Με ποιές χώρες έκαναν ασκήσεις οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Με ποιές χώρες έκαναν ασκήσεις οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, Χρήστος Καπούτσης

Η στρατιωτική και αμυντική διπλωματία, στην οποία περιλαμβάνεται και η διπλωματία των εξοπλισμών, αποτελεί μια από τις δύο ισχυρές συνιστώσες στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής. Η άλλη ισχυρή συνιστώσα είναι η πολιτική διπλωματία (διεθνείς και διμερείς σχέσεις, παρεμβάσεις σε διεθνή fora και διεθνείς οργανισμούς).

Γι αυτό, τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, είναι και τα συναρμόδια υπουργεία, στην πρακτική εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων-εντολών (ΚΥΣΕΑ) στo πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, που λόγω της φύσεως (εθνικά θέματα, διεθνές κύρος της χώρας) επιβάλλεται, να έχει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Προσφάτως, με στόχο την ανάπτυξη της στρατιωτικής διπλωματίας, οι ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν σημαντικές ασκήσεις με συμμαχικές χώρες.

Η στρατιωτική και αμυντική διπλωματία από τη μία και η πολιτική διπλωματία από την άλλη, θα πρέπει να κινούνται παράλληλα, αλλά και αυτόνομα, να αλληλοσυμπληρώνονται και να έχουν την ικανότητα προσαρμογής και ευελιξίας στα νέα διεθνοπολιτικά, γεωστρατηγικά (πολυμερείς συμμαχίες) και στρατιωτικά (ένοπλες συγκρούσεις που παράγουν πολιτικά και διπλωματικά αποτελέσματα) δεδομένα.

Ισχύει το βασικό δόγμα ότι, το διεθνές κύρος της χώρας είναι συνάρτηση της διπλωματικής ευελιξίας, που θα είναι αποτελεσματική, αν στηρίζεται σε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και στην ικανότητα αυτών να ανταποκρίνονται στις συμμαχικές υποχρεώσεις τους και επιπλέον, να συνάπτουν αξιόπιστες και εθνικά επωφελείς διμερείς ή πολυμερείς στρατιωτικές–αμυντικές συνεργασίες–συμφωνίες.

Βασικός στόχος της άσκησης της στρατιωτικής και αμυντικής διπλωματίας είναι η δυνατότητα να αρθρώνει παρεμβατικό λόγο στη λήψη αποφάσεων από τα κέντρα εξουσίας και έτσι, να επηρεάσει τις διεθνείς εξελίξεις. Τα αποτελέσματα της στρατιωτικής-αμυντικής διπλωματίας, οφείλει να αξιοποιεί στο έπακρον η πολιτική διπλωματία. Ασφαλώς ισχύει και το αντίστροφο.
Το τελευταίο διάστημα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και συγκεκριμένα το ΓΕΕΘΑ, αναπτύσσει μια σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής διπλωματίας.

Ένοπλες δυνάμεις και άρματα μάχης

Ελληνικά και αμερικανικά άρματα μάχης, συμμετείχαν στην στρατιωτική άσκηση “Θρακική Συνεργασία-21”. Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών με φίλιες και σύμμαχες χώρες που σχεδιάζονται από το ΓΕΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε στο πεδίο ασκήσεων Πετροχωρίου Ξάνθης η τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων (Live exercise) “ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-21” (THRACIAN COOPERATION-21), με τη συμμετοχή της 2ης και της 5ης επιλαρχίας μέσων αρμάτων της 1ης τεθωρακισμένης μεραρχίας της διοίκησης αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής (C Company, 2-5 CAV Squadron of the 1st Armored Brigade Combat Team of the 1st Cavalry Division out of Ft. Hood Texas) και μονάδων της ΧXV τεθωρακισμένης ταξιαρχίας “2ο σύνταγμα ιππικού – ‘Εφεσος”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 2η επιλαρχία μέσων αρμάτων της 1ης τεθωρακισμένης μεραρχίας των ΗΠΑ είχε επιχειρήσει στο πλευρό του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στον πόλεμο της Κορέας. Η “Θρακική Συνεργασία-21” διεξήχθη με χρήση συστημάτων εξομοίωσης τακτικών εμπλοκών (ΣΕΤΕ) και περιέλαβε εκπαίδευση σε θέματα τακτικής και ελέγχου – διοίκησης πυρός με ταυτόχρονη εξέταση θεμάτων διοικητικής μέριμνας.

Την τελική φάση της άσκησης παρακολούθησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο διοικητής του Δ΄ σώματος στρατού αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης και από αμερικανικής πλευράς η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ.Elisabeth K. Lee, ο υποδιοικητής της διοίκησης αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής (Deputy Commander USAREUR-AF) Major General Joe Jarrard και ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Colonel Robert Reed Anderson.

Κατά τον χαιρετισμό του ο αρχηγός του ΓΕΣ επεσήμανε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών και συνεχάρη το ασκούμενο προσωπικό για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της άσκησης. Ο υποδιοικητής της διοίκησης αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης-Αφρικής (Deputy Commander USAREUR- AF) Major General Joe Jarrard δήλωσε: «Οι ΗΠΑ είναι αφοσιωμένες στην ενίσχυση των δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών. Διμερείς ασκήσεις όπως αυτές, μας βοηθούν να προωθήσουμε τους κοινούς μας στόχους στον τομέα της περιφερειακής άμυνας και ασφάλειας».

 Εδραίωση και ασφάλεια

Η στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας και της Αιγύπτου εδραιώνεται και επεκτείνεται σε ιδιαίτερα ευαίσθητους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις ανώτατων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των δύο κρατών σε Κάιρο και Αθήνα.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021 συναντήθηκε στο γραφείο του με τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας της Αιγύπτου Lieutenant General Mohammed Abbas Helmy Hashem, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου (Ι) Γεώργιου Μπλιούμη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής μεσογείου, της μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος σε αυτή ως πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες μέσα από ένα ευρύ πλέγμα συνεκπαιδεύσεων, ασκήσεων και συνεργασιών. Επιπρόσθετα, έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα συμπεράσματα από τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, με ιδιαίτερη αναφορά στην άσκηση “Μέδουσα” και την διεύρυνση που έχει επιτευχθεί με τη συμμετοχή έτερων φίλων και σύμμαχων κρατών όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

 Στρατιωτική συνεργασία

Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελλάδα διευρύνουν την συνεργασία τους στον στρατιωτικό τομέα συνεπικουρούμενες από τις ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν μια εξωστρεφή δραστηριότητα, στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών με φίλες και σύμμαχες χώρες. Έχουν δρομολογηθεί και εκτελούνται συνεχώς διεθνείς στρατιωτικές δραστηριότητες, με βάση το συνολικό σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ.

Έτσι, δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας συνεκπαιδεύτηκαν από την Τρίτη 16 έως την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 σε αντικείμενα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα σε ζώνες ρίψεως στην περιοχή της Αττικής και της Λάρισας. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκαν άλματα από μεγάλα ύψη [High Altitude Low Opening (HALO) και High Altitude High Opening (HAHO)] καθώς και στατικού ιμάντα (Static Line) ημέρα και νύχτα.

Από την Ελλάδα συμμετείχε προσωπικό της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), 1 ελικόπτερο Ε/Π UH-1H και 1 Ε/Π CH-47D της αεροπορίας στρατού, καθώς και 1 αεροσκάφος C-130 της πολεμικής αεροπορίας. Από τις ΗΠΑ συμμετείχε προσωπικό του 10th Special Forces Group και από την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας προσωπικό ειδικών επιχειρήσεων.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το προσωπικό από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που συμμετείχε στην συνεκπαίδευση είναι απόφοιτοι του σχολείου βασικής εκπαίδευσης αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) που εκτελέστηκε στη σχολή αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) το 2020 των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, γεγονός που καταδεικνύει και την στενή συνεργασία της χώρας μας με την Βόρεια Μακεδονία στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Η τριεθνής (ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑ- ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), συνεκπαίδευση συνέβαλε στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, καθώς και στην αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας, συναντίληψης και ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχουσών εθνικών δυνάμεων.

Ναυτική άσκηση

Η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με τις ΗΠΑ, με την μορφή συνεκπαίδευσης σε ναυτικές επιχειρήσεις έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα. Από την Τρίτη 16 έως την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά εντός του έτους συνεκπαίδευση μεταξύ δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων Ελλάδας – Κύπρου – ΗΠΑ σε αντικείμενα ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων (MAROPS/NAVSOF Training), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Σούδας στην Κρήτη.

Η δραστηριότητα εκτελέστηκε στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – ΗΠΑ υπό τον συντονισμό της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων και πραγματοποιήθηκαν αντικείμενα όπως βολές μάχης ταχείας αντίδρασης – ΒΜΤΑ (Close Quarter Combat – CQC) σε στατικούς στόχους ημέρα και νύχτα, αμφίβιες επιχειρήσεις πλησίον ακτής (Over The Beach – OTB) και νηοψίες (Visit Board Search and Seizure – VBSS), με πρακτική εφαρμογή επί της φρεγάτας ΨΑΡΑ και του εκπαιδευτικού πλοίου ΑΡΗΣ.

Η τριμερής αυτή συνεκπαίδευση  επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού τους και επαυξάνει το επίπεδο συνεργασίας κατά την σχεδίαση και εκτέλεση επιχειρήσεων αντιμετώπισης σύγχρονων απειλών στο περιβάλλον της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου.

Πολυεθνική άσκηση

Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων μετέχουν σε πολυεθνικής ασκήσεις, με στόχο την απόκτηση επιχειρησιακής εμπειρίας και αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας με συμμαχικά κράτη. Το ταχύ περιπολικό κατευθυνομένων βλημάτων (ΤΠΚ) Κρυσταλλίδης έλαβε μέρος στην πολυεθνική άσκηση “Sea Shield 21” η οποία διοργανώθηκε από τις ρουμανικές ένοπλες δυνάμεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Στην άσκηση συμμετείχαν μονάδες και μέσα του πολεμικού ναυτικού της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, των ΗΠΑ, της Ολλανδίας, της Πολωνίας, της Τουρκίας καθώς και οι μονάδες της μόνιμης συμμαχικής ναυτικής δύναμης 2 “Standing NATO Maritime Group Two (SNMG 2)”. Υλοποιήθηκαν διάφορα σενάρια της άσκησης και εκτελέστηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, Αντιαεροπορικού, ανθυποβρυχιακού και αντιναρκικού πολέμου.

Η άσκηση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών μονάδων σε διμερές και συμμαχικό πλαίσιο. Το (ΤΠΚ) Κρυσταλλίδης μεταξύ άλλων στον βασικό οπλισμό του φέρει και οκτώ (8) Κ/Β EXOCETMM40 BLK2.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι