Οι προκλήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ελληνοτουρκικό μέτωπο

Οι προκλήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, Χρήστος Καπούτσης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ήδη πριν τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας ενημερώνονταν και καθόριζαν τις προτεραιότητες κρίσιμων τομέων των υπουργείων τους. Εκτιμώ ότι οι Μητσοτάκης, Δένδιας και Παναγιωτόπουλος συνεργάζονται καθημερινά για το χτίσιμο μιας αξιόπιστης, ρεαλιστικής και πολυδιάστατης εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Με την ευκαιρία αυτή θα αγγίξουμε κάποιες πτυχές στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, οι οποίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Υπήρξε μια προσπάθεια από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ), η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο (ΑΟΖ Κύπρου), να διεθνοποιηθεί. Μάλιστα οι προσδοκίες των πρώην κυβερνώντων έφτασαν μέχρι του σημείου να πιστεύουν και να το δηλώνουν και δημόσια(!), ότι ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ θα “συνετίσουν” την Τουρκία και θα την αποτρέψουν από το να παραβιάζει εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα των δύο ελληνικών κρατών, του ελλαδικού και του κυπριακού. Υποτίθεται ότι Αθήνα και Λευκωσία, διατηρούν άριστες σχέσεις με την Ουάσιγκτον.

Πρόκειται περί εντέχνως καλλιεργηθέντος μύθου, αφού δεν υπάρχουν φιλίες ή συμμαχίες μεταξύ των κρατών, που να στηρίζονται στην ηθική και στο διεθνές δίκαιο. Υφίστανται μόνο αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες κοινών εθνικών συμφερόντων και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται περί ισοδυνάμων κρατών. Αυτή είναι η διεθνής πραγματικότητα, την οποία αγνοεί η μεγαλαυχία των επηρμένων Ελλήνων πολιτικών.

Επεκτατικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο

Από το “πάνθεον” της τουρκικής επιθετικής και αναθεωρητικής πολιτικής, θα επισημάνουμε τα εξής:

Πρώτον: Η Τουρκία αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και βραχονησίδες του ανατολικού Αιγαίου. Ειδικά για το Καστελλόριζο, η Τουρκία παρότι αναγνωρίζει ότι η Μεγίστη είναι ελληνικό νησί, όμως επιμένει ότι δεν ανήκει στον Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν έχει επιρροή στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Το Καστελλόριζο, κατά την τουρκική άποψη, δεν διαθέτει ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδα. Άρα, δεν υπάρχουν συνορεύουσες θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, αλλά μόνο μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Η Τουρκία σχεδιάζει να κάνει σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Καστελλόριζου. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία των ελληνικών αρχών στο FIR Αθηνών και επιμένει ότι για περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης τα τουρκικά σωστικά μέσα θα δρουν στο μισό Αιγαίο (πέραν του 25ου μεσημβρινού). Επισημαίνουμε ότι ο 25ος μεσημβρινός διχοτομεί το Αιγαίο. Ξεκινά από τα παράλια του Νέστου ποταμού, δυτικά της Ξάνθης, διέρχεται δυτικά της Λήμνου, περνά σε απόσταση αναπνοής από το Στενό του Καφηρέα (Εύβοια), διασχίζει την Τήνο και καταλήγει δυτικά στο Ηράκλειο Κρήτης.

  Από το 1991 είχε προαναγγείλει τα Ίμια Τούρκος ναύαρχος...

Η Τουρκία, δεν αναγνωρίζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας δέκα μιλίων. Αναγνωρίζει μόνο εναέριο χώρο έξι μιλίων. Άρα –κατ’ αυτήν– δεν υπάρχουν παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου, στον χώρο μεταξύ έξι και δέκα μιλίων. Για την περίπτωση την νόμιμης επέκτασης του εύρους των χωρικών μας υδάτων από τα έξι στα δώδεκα μίλια, ισχύει το casus belli της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Το ελληνοτουρκικό μέτωπο

Δεύτερον: Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, παρότι είναι ισότιμο κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Άρα, κατά τη τουρκική εκδοχή, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει κυριαρχικά ή άλλα δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κύπρου και δεν έχει το δικαίωμα να υπογράφει διμερείς διακρατικές συμφωνίες ή ενεργειακές συμφωνίες με πολυεθνικές εταιρείες, χωρίς τη συμμετοχή του ψευδοκράτους.

Τρίτον: Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, ερωτηθείς, τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση, που η Τουρκία, στείλει γεωτρύπανα ή πλωτά μέσα για υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή του Καστελλόριζου, διευκρίνισε ότι η δυναμική απάντηση της Ελλάδας είναι μονόδρομος. Και με γνώση της πολιτικής-διπλωματικής και στρατιωτικής πραγματικότητας επισήμανε: «σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία θα είμαστε μόνοι μας. Θα έχουμε μόνο τις δικές μας εθνικές δυνάμεις απέναντι στους Τούρκους». Και προς επίρρωση των δηλώσεων του πρώην Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, δηλώνει κατά τρόπο απόλυτα σαφή «να τα βρείτε με την Τουρκία. Διάλογος για όλα τα θέματα».

Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ, καλούν την Ελλάδα, μέσω του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, να συζητήσει, επί των παράνομων και εξωφρενικών αξιώσεων της Τουρκίας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Και μάλιστα να συμφωνήσουμε, δηλαδή να εκχωρήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και γιατί όχι(!) να παραχωρήσουμε και κάποιες βραχονησίδες, που κατά την τουρκική εκδοχή είναι αμφισβητούμενης, τουλάχιστον, εθνικής κυριαρχίας.

Φυσικά, η αμερικανική διπλωματία θα συνδράμει στην εκτόνωση της ελληνοτουρκικής κρίσης, «διευκολύνοντας» τον διάλογο και για την πιθανή αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στην Θράκη. Αυτή σήμερα αποκαλείται μουσουλμανική μειονότητα, εξαιτίας της “προβληματικής και ξεπερασμένης” Συνθήκης της Λωζάννης, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας Τ. Ερντογάν.

Η διάχυτη τουρκοφοβία

Τα αφηγήματα περί ελληνοτουρκικής φιλίας ή “εξημέρωσης του θηρίου” μέσω της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως και ότι ο Τ. Ερντογάν είναι ένας μετριοπαθής ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου, έχουν εκκωφαντικά καταρρεύσει. Οι πολιτικοί που υποστήριζαν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και την ήπια αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων (Κ. Σημίτης, Θ. Πάγκαλος, Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλής, Ντ. Μπακογιάννη), σιωπούν αιδημόνως, για την αποτυχία της πολιτικής τους, που κατά την επιεικέστερη εκδοχή, υπαγορεύτηκε από την τουρκοφοβία.

  Τουρούτσικας-Τσιτλακίδης: Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία

Συνεπώς, απαιτείται επιτέλους η αφύπνιση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας και η διαμόρφωση μιας συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής, που θα θωρακίζει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα. Ταυτόχρονα, να απαντά και στις γεωπολιτικές και ενεργειακές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, όπου αφυπνίζονται και ενεργοποιούνται εθνικιστικά και μεγαλοϊδεατικά οράματα.

Η χώρα μας έχει ανάγκη από ευέλικτη και πολυδιάστατη διπλωματία, από ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, από ισχυρή οικονομία, κοινωνική συνοχή και απεξάρτηση από συμμαχικές και άλλες δεσμεύσεις, που φαλκιδεύουν την εθνική μας ανεξαρτησία. Κυρίως, υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση του ελληνικού λαού, για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, που σχετίζονται με την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Αν η Τουρκία προσβάλει με στρατιωτικά μέσα την ελληνική κυριαρχία, τότε, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να δώσουν καταλυτική απάντηση και αυτό θα πρέπει, όχι μόνο να το γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες, αλλά και να συναινούν! Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να έχει υπεύθυνη ενημέρωση από τους πολιτικούς για τις εθνικές απειλές, να συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας, να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών του και όχι να ρίχνει το ανάθεμα στους πολιτικούς, όπως συμβαίνει ιστορικά, μετά από κάθε εθνική τραγωδία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι