Η παγίδα των οδοφραγμάτων – Αναγνώριση εκβιάζει το ψευδοκράτος

Η παγίδα των οδοφραγμάτων – Αναγνώριση εκβιάζει το ψευδοκράτος, Κώστας Βενιζέλος

Το κατοχικό καθεστώς, όπως και η Τουρκία άλλωστε, λειτουργεί με πολιτικούς όρους σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εξαρχής, οι εγκάθετοι της Άγκυρας στην κατεχόμενη Κύπρο, στο ψευδοκράτος, επιδίωκαν να εξασφαλίσουν, μέσα από τον κορονοϊό, πολιτικά πλεονεκτήματα και οφέλη.

Το απέδειξαν με την μη συνεργασία στα θέματα των εξετάσεων, αν και το Ινστιτούτων Νευρολογίας και Γενετικής είναι δικοινοτικό. Το κατοχικό καθεστώς επέλεξε να γίνονται εξετάσεις με δικές του διαδικασίες, που επιστημονικά αμφισβητούνται. Επιπλέον το κατοχικό καθεστώς, με εντολές της Άγκυρας, έκλεισε όλα τα οδοφράγματα, ένθεν κακείθεν της κατοχικής γραμμής. Το έπραξε επικαλούμενο την πανδημία, πλην όμως ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αναστείλει προηγουμένως τη λειτουργία τεσσάρων οδοφραγμάτων, για καλύτερο έλεγχο, λόγω της πανδημίας.
Τώρα, το ψευδοκράτος επιδιώκει επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων. Και το επιδιώκει προτάσσοντας και πάλι την πολιτική διάσταση. Θέλει να υπάρξει συζήτηση μεταξύ των «δυο χωριστών κρατών» για να συμφωνηθούν οι όροι της επαναλειτουργίας. Κοντολογίς, οι δυο “οντότητες”, δια εκπροσώπων τους, να συζητήσουν και να αποφασίσουν από κοινού την επαναλειτουργία των διόδων διέλευσης.

Προετοιμασμένοι οι εγκάθετοι στο ψευδοκράτος

Ο εκ των εγκάθετων της Άγκυρας, που αυτοπαρουσιάζεται πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ετοιμότητα για συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επαναλειτουργία των οδοφραγμάτων. Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση ανέθεσε σχετικά καθήκοντα στον “υπουργό Υγείας” Αλί Πιλλί, για να προβεί στις ενέργειες, ώστε να συζητήσει το θέμα «με την απέναντι πλευρά» και τα οδοφράγματα να ανοίξουν το συντομότερο δυνατό.

Ο “υπουργός Υγείας” Αλί Πιλλί, ο οποίος δήλωσε την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου για το θέμα των διελεύσεων, είπε πως «θα ετοιμαστεί ένα σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις αρμοδίων από το τουρκοκυπριακό και το ελληνοκυπριακό υπουργείο υγείας (κατά την έκφρασή του) και από την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την υγεία»!

Αλλά και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, που ειρήσθω εν παρόδω πρώτος έθεσε το θέμα της συμφωνίας για άνοιγμα των οδοφραγμάτων, υποστήριξε πως βρισκόταν σε επαφή με τη «νότια» Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία και πως είχε έλθει σε επαφή μερικές φορές με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι συζήτησαν τόσο το θέμα της διέλευσης προς την «νότια Κύπρο» των 1.500 εργαζομένων που εργάζονται στις ελεγχόμενες από τη Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, όσο επίσης και την κατάσταση των φοιτητών και μαθητών.

Ισχυρίστηκε επίσης πως σε γενικές γραμμές συμφώνησαν ότι, για το θέμα του ανοίγματος των οδοφραγμάτων, είναι πολύ σημαντικό, αντί να ληφθούν μονομερείς αποφάσεις, να ληφθούν αποφάσεις από κοινού. Συμφώνησε, επίσης, με τη θέση Τατάρ για συνάντηση των «δυο υπουργών Υγείας» (οι δηλώσεις έγιναν χθες στον “Μπαϊράκ”, σε μετάφραση του Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Δηλώσεις-παγίδα του Ακιντζί

Δεν απέφυγε, πάντως, τον πειρασμό να μιλήσει ο Ακιντζί και για το μέλλον: «Μακάρι να μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο σε αυτή τη χώρα. Στο πλαίσιο μιας μελλοντικής λύσης, θα υπάρχουν τα ιδρυτικά κράτη των δύο πλευρών και η κάθε πλευρά θα είναι υπεύθυνη για το θέμα της υγείας της. Όταν συμβεί αυτό, (σε αυτή την περίοδο), οι δύο υπουργοί υγείας θα μπορούν εύκολα να έχουν κάθε είδους συνεργασία.

Όμως για σήμερα, αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να γίνουν εργασίες στα πλαίσια της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Υγεία υπό την αιγίδα του προέδρου και ως πολιτικοί ηγέτες, οι πρόεδροι δηλαδή της κάθε πλευράς, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση τους και με τις αρμόδιες αρχές να συμφωνήσουν για το θέμα τους ανοίγματος των οδοφραγμάτων».

Κοντολογίς, το κατοχικό καθεστώς έκλεισε όλες τις διόδους διέλευσης και τώρα για να άρει την απαγόρευση, θέλει η Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος. Και το θέλει τώρα, ενώ ο κατοχικός ηγέτης περιγράφοντας το μέλλον, κάνει λόγο για «δυο ιδρυτικά κράτη» που θα προκύψουν από τη λύση. Και επειδή εντός και εκτός Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών (επιστολή Γκουτιέρες υπέρ της τουρκικής θέσης για συμφωνία στα οδοφράγματα), έχουν επικεντρώσει όλη την προσοχή τους στο θέμα των οδοφραγμάτων.

Σαν να είναι τα οδοφράγματα το πρόβλημα στο νησί και όχι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή. Επομένως θα πρέπει να υποδειχθεί πως καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει με το παράνομο καθεστώς για το θέμα των οδοφραγμάτων. Όπως αποφάσισε να τα κλείσει, μπορεί και να τα ανοίξει. Αυτά τα παιχνίδια των Τούρκων για αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος, τα βιώνουμε εδώ και δεκαετίες και δεν μπορούμε να τα αποδεχθούμε. Θέλουν “διακρατική” συμφωνία για τα οδοφράγματα. Και υπάρχουν και “δικοί μας”, που συμφωνούν μαζί τους!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι