Συνταγή Κραν Μοντανά μαγειρεύει ο Γκουτιέρες για το Κυπριακό

Βενιζέλος Κώστας
2073
Συνταγή Κραν Μοντανά μαγειρεύει ο Γκουτιέρες για το Κυπριακό, Κώστας Βενιζέλος

Στη μεγάλη εικόνα έχει μπει τις τελευταίες ημέρες και το Κυπριακό, μετά τη δημόσια τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ότι θα συγκαλέσει πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα. Η πρόθεση αυτή του Αντόνιο Γκουτιέρες δεν είναι τωρινή. Είχε ενημερώσει σχετικά και τον πρόεδρο Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Δένδια κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, στη Νέα Υόρκη.

Είναι σαφές πως στόχος του ΟΗΕ, που δεν ασχολήθηκε ποσώς με τις παράνομες δράσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι να δημιουργηθεί ένα διαδικαστικό momentum. Αυτό εξυπηρετεί και τη Λευκωσία, εάν και εφόσον ισχύει η λογική πως όσο θα υπάρχει διαδικασία συνομιλιών μειώνεται, ή δεν υπάρχει ένταση.

Είναι επίσης σαφές πως εάν και εφόσον συγκληθεί πενταμερής διάσκεψη, στα πρότυπα του Κραν Μοντανά και της Γενεύης, στόχος θα είναι να επιτευχθεί μια καταρχήν συμφωνία (ενδιάμεση ή στρατηγική) και να αρχίσει μια συζήτηση για υλοποίησή της, σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα- με παράλληλη εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στα οποία αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Όλα αυτά υπό την αίρεση των διαθέσεων της Άγκυρας. Πρώτον, εάν και εφόσον αποσύρει γεωτρύπανο και ερευνητικό σκάφος. Δεύτερον, εάν δεν επιμένει στις προϋποθέσεις που εγείρει. Δηλαδή, το διαμοιρασμό εσόδων από το φυσικό αέριο (πριν την επίτευξη συμφωνίας), συνεκμετάλλευση καθώς και την αποδοχή της τουρκικής εκδοχής για την πολιτική ισότητα (βέτο).

Τουρκικό pressing στην Αίγυπτο 

Από την άλλη, ασφυκτικό pressing ασκεί η Άγκυρα προς το Κάιρο για να προχωρήσουν σε μια συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων ζωνών, ή την υπογραφή ενός μνημονίου όπως το τουρκολιβυκό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αν και η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να δελεάσει την Αίγυπτο παραχωρώντας της περισσότερη θαλάσσια περιοχή, το Κάιρο δεν έχει "τσιμπήσει".

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η αιγυπτιακή πλευρά, που προφανώς γνωρίζει τις τουρκικές σκοπιμότητες, έχει ξεκαθαρίσει προς την Άγκυρα πως δεν συζητά οποιαδήποτε αλλαγή καθορισμένων θαλάσσιων συνόρων, που έχει ήδη υπογράψει με χώρες της περιοχής. Με αυτή την τοποθέτηση, το Κάιρο παραπέμπει στη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Τουρκία προσπαθεί να εξουδετερώσει.

Επί του θέματος αυτού, η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι «η προτεινόμενη συμφωνία είναι η παραχώρηση μιας θαλάσσιας περιοχής στην Αίγυπτο, σε μέγεθος τριών νησιών της Κύπρου». Σημειώνεται πως από την Άγκυρα μεταδίδεται ότι οι επαφές με το Κάιρο γίνονται μέσω των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, όμως τις αποφάσεις για ένα αμιγώς πολιτικό θέμα τις λαμβάνει ο πρόεδρος Σίσι. Κάτι που φαίνεται να έχει κάνει ήδη.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.