ΑΠΟΨΗ

Μας δουλεύει ψιλό γαζί ο Ερντογάν…

Μας δουλεύει ψιλό γαζί ο Ερντογάν...

Μάς είπε επίσης ο Ερντογάν ότι επιθυμεί να σταματήσουν οι αερομαχίες (dogfighting) στους αιθέρες του Αιγαίου. Αλλά είναι η τουρκική αεροπορία που παραβιάzει τον ελληνικό εναέριο χώρο μέχρις Καφηρέως (Κάβο-Ντόρο νότια της Ευβοίας!).

Μας γέμισε φούμαρα(*) ο Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών ότι δεν μας απειλεί αν δεν τον απειλήσουμε, να σταματήσουν οι αερομαχίες πάνω απ’ το Αιγαίον και ότι στο μεταναστευτικό υπάρχει πρόοδος, που μόνον ο αρμόδιος υπουργός Δημήτης Καιρίδης φαίνεται να συμμερίζεται.

Ας αρχίσουμε από το τελευταίο. Εφέτος αφίχθησαν 42.676 λαθρομετανάστες στην Ελλάδα και το πρώτο 10μηνο και διαβιούσαν σε “δομές φιλοξενίας” στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, 15.824 ασύλητοι έναντι 3.828 πέρυσι αντιστοίχως. Λίγο προτού φθάσει ο Τούρκος πρόεδρος στην Αθήνα, οι αφίξεις λαθρομεταναστών ανήλθαν σε 1.353.

Στην ενδοχώρα της Ελλάδος έχουν μεταφερθεί 21.000 λαθρομετανάστες, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες θέσεις στα κέντρα φιλοξενίας. Στα δέκα ελληνικά νησιά που γειτονεύουν με την Τουρκία, η χωρητικότητα των στρατοπέδων φιλοξενίας έχει παραβιαστεί ενώ αναμένονται κι άλλοι Τούρκοι φυγάδες απ’ αυτούς που θα πάρουν 7ήμερη βίζα την οποία ενέκρινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά παράβαση της συνθήκης Σένγκεν. Πάνω από 1.000.000 οικονομικοί λαθρομετανάστες διαβιούν στην χώρα μας. Πού είναι συνεπώς η πρόοδος στο μεταναστευτικό πρόβλημα;

Το πρόβλημα του Ερντογάν

Στο θέμα της απειλής, ο Ερντογάν φαίνεται ν’ αγνοεί πόσα αποβατικά σκάφη (150) διατηρεί στον Τσεσμέ (Έφεσο) και στο Μπουντρούμ (Αλικαρνασσό) έτοιμα να αποβιβάσουν την τουρκική στρατιά του Αιγαίου στα ελληνικά νησιά, όπως προ 50ετίας ο Μπουλέντ Ετσεβίτ στην Κύπρο. Αγνοεί την έννοια τoυ ενεργού κατευνασμού (appease) ο Tούρκος πρόεδρος. Μόνον όταν γνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά φυλάσσονται και ότι ο ελληνικός στρατός έχει την ικανότητα να πλήξει τα λιμάνια της Μικράς Ασίας, θα σκεφθεί δύο φορές «να έλθει ένα βράδυ» κι ας αφήσει τις γελοίες δικαιολογίες του ότι δήθεν το ‘πε για τους τρομοκράτες. Τέτοιους διέθετε η ΜΙΤ στα πυρηφλεγή δάση της χώρας μας επί Τσιλέρ.

Μάς είπε επίσης ο Ερντογάν ότι επιθυμεί να σταματήσουν οι αερομαχίες (dogfighting) στους αιθέρες του Αιγαίου. Αλλά είναι η τουρκική αεροπορία που παραβιάzει τον ελληνικό εναέριο χώρο μέχρις Καφηρέως (Κάβο-Ντόρο νότια της Ευβοίας!). Ας παύσει τις υποκρισίες ο νεοσουλτάνος. Ξέρουμε ότι έχει πρόβλημα με τα F-16. Είναι “κουρασμένα”, στερούνται ανταλλακτικών από το εμπάργκο Μπάιντεν και δεν έχει αρκετούς πιλότους λόγω των εκκαθαρίσεων του τουρκικού στρατού, μετά το κίνημα-φιάσκο του 2016.

Ως έλεγαν οι παλαιότεροι, ο Ερντογάν “ποιείται την ανάγκη φιλοτιμίαν“, όταν μας προτείνει “ειρήνη” και ν’ αφήσουμε ανυπεράσπιστο τον πληθυσμό των νήσων μας.


 

(*) Φούμαρα=φαντασιοκοπήματα

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι