Οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα ζητάει ο Σαράτζ – Θα ακυρώσει το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης;

Σύνταξη SLpress.gr
6516
Οριοθέτηση ΑΟΖ με Ελλάδα ζητάει ο Σαράτζ – Θα ακυρώσει το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, η κυβέρνηση Σαράτζ προτίθεται να βάλει στον πάγο τις ενεργειακές έρευνες, που συμφώνησε με το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης, σε περιοχές που θεωρούνται αμφισβητούμενες. Ταυτόχρονα δηλώνει πως επιδιώκει τη σύναψη συμφωνίας για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα και τη Μάλτα.

Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών Μοχάμαντ Σιάλα, μετά από συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) Μουσταφά Σανάλα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, κύριο θέμα της συζήτησης των δύο ανδρών ήταν ο καθορισμός των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα και τη Μάλτα, με «επίλυση των διαφορών με φιλικό τρόπο που θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Λιβύης και των άλλων κρατών σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους».

Ο Σιάλα προτίθεται να επικοινωνήσει το επόμενο διάστημα με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και της Μάλτας προκειμένου να συζητήσει το θέμα και να υπάρξει λύση «που δεν θα βλάπτει τα συμφέροντα της Λιβύης». Η είδηση ωστόσο είναι, πως η κυβέρνηση της Τρίπολης προτίθεται να βάλει στον πάγο έρευνες εταιρειών πετρελαίου, σε περιοχές που θεωρούνται αμφισβητούμενες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου.

Τον περασμένο Ιούνιο, Ερντογάν και Σαράτζ, ο υπό παραίτηση πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, είχαν συμφωνήσει να ξεκινήσoυν έρευνες η κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (TPAO) στην θαλάσσια περιοχή της Λιβύης, όπως προέκυψε από το παράνομο τουρκολιβυκό ψευτοσύμφωνο, που είχε καταγγείλει η Ελλάδα.

"Πάγωμα" του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης

Οι πολιτικές ζυμώσεις μαίνονται στην Τρίπολη, με την παραίτηση του Σαράτζ, την αντιπαράθεση του με τον εν δυνάμει "δελφίνο" φιλότουρκο υπουργό Εσωτερικών Μπασαγκά και την πετρελαϊκή συμφωνία που υπέγραψε με τις δυνάμεις του Χαφτάρ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Τρίπολης, εν άγνοια ακόμα και των πολιτικών του προϊσταμένων!

Επιπλέον, ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών δεν ανέφερε τίποτα για την ακύρωση του επίμαχου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης που είχε υπογράψει ο, υπό πολιορκία Σαράτζ, το οποίο αποτελεί το σημείο αναφοράς για τις διεκδικήσεις του Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αξιωματούχος μίλησε μόνο για «πάγωμα» των ερευνών. Εάν υποθέσουμε πως αυτές οι έρευνες πραγματοποιούνταν, θα συναντούσαν με βεβαιότητα την αντίδραση της Γαλλίας, της Αιγύπτου και άλλων μεσογειακών δυνάμεων, κάτι που γνωρίζει πλέον, παρά τη ρητορική του, ο ίδιος o Ερντογάν.

Επομένως, δεν αποκλείεται αυτή η δήλωση να αποτελεί έναν διπλωματικό ελιγμό της Τρίπολης, ενορχηστρωμένο από τον κυριότερο υποστηρικτή της τη Τουρκία, την στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει βάλει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα, άλλες διεκδικήσεις της αναθεωρητικής ατζέντας της.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.