ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η Τουρκία επιβάλλει μνημόνιο στα κατεχόμενα

Η Τουρκία επιβάλλει μνημόνιο στα κατεχόμενα, Κώστας Βενιζέλος

Σφίγγει τα λουριά η Άγκυρα στο κατοχικό καθεστώς. Για να μπει μία… τάξη και πλήρης έλεγχος, επιβάλλει μιας μορφής Μνημόνιο. Αυτό θα γίνει μέσα από τη «συμφωνία οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας Τουρκίας-‘’ΤΔΒΚ’’», που υπεγράφη από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Έρντογαν και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας. Ο Ερντογάν, ο οποίος αναμένεται σήμερα να επισκεφθεί τα κατεχόμενα, πρώτο ταξίδι του μετά την έναρξη της νέας θητείας του, αναμένεται να στείλει μηνύματα και για τα πιο πάνω αλλά και για το Κυπριακό.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία δημοσιονομικής συνεργασίας, είναι προφανές πως επιχειρείται ένας δημοσιονομικός έλεγχος (που πάνε τα εμβάσματα της Άγκυρας και πως διατίθενται), αλλά και έλεγχος στους διορισμούς (εξ’ ου και οι διαμαρτυρίες που εκδηλώνονται στα κατεχόμενα). Οι διορισμοί έχουν σχέση και με τους εποίκους, αλλά και τον… εκτροχιασμό Τουρκοκυπρίων από το σύστημα, τον μηχανισμό του ψευδοκράτους. Όπως για παράδειγμα, οι αλλαγές στην εργοδότηση στην εκπαίδευση.

Διασφαλίζεται ότι θα εισέρχονται στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού και άτομα που δεν είναι απόφοιτοι της “παιδαγωγικής ακαδημίας Ατατούρκ” στα κατεχόμενα (άρα θα διορίζονται και εκ Τουρκίας). Παράλληλα, βάζοντας χέρι στη διαχείριση των κονδυλίων, η Άγκυρα επιχειρεί να “χρηματοδοτήσει” με φόρους, που επιβάλλονται δικές της πολιτικές. Τα έσοδα από την αύξηση των φόρων στα τυχερά παιχνίδια και της “άδειας” για αίθουσα τυχερών παιχνιδιών θα κατανέμονται ως εξής: 47,5% θα δαπανάται τουριστικούς σκοπούς, 47,5% θα δίδεται στο “υπουργείο οικονομικών” και 5% θα μεταβιβάζεται στην “Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών”.

Η χρηματοδότηση της “Επιτροπής” από φορολογίες θα λύσει μερικώς το οικονομικό της πρόβλημα, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από τουρκικά κονδύλια. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μέσα από το πρωτόκολλο, θα αυξηθούν οι δυνατότητες επενδύσεων και η παραχώρηση οικοπέδων στους επενδυτές που έρχονται από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Περαιτέρω, θα μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για ίδρυση εταιρείας και για επενδύσεις. Η χρηματοδότηση θα γίνεται με τουρκική λίρα, η αξία της οποίας είναι σε ελεύθερη πτώση. Παράλληλα ακολουθείται, όπως και στο παρελθόν το μικτό σύστημα, δηλαδή και με κονδύλια, που συνιστούν δωρεάν βοήθεια και με δάνειο, που δεν εξοφλείται ποτέ.

Το μνημόνιο που επιβάλλει η Τουρκία στο κατοχικό καθεστώς έχει διπλή διάσταση. Από την μια αφορά τον πολιτικό έλεγχο, που αυστηροποιείται και από την άλλη, είναι ο οικονομικός έλεγχος. Σημειώνεται και η εναρμόνιση του “περί συντεχνιών και εργασίας νομοσχεδίου” με τον “νόμο περί συλλογικών συμβάσεων, απεργιών και δημοψηφισμάτων”, ενώ θα διασφαλιστεί η συμμετοχή του “συντεχνιακού πρωτοκολλητή” στις γενικές συνελεύσεις των συντεχνιών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι