ΕΘΝΙΚΑ

Ο Ερντογάν ζητά “πράσινο φως” να εισβάλλει σε τρίτες χώρες!

Ο Ερντογάν ζητά "πράσινο φως" να εισβάλλει σε τρίτες χώρες!, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

“Ανοικτή επιταγή” για να προχωρεί κατά το δοκούν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, εισβολές σε άλλα κράτη, ζητά από τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με δημοσίευμα του”Nordic Monitor”, που υπογράφει ο Λεβέντ Κενέζ, με αφορμή αίτημα έγκρισης για παράταση της παρουσίας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, για 18 επιπλέον μήνες, ο Τούρκος πρόεδρος ζητάει να παίρνει ο ίδιος απόφαση για στρατιωτική επέμβαση, αόριστα για «χώρες».

Είναι προφανές πως με αυτή την αφορμή επιχειρεί να διευρύνει το πλαίσιο και να μπορεί έχοντας μονίμως “λευκό χαρτί”, να εισβάλει σε τρίτα κράτη. Ο Ερντογάν, με τη γνωστή δική του εκδοχή και λογική στο τι σημαίνει προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας, θα επιχειρεί( το κάνει ήδη) την προώθηση και επιβολή των σχεδιασμών του. Να επιβάλλει επεκτατικούς και ηγεμονικούς σχεδιασμούς και να αναπτύσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι ενόψει και των εκλογών του 2023 στην Τουρκία, το πολιτικό σύστημα της χώρας πλειοδοτεί σε εθνικισμό και ιμπεριαλιστικές πολιτικές, είναι σαφές πως ο Ερντογάν δεν θέλει συναποφασίζει με κανένα για τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του “Nordic Monitor”, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα ενώπιον του κοινοβουλίου και ενόψει του γεγονότος ότι τα δυο συνεργαζόμενα κόμματα, αυτό του Ερντογάν και εκείνο του ακροδεξιού εταίρου του Μπαχτσελί, έχουν πλειοψηφία θα περάσει.

Τι θα αλλάξει; Από τη στιγμή, που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της κατοχικής δύναμης σε γειτονικές χώρες είναι επαναλαμβανόμενες, όπως οι εγκαταστάσεις στρατευμάτων σε διάφορες περιοχές του κόσμου είναι δεδομένες, χρειάζεται τέτοια ανοικτή εξουσιοδότηση ο Ερντογάν; Όχι, αλλά δεν θέλει να μοιράζεται τη δόξα με άλλους!

Στο επίκεντρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Όπως επισημαίνει το “Nordic Monitor”, ο Ερντογάν για παράδειγμα, στο πλαίσιο της νέας απόφασης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μπορεί να αναλάβει δράση κατά άλλης χώρας ισχυριζόμενος πως: «υπάρχει παραβίαση στην Ανατολική Μεσόγειο σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλάσσιων Συνόρων Τουρκίας-Λιβύης που υπογράφηκε το 2019. Πρόκειται για θαλάσσια συμφωνία -που δεν αναγνωρίζεται από καμία μεσογειακή χώρα- καθορισμού κοινής υφαλοκρηπίδας Τουρκίας-Λιβύης και ΑΟΖ».

Η Ελλάδα και η Κύπρος, θα πρέπει να παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις. Η Αθήνα και η Λευκωσία ενόψει και της σημερινής συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυπριακή πρωτεύουσα θα πρέπει να συζητήσουν, σοβαρά πλέον πώς από κοινού θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Η κατοχική Τουρκία αντιμετωπίζει ενιαία τον Ελληνισμό, Ελλάδα και Κύπρο και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την ελληνική πλευρά. Σε πολιτικό, διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι