Ποια είναι η οργάνωση HALC που πονοκεφαλιάζει την Άγκυρα

Βενιζέλος Κώστας
3179
Ποια είναι η οργάνωση HALC που πονοκεφαλιάζει την Άγκυρα, Κώστας Βενιζέλος

Η εκστρατεία για την αποτροπή της παράδοσης των αμερικανικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία είναι γνωστό πώς και από ποιους ξεκίνησε. Εκείνη η διαφήμιση στους New York Times, που έγινε με πρωτοβουλία της οργάνωση Hellenic Leaders, το HALC όπως είναι ευρύτερα γνωστό, έχει αποδώσει και ξεπέρασε τις προσδοκίες των πρωταγωνιστών της πρωτοβουλίας εκείνης.

Εμπνευστές της πρωτοβουλίας εκείνης, που απέδωσε σημαντικά, ο αείμνηστος Νίκος Μούγιαρης, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου. Η διαφήμιση, που δημιούργησε η Georgia Logothetis παρουσίαζε ένα κατάμαυρο F-35, σοκάροντας τους αναγνώστες της αμερικανικής εφημερίδας. Το μήνυμα ήταν το εξής: «Η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος: Πέστε όχι στην αγορά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία».

Και συνέχιζε: «Απειλεί να επιτεθεί στα στρατεύματα των ΗΠΑ στη Συρία. Εισβάλλει στον ελληνικό εναέριο χώρο χιλιάδες φορές το χρόνο, καταλαμβάνει παράνομα την Κύπρο (μέλος της ΕΕ), χρησιμοποιεί πολεμικά πλοία για να εκφοβίσει αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, φυλακίζει περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα, προσβάλλει τον Αμερικανό πρεσβευτή και συλλαμβάνει διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ. Αρνείται τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων, αποκλείει την Κύπρο και την Αρμενία, βομβαρδίζει τους Κούρδους ενώ πολεμούν το ISIS, αγοράζει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και επιτίθεται ειρηνικούς Αμερικανούς διαδηλωτές στο έδαφος των ΗΠΑ».

Μετά από αυτό υπήρξε μια απίστευτη κινητικότητα και η φαεινή ιδέα των εμπνευστών της πρωτοβουλίας για διασύνδεση των ρωσικών S-400 με τα αμερικανικά F-35 ήταν το κομβικό σημείο που καθόρισε και τους όρους του παιχνιδιού. Μπορεί να βοήθησε η συγκυρία, άλλοι παράμετροι στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, όπως η κράτηση του Πάστορα Μπράνσον, όμως το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση διαφορετικών εξελίξεων και διασύνδεσης τους. Όλα αυτά παραμένουν επίκαιρα όσο το θέμα με τους S-400 παραμένει ανοικτό.

Δράση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Την Κυριακή 3 Ιουνίου, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Έντι Ζεμενίδης, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», στο δημοσιογράφο Πανίκο Παναγιώτου, ανακοίνωσε πρωτοβουλία για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Όπως είναι γνωστό, αυτό το μήνα θα αρχίσουν συζητήσεις για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο. Εδώ και καιρό μεθοδεύεται αλλαγή του καθεστώτος της Δύναμης, αλλαγή του ρόλου και μείωση της. Σε αυτό το παιχνίδι ρόλο διαδραματίζουν οι ΗΠΑ, όπως κι άλλες δυνάμεις. Μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί τα μέγιστα τους Τούρκους και θα είναι πλήγμα για την Κύπρο, η οποία θα μείνει εκτεθειμένη στη τουρκική επιθετικότητα και επεκτατικότητα.

Ο κ. Ζεμενίδης δήλωσε ότι το HALC ξεκινά «μεγάλη πρωτοβουλία», υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα ότι «προγραμματίζουμε συναντήσεις με Αμερικανούς, αλλά και με Ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς και με σημαντικά μέλη του Κογκρέσου, ώστε να ασκήσουν επιρροή προς τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κύρια επιδίωξή μας είναι να γίνει κατανοητό, πέρα από την αμερικανική πολιτική για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις του ΟΗΕ σε όλο τον κόσμο, ότι όσο υπάρχει τουρκική κατοχή στην Κύπρο και το Κυπριακό είναι άλυτο, επιβάλλεται για λόγους ασφάλειας και σταθερότητας να παραμείνει η Ειρηνευτική Δύναμη στο νησί».

Αυτή η πρωτοβουλία θα βοηθήσει σημαντικά γιατί ξεκινά από μια Οργάνωση, που έχει δράση στις ΗΠΑ και η εγκυρότητα της έχει δημιουργήσει κανάλια επικοινωνίας με κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και πολιτικούς παράγοντες. Η δράση του HALC αποδεικνύει την αποφασιστικότητα του στο στόχο αλλά και το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες του αποδίδουν. Είναι γι αυτό που σε τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να επενδύουν Αθήνα και Λευκωσία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.