδοκράτους παραχωρείται στο γραφείο της [τουρκικής] προεδρίας. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η διάθεση, ο σκοπός, η μέθοδος και οι όροι των αποζημιώσεων θα καθοριστούν σύμφωνα με πρωτόκολλο το οποίο θα υπογραφεί από “τα δύο κράτη”. Η απόφαση δημοσιεύθηκε τότε στην επίσημη εφημερίδα της Τουρκίας.

Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία ελέγχει τα πάντα. Το ίδιο συνέβαινε πάντα. Διαχρονικά η Άγκυρα καθόριζε τα πάντα. Η κίνηση αυτή του 2019 στόχευε να είχε ο Ερντογάν τον πλήρη έλεγχο, αν και πάντα είχε τον τελευταίο λόγο. Θέλει να ανοίγει και κλείνει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης της αποσχιστικής οντότητας. Δεν είναι τυχαίο που καθυστερεί τα εμβάσματα προς το κατοχικό καθεστώς όταν κρίνει πως δεν εφαρμόζονται αμέσως οι οδηγίες.

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τα έχει ζήσει, αλλά τότε δεν είχε πει οτιδήποτε. Σιωπητήριο. Ο Μουσταφά Ακιντζί, πιο… τολμηρός από τον Ταλάτ εκπαραθυρώθηκε όταν κρίθηκε από την Άγκυρα πως έκλεισε τον κύκλο του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι