ΕΘΝΙΚΑ

Μέχρι και τον Κασουλίδη εκνεύρισε ο Κόλιν Στιούαρτ

Μέχρι και τον Κασουλίδη εκνεύρισε ο Κόλιν Στιούαρτ, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ξεκίνησε το γνωστό μοιρολόγι των προσαρμοστικών. Τα βάζουμε ξανά, όπως αναφέρεται από τους “συνήθεις υπόπτους”, με τα Ηνωμένα Έθνη, τον ειδικό αντιπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Κόλιν Στιούαρτ, με πρεσβείες, πρέσβεις, ξένους απεσταλμένους. Λέγεται δε πως αυτό γίνεται επειδή, άκουσον-άκουσον, «δεν θέλουμε λύση». Παραμύθια των προσαρμοστικών, που με τη στάση τους φορτώνουν τον μύλο της αναβάθμισης του ψευδοκράτους και της εδραίωσης των κατοχικών δεδομένων.

Αυτή η προσέγγιση είναι που εδραιώνει τη μη λύση, καθώς αποθρασύνουν την κατοχική δύναμη, που θέτει συνεχώς και νέες αξιώσεις. Διά αυτής της προσέγγισης είναι που εδραιώνουν, ενισχύουν την κατοχή ενώ είναι πρόδηλο ότι η Τουρκία θέλει να επεκτείνει την κατεχόμενη περιοχή καταλαμβάνοντας νεκρή ζώνη. Γίνονται μικρά βήματα επέκτασης, τα οποία υποβαθμίζονται.

Και τι έγινε, υποστηρίζουν, που θα χρησιμοποιηθεί ένα κομμάτι γης στη νεκρή ζώνη, για προπονήσεις ποδοσφαιρικής ομάδας των κατεχομένων; Και τι έγινε που έχουν κάνει νέο φυλάκιο οι Τούρκοι στην περιοχή της Δένειας; Το γεγονός ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ χωρίς τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει παραδώσει περιοχή της νεκρής ζώνης στους Τούρκους και με την ανοχή της εμποδίζονται από τον κατοχικό στρατό Ελληνοκύπριοι γεωργοί να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στη Δένεια, πρέπει να ενοχλεί και να υπάρχει αποφασιστική αντίδραση. Διαχρονικά, μικρά ή μεγάλα ζητήματα, που “περνούσαν” χωρίς αντιδράσεις, συμπληρώνουν το παζλ νέων τετελεσμένων.

Την ίδια ώρα, γίνεται λόγος για προσπάθεια αποδόμησης του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Κόλιν Στιούαρτ. Γίνονται συνειρμοί και σε προηγούμενους, όπως για παράδειγμα, τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος από μια φάση και μετά δεν είχε την εμπιστοσύνη της Λευκωσίας. Το γιατί είναι γνωστό.

Εκπρόσωπος σε ρόλο κυβερνήτη

Το γεγονός ότι ο κ. Στιούαρτ λειτουργεί ως κυβερνήτης, δεν σέβεται τη φιλοξενούσα χώρα, δεν προσήλθε όταν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για διάβημα, δεν μπορεί να υποβαθμίζεται από κάποιους. Είναι ο ίδιος ο Κόλιν Στιούαρτ, που υπονομεύει τον ρόλο και την αποστολή του. Από την αρχή, ο Καναδός αξιωματούχος του ΟΗΕ, προώθησε μια “μοντέρνα” αντίληψη των πραγμάτων στην Κύπρο. «Ποια κατοχή»; Το πρόβλημα είναι… ψυχολογικό και οικονομικό, έλλειψη εμπιστοσύνης. Αυτές οι θεωρίες παραπέμπουν σε μια εποχή, όπου οργανώνονταν επιχορηγούμενα σεμινάρια και καλούνταν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να συμπληρώσουν μαζί παζλ. Εάν το συμπλήρωναν με… επιτυχία, τότε έφθαναν «πιο κοντά». Η κατοχή, όμως, παρέμεινε και εδραιωνόταν. Δεν ήταν το ζητούμενο η κατοχή, αλλά «η βελτίωση της εμπιστοσύνης». Είναι τα ΜΟΕ, που είναι πάντα… επίκαιρα.

  F-16: Τι ζητούν από Μπλίνκεν οι Ελληνοαμερικάνοι – Μπλόκο στο Κογκρέσο

Ο κ. Κόλιν Στιούαρτ -που μέχρι και τον Γιαννάκη Κασουλίδη εκνεύρισε- από την αρχή της εδώ θητείας του ξεκίνησε στραβά. Υπενθυμίζεται ότι προσπάθησε με ενέργειές του να παρακάμψει την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως, για παράδειγμα, η περίπτωση με την πυρκαγιά στα κατεχόμενα, που επικοινώνησε απευθείας με τον πρέσβη του Ισραήλ για να στείλει η χώρα του αεροπλάνα κατάσβεσης. Σημειώνεται, παράλληλα, πως σε δημόσιες τοποθετήσεις του ανέδειξε την ανάγκη αύξησης των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Με αναφορές σε Βόρειους και Νότιους, ο κ. Κόλιν ως νέος μαθητευόμενος μάγος, επιχειρεί να ενισχύσει το αφήγημα των δύο οντοτήτων στο νησί. Το θέμα δεν είναι προσωπικό, αλλά πολιτικό. Εάν κάποιοι θεωρούν πως ξένοι αξιωματούχοι είναι στο απυρόβλητο, αυτό δεν γίνεται αποδεκτό. Όποιος με ενέργειές του βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας, υπονομεύει τις προσπάθειες για ανατροπή των κατοχικών δεδομένων, θα βρίσκεται απέναντι, παρά τις αντιδράσεις των προσαρμοστικών.

Υποσημείωση: Τελικά οι τηλεμαχίες θα παραμείνουν στην ιστορία των προεκλογικών συζητήσεων ως το πεδίο στο οποίο οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας ασκούνται στο πώς να πυροβολούν τα πόδια τους!

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι