Η Τουρκία είναι στην απέξω, ο Ερντογάν κάνει επίδειξη ισχύος

Κώστας Βενιζέλος
803
Η Τουρκία είναι στην απέξω, ο Ερντογάν κάνει επίδειξη ισχύος, Κώστας Βενιζέλος

Η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου συνδέεται και με την ευρωπαϊκή σύναξη στη Λευκωσία. Ως γνωστόν, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο η πέμπτη Σύνοδος Κορυφής των επτά Νότιων Χωρών της ΕΕ (MED7). Και είχε, όντως, προβλεφθεί πως η Άγκυρα θα προσπαθούσε να στείλει μηνύματα τόσο προς τη Λευκωσία όσο και προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Αυτή είναι η τακτική του καθεστώτος Ερντογάν. Αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, όταν θέλει να στείλει μηνύματα και κυρίως να αναδείξει πολιτικές αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Άγκυρα είναι εκτός των ενεργειακών και ευρύτερων σχεδιασμών με δική της ευθύνη. Θέλει, όμως, δια της ισχύος να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις και στα δρώμενα στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, επέλεξε να επιβεβαιώσει πως είναι η ταραχοποιός της περιοχής. Νοτίως της Κύπρου εντός του τεμαχίου 9 της Κυπριακής ΑΟΖ και σε απόσταση περίπου 30 ναυτικών μιλίων από το Ακρωτήρι Λεμεσού, βρίσκεται από την Κυριακή το τουρκικό σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», συνοδευόμενο από το πλοίο υποστήριξης «TANUX-1» που πλέει ανατολικότερα του σεισμογραφικού.

Τα δικαιώματα έρευνας του τεμαχίου 9 έχει η κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS. Είναι, επίσης, γνωστό πως ο Ιταλός πρωθυπουργός βρέθηκε στην Κύπρο για τη σύνοδο. Περαιτέρω, υπενθυμίζεται πως Γαλλία και Ιταλία συζητούν και βρίσκονται πολύ κοντά να συμφωνήσουν στην από κοινού αξιοποίηση των αδειοδοτημένων τους θαλασσοτεμαχίων.

Όπως αναφέρουν τα σχετικά ρεπορτάζ, η πλεύση και η ταχύτητα του σεισμογραφικού τις τελευταίες 48 ώρες, δείχνουν ότι το «Μπαρμπαρός» ξεκινά παράνομες σεισμογραφικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Κατευθυνόταν στο νοτιοανατολικότερο άκρο της περιοχής που δέσμευσε η Τουρκία παράνομα, για τις δραστηριότητες του σεισμογραφικού. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, με βάση την παράτυπη Navtex, θα παραμείνει τέσσερις μήνες (μέχρι την 26η Μαΐου). Η Navtex καλύπτει τμήματα των τεμαχίων 1, 8, 9 και 12 της κυπριακής ΑΟΖ.

Θα συνεχίσει τις προκλήσεις

Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις, προτάσσοντας παράλληλα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, την προωθούμενη λύση συνομοσπονδίας δυο κρατών. Κι αυτό αποτελεί ένα συνδυασμό τακτικών και στρατηγικών επιδιώξεων. Δια της ισχύος επιχειρείται να επιβληθεί μια συμφωνία, που θα διασφαλίζει την επικυριαρχία της Τουρκίας σε ολόκληρη την Κύπρο. Και στο έδαφος και στη θάλασσα. Έλεγχος του κράτους και του φυσικού πλούτου.

Με το να μην αντιδρούμε δεν σημαίνει πως θα αποτραπούν τα τουρκικά σχέδια. Με το να μην απαντούμε δεν σημαίνει πως θα επιτευχθεί αποκλιμάκωση. Υπάρχει η άποψη πως εάν αντιδράσουμε «θα παίξουμε το παιχνίδι της Άγκυρας» και θα αυξηθεί η ένταση. Υπάρχουν, όμως, κι άλλα εργαλεία αντίδρασης. Υπάρχουν οι συνεργασίες, οι συμμαχίες, που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία και θα πρέπει, επιτέλους, να θέσουμε και εμείς ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην περιοχή.

Μέχρι τώρα η Κυπριακή Δημοκρατία, σε αυτές τις συνεργασίες, προσφέρει. Προσφέρει διευκολύνσεις σε διάφορα επίπεδα. Για να προχωρούν ορθολογιστικά αυτές οι συνεργασίες θα πρέπει να λειτουργούν στη βάση της αμφίδρομης δράσης και εξυπηρέτησης συμφερόντων. Άλλωστε, εάν επιβληθεί η Τουρκία στην Κύπρο, θα επηρεασθούν και τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.