Κατρούγκαλος-Τσαβούσογλου: Ζέσταμα στις Βρυξέλλες, το παζάρι στην Αττάλεια

Κώστας Βενιζέλος
409
Και η Ελλάδα έχει αφήσει μόνη την Κυπριακή Δημοκρατία, Κώστας Βενιζέλος

Προκαταρκτική και χωρίς να υπεισέρχεται στην ουσία των θεμάτων που είναι στην ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου ήταν η συζήτηση που είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδος και της Τουρκίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την περασμένη Τρίτη το βράδυ στις Βρυξέλλες. Το δείπνο έγινε στο σπίτι του Έλληνα Μόνιμου Αντιπρόσωπου στην ΕΕ και είναι προφανές πως οι ουσιαστικές συζητήσεις θα γίνουν την 21η Μαρτίου στην Αττάλεια.

Αυτό που προκύπτει από τη συνάντηση είναι πως η τουρκική πλευρά επιμένει στο θέμα της πολιτικής ισότητας, στη βάση της δική της εκδοχής. Το θέμα αυτό το θεωρεί σημείο εκκίνησης για τους Τούρκους. Θεωρούν πως εάν δεν ξεκαθαρίσει δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση. Κλειδί θεωρείται και η στάση του ΟΗΕ με τις διατυπώσεις που θα υιοθετήσει η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, Τζέιν Χολ Λουτ, στους «όρους αναφοράς».

Ενόψει της συνάντησης στην Αττάλεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έλθει στην Κύπρο την ερχόμενη Τρίτη. Η επίσκεψη στην Κύπρο θα είναι η πρώτη επίσημη διμερής επίσκεψη του Γιώργου Κατρούγκαλου, αφότου ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, ο Έλληνας υπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.

Κατά τις συζητήσεις στην κυπριακή πρωτεύουσα, πέραν από την ενημέρωση που θα γίνει για τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα επιδιώξει με τους συνομιλητές του να ενισχύσει τον ευρύτερο συντονισμό Αθήνας-Λευκωσίας ενόψει των συνομιλιών στην Αττάλεια. Επίσης, ενόψει και της τριμερούς συνόδου κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στην Ιερουσαλήμ, παρουσία και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.