ΕΘΝΙΚΑ

Η Άγκυρα φωνάζει τον επεκτατισμό της – Η Αθήνα κάνει ότι δεν ακούει

Η Άγκυρα φωνάζει τον επεκτατισμό της – Η Αθήνα κάνει ότι δεν ακούει, Ιωάννης Μπαλτζώης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Θα πρέπει να ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ερντογάν, καθόσον κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μας δείχνει τις προθέσεις του! Να δείχνει ότι η Tουρκία είναι επιθετική, αναθεωρητική και με εδαφικές διεκδικήσεις κατά της χώρας μας, όπως δείχνουν οι συνεχείς πολεμικές απειλές που εκτοξεύονται δια στόματος Ερντογάν και κορυφαίων Τούρκων αξιωματούχων. Η Άγκυρα φωνάζει τον επεκτατισμό της, δεν τον κρύβει!

Ο Ερντογάν απέδειξε περίτρανα την ουτοπική αντίληψη που καλλιεργήθηκε επί δεκαετίες στην εφησυχασμένη ελληνική κοινωνία, ότι η χώρα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν κινδυνεύει από κανέναν, ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι ευρωπαϊκά σύνορα, άρα η ασφάλειά των είναι και υποχρέωση όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Η δε δημιουργία στην ερντογανική Τουρκία, ενός προεδρικού συστήματος χωρίς στοιχειώδη διάκριση των εξουσιών και θεσμικά αντίβαρα (με μόνη δημοκρατική επίφαση τις εκλογές) επισφραγίζει την παντοδυναμία του νέου “σουλτάνου”.

Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα, ο Ερντογάν έχει θέσει σε λειτουργία μια μακρόπνοη, μεγαλοπρεπή και φιλόδοξη πολιτική επιδίωξη: Να καταστήσει την Τουρκία αρχικά μεγάλη περιφερειακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη του μουσουλμανικού κόσμου. Σε δεύτερη φάση να την καταστήσει ένα παγκόσμιο πόλο-κρατικό δρώντα στο παγκόσμιο πολυπολικό σύστημα που ήδη διαμορφώνεται, εξ’ ου και η συμμετοχή του Ερντογάν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν.

Πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα και συνάμα πολύ επικίνδυνο και για τον ίδιο και για την Τουρκία, αν αποτύχει. Αν ο “σουλτάνος”, όμως, το επιτύχει τότε θα εκπληρώσει το όνειρό του, να γίνει ο νέος Ατατούρκ (πατέρας των Τούρκων), ξεπερνώντας τον Μουσταφά Κεμάλ, ιδρυτή της νέας Τουρκίας. Εμείς δε είναι βέβαιο ότι θα γίνουμε τουρκικό προτεκτοράτο, ευνουχισμένο εθνικά και ακρωτηριασμένο εδαφικά.

Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα την γεωπολιτική μεταβολή και μετάλλαξη της ισλαμικής ερντογανικής και ανεξέλεγκτα επιθετικής Τουρκίας. Θα πρέπει με κάθε κόστος να εφαρμόσουμε μια νέα υψηλή εθνική στρατηγική, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, ιδιαιτέρως με εθνική ομοψυχία, η οποία, σε ό,τι αφορά το πολιτικό προσωπικό σήμερα δυστυχώς δεν υφίσταται. Η εθνική αυτή στρατηγική πρέπει να εδράζεται σε ισχυρή αποτρεπτική στρατηγική έναντι της Άγκυρας.

Δίχως φοβικά σύνδρομα

Ας κοιτάξουμε κατάματα την Τουρκία, χωρίς φοβικά σύνδρομα, χωρίς την ολέθρια πολιτική κατευνασμού του παρελθόντος. Η επιθετική Τουρκία δεν είναι ούτε αήττητη, ούτε τόσο φοβερή. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι σε υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας, ξεπερνώντας τις μνημονιακές ατραπούς. Η δε ελληνική αποτροπή έχει ενισχυθεί με νέα οπλικά συστήματα (Rafale, [email protected] κτλ). Η τουρκική στρατιωτική ισχύς είναι υπερεκτιμημένη, έχει δομικές αδυναμίες, αντιφάσεις, ελλείψεις σε ανώτατα έμπειρα στελέχη, προβλήματα ηθικού, ομογένειας, συναδελφικότητας, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016.

  Navtex για έρευνες νότια της Κρήτης – Το αίτημα της ExxonMobil

Παρά τις κινήσεις Ερντογάν να κλείσει τα μέτωπα του με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τελευταία κίνηση την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών του σχέσεων με το Ισραήλ, η στρατηγική συμμαχία της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ και άλλες σημαίνουσες χώρες της περιοχής, δεν διακινδυνεύει. Παρά την πολιτική ισορροπιών της αμερικανικής κυβέρνησης, οι Αμερικανοί παίρνουν αποστάσεις από την Τουρκία, γεγονός που θεωρείται σημαντική ασπίδα προστασίας έναντι των τουρκικών επεκτακτικών σχεδίων.

Η Τουρκία δεν βλέπει με καλό μάτι την συμπερίληψη της χώρας μας στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, όπως αποτυπώνεται στην χρησιμοποίηση στρατιωτικών βάσεων τόσο στο νησιωτικό, όσο και στον χερσαίο χώρο της, με κύριο σημείο αναφοράς την Αλεξανδρούπολη, που έχει αποκτήσει μέγιστη στρατηγική σημασία ειδικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Διατρέχουμε κίνδυνο αφανισμού ως έθνος αν συνδυαστεί η επιθετική αναθεωρητική πολιτική της επιθετικής Τουρκίας, με μία ελληνική πολιτική κατευνασμού και με άλλους εθνοκτόνους παράγοντες, όπως η υπογεννητικότητα, η μετανάστευση των καλυτέρων και πολύ καλά εκπαιδευμένων νέων μας, αλλά και μαζική παράνομη μετανάστευση μουσουλμάνων από την Αφρική και την Ασία. Η μόνη πολιτική που πρέπει να εφαρμόζεται είναι η πολιτική της αποτροπής (containment), όπως διδάσκουν όλοι οι μεγάλοι γεωπολιτικοί και εφαρμόζουν τα σοβαρά κράτη. Δεν πέρασε πολύς καιρός που μιλούσαμε για “συναντίληψη” στα ελληνοτουρκικά με τον Ερντογάν!

Αρχή του τέλους του Ερντογάν

Η νίκη του Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές (το καθεστώς του οποίου σημαδεύτηκε από πογκρόμ διώξεων ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων, δημοσίων υπαλλήλων, δικαστικών κλπ) δεν είναι πλέον δεδομένη, λόγω και των προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας, με την συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας και τον πληθωρισμό που αδειάζει τα πορτοφόλια των τουρκικών νοικοκυριών.

Καταλήγοντας θα λέγαμε εμφατικά ότι τα φοβικά σύνδρομα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα δεν έχουν θέση, σε καμιά περίπτωση, στα εθνικά μας θέματα. Κι αυτό, γιατί αργά ή γρήγορα μας οδηγούν στην “φινλανδοποίηση”, στην παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς πόλεμο. Αυτό μπορεί και πρέπει να αποφευχθεί, ιδιαίτερα στην παρούσα περίοδο με τον Ερντογάν στριμωγμένο στην γωνία.

Ας αφήσουν ορισμένοι τις πομφόλυγες περί διεθνούς έννομης τάξης, ότι είμαστε μέλος διεθνών αμυντικών συμμαχιών, οικονομικών και πολιτικών ενώσεων, άρα ασφαλείς. Δεν αρκεί ότι έχουμε δίκαιο και δεν διεκδικούμε τίποτα από κανέναν. Σημασία έχει ότι οι άλλοι διεκδικούν πολλά από μας. Η ιστορία γράφεται με άλλους τρόπους, από αυτούς που προπαγανδίζουν αυτή την ιδεοληψία.

  Συμφωνία έρευνας-διάσωσης υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος

Τέλος, είναι καιρός πλέον να υπάρξει εθνική ομοψυχία και να συγκροτηθεί επιτέλους ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, όχι απλώς μία θέση απλού Συμβούλου. Αυτό το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, στελεχωμένο από προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, να χαράξει ενιαία εθνική γραμμή. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για την πραγματική κατάσταση, για τις εθνικές απειλές, ώστε να προετοιμαστεί για το χειρότερο. «Έθνος που ηττάται, επανέρχεται. Έθνος που παραδίδεται αμαχητί, είναι τελειωμένο», έχει πει εύστοχα ο Ουίνστον Τσώρτσιλ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι