Κλιμάκωση από Τουρκία - Έρευνες και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα!

Καπούτσης Χρήστος
5016
Κλιμάκωση από Τουρκία - Έρευνες και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, Χρήστος Καπούτσης

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς το πλωτό γεωτρύπανο "Πορθητής" βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ετοιμάζεται για την πρώτη γεώτρηση, δυτικά των ακτών της Πάφου. Επίσης, σύμφωνα με δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου το επόμενο διάστημα, η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, έχει ήδη προγραμματίσει την αποστολή του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα (νότια της Ρόδου) τον ερχόμενο Αύγουστο.

Οι αρμόδιες τουρκικές αρχές, έχουν δεσμεύσει με NAVTEX θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου, Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Κρήτης και της ΑΟΖ Κύπρου, που εφάπτεται και σε μερικές περιπτώσεις υπερκαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Επίσης το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έδωσε εντολή, πολεμικά σκάφη, να συνοδεύουν το γεωτρύπανο «Πορθητής» και θα έχουν ως βάση το λιμάνι της Αμμόχωστου. Η ενέργεια αυτή της Άγκυρας, στρατιωτικοποιεί την κρίση.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, δέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποστολάκη, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανάρτησή του twitter, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρει ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, για την έκρυθμη κατάσταση που προκαλεί η Τουρκία και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Δεύτερη τουρκική εισβολή

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, «ως δεύτερη τουρκική εισβολή» . Μέχρι τώρα, η Γαλλία, το Ισραήλ και κυρίως η ΕΕ, έχουν καταγγείλει ως παράνομη την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «προσπαθούμε με τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που διαθέτουμε να αποτρέψουμε την Τουρκία από ενέργειες που πλήττουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί που θεωρούμε ότι έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η ΕΕ, αφού εκδηλώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο, καταδίκη των παρανόμων ενεργειών της Τουρκίας».

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή από τη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ στη Ρουμανία (9 Μαΐου), θα ζητήσει όπως παρθούν δραστικά πολιτικά μέτρα και κυρώσεις από την Ε.Ε. σε βάρος της Τουρκίας, ως άμεση απάντηση των παράνομων ενεργειών της, στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Από την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah, το γεωτρύπανο «Πορθητής» θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση από εξωτερικούς παράγοντες όπως οι ΗΠΑ ή η ΕΕ δεν είναι αποδεκτή. Η Τουρκία θα συνεχίσει να διεξάγει δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης σύμφωνα με τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.