ΕΘΝΙΚΑ

Η “νέα εποχή” στα ελληνοτουρκικά δεν αγγίζει την Κύπρο

Η "νέα εποχή" στα ελληνοτουρκικά δεν αγγίζει την Κύπρο, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Στην τροχιά της “νέας εποχής” των ελληνοτουρκικών, η κατοχική δύναμη θέτει όρους υποταγής για να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, ως αρμόδιος για τα κατεχόμενα, καθορίζει τις κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς και επαναλαμβάνει τις μαξιμαλιστικές, ακραίες θέσεις της Άγκυρας για την Κύπρο.

Ο Οκτάι σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα “Κίπρις”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «σε περίπτωση που κατοχυρωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς που είναι ουσιώδη δικαιώματα των αδελφών μας Τούρκων της Κύπρου, μπορούν να αρχίσουν συνομιλίες αναφορικά με το πώς θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη στο νησί. κανείς να μην σκεφτεί ότι θα γίνουν υποχωρήσεις από αυτό το όραμα και ότι οι Τούρκοι της Κύπρου θα μπορούσαν να χασομερήσουν με μοντέλα δοκιμασμένα πολλές φορές και αποτυχημένα….» (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών). Δηλαδή, χωρίς η Κυπριακή Δημοκρατία να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, συνομιλίες δεν θα ξεκινήσουν.

Ο Οκτάι, ο οποίος είχε να πει και “καλά λόγια” για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ανέφερε πως οι ενέργειες του παραγνωρίζουν το ψευδοκράτος, ενώ ισχυρίστηκε πως είναι γνωστός ο ρόλος του στο Κραν Μοντάνα.

Ο Οκτάι για την ΕΕ

Αναφορικά με την πρωτοβουλία της Λευκωσίας για εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο Οκτάι, σχολιάζει αξιώνοντας δώρα: «Αν η ΕΕ θέλει πράγματι να διαδραματίσει θετικό ρόλο την επίλυση του Κυπριακού, πρέπει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που έδωσε στους τούρκους της Κύπρου το 2004, πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη και την βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, πρέπει να αξιολογήσει χωρίς προκαταλήψεις το όραμα λύσης και τις προτάσεις  συνεργασίας της τουρκοκυπριακής πλευράς»…

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ακόμη πως από τη στιγμή κατά την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να πράξει οτιδήποτε στο Κυπριακό, θα πρέπει να κατοχυρώσει τα «κεκτημένα δικαιώματα» των Τούρκων της Κύπρου (δεν αναφέρεται σκοπίμως σε Τουρκοκύπριους αλλά σε Τούρκους της Κύπρου), αναγνωρίζοντας την “ΤΔΒΚ”.

Για την πρωτοβουλία Χριστοδουλίδη

Με αφορμή, ως φαίνεται της πρωτοβουλίας Χριστοδουλίδη για ευρωπαϊκή εμπλοκή. στο Κυπριακό, το κατοχικό καθεστώς θέτει θέμα “χωριστής συμφωνίας” ψευδοκράτους- ΕΕ για να διατηρεί η Ένωση γραφεία στα κατεχόμενα. Πρόκειται για τα γνωστά παιχνίδια της τουρκικής πλευράς για αναγνώριση.

Ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουρούλογλου, εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί την Ένωση: «Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ διατηρεί ένα λεγόμενο ‘γραφείο υποστήριξης’ με διπλωματική ασυλία στην ΤΔΒΚ, την οποία δεν αναγνωρίζει ως κράτος. Το γραφείο αυτό σαμποτάρει το καθεστώς και τα θεμέλια της ‘’ΤΔΒΚ’’ με κάθε δραστηριότητά του. Η ΕΕ δεν ντρέπεται γι’ αυτό.

Πώς μπορεί η ΕΕ να εξηγήσει την ασυνέπεια και την αντίφαση της ύπαρξης διπλωματικής αντιπροσωπείας σε μια χώρα που δεν αναγνωρίζει; Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στην ‘’ΤΔΒΚ’’ υπάρχει ένας ‘θαυμασμός για την ΕΕ’ και ‘αν γίνει αναφορά στην ΕΕ, κανείς δε μπορεί να πει τίποτα’… Θεωρούν αποδεκτό το να ταΐζεις άτομα και να σαμποτάρεις το κράτος. Οι σχέσεις ‘’ΤΔΒΚ’’-ΕΕ και το διπλωματικό καθεστώς του γραφείου της ΕΕ στη χώρα μας πρέπει να τεθούν επί τάπητος» (μετάφραση Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών).

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι