ΑΠΟΨΗ

Πώς μπορούν τα τουρκικά F-16 να ΄’ξεκλειδώσουν” το Κυπριακό

Πώς μπορούν τα τουρκικά F-16 να ΄'ξεκλειδώσουν" το Κυπριακό, Κώστας Κόλμερ

Σύμφωνα με τον Μάικλ Ρούμπιν, η Τουρκία πρέπει να πάρει μέτρα έναντι της κατοχής στην Κύπρο, προκειμένου να προμηθευτεί τα F-16.

Επιλύει το Κυπριακό, σύμφωνα με τον διευθυντή  του Μεσανατολικού Φόρουμ  Μάικλ Ρούμπιν, εφ’ όσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρκεστεί στην “εγγύηση” Μπλίνκεν των Χανίων(*) κι απαιτήσει κλιμακούμενα, την υφ’ όρους πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη Τουρκία, για την επέκταση της αμερικανικής βάσεως στην Σούδα Κρήτης και την ανάπτυξη του στρατηγικού κόμβου της Αλεξανδρουπόλεως, που υποκαθιστά την διέλευση φορτίων από τα Στενά του Ελλησπόντου-Βοσπόρου, προς την ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ιδέα αυτή, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ – από την στιγμή που εκλεγεί πρόεδρος, κάτι που διόλου αποκλείει στο άρθρο του ο Ρούμπιν  – αντικαταστήσει στον Λευκό Οίκο τον σύμβουλο Ενεργείας Άμος Χοκστάιν, η πρόταση κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, που θα το μεταφέρει από τα ισραηλινό-αιγυπτιακά κοιτάσματα και της Κύπρου στην δυτική Ευρώπη, θα υποκαταστήσει την εξάρτηση της από την Ρωσία (**).

Πρόκειται περί του αγωγoύ EastMed, που θα μπορούσε να υποστηριχθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο από την κυπριακή κυβέρνηση, ως αντάλλαγμα για την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 νέας γενιάς στην Τουρκία, με την βαθμιαία απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και των Τούρκων εποίκων απ’ την κατεχομένη βόρεια Κύπρο.

Βέβαια, το ποτήριον τούτο είναι δύσκολο να καταπιεί ο Ερντογάν και το σχετικό “κοκτέιλ” δεν πρέπει να περιέχει δόσεις του Σχεδίου Ανάν-Χάνεϊ όπως λχ. την διατήρηση των βρετανικών βάσεων στο Ακρωτήρι. Η ιδέα τερματισμού της κατοχής του κυπριακού εδάφους, διά του εξοπλισμού της Τουρκίας είναι βιώσιμος, μόνον εάν δεν στρέφεται κατά του Ελληνισμού. Και υπάρχουν τρόποι…

 


 

(*) Υποτίθεται ότι η Τουρκία έχει δεσμευτεί πώς τα μαχητικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον οιασδήποτε χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ. Αν και η Ντόρα Μπακογιάννη μας είπε να μην… λάβουμε υπόψιν την εν λόγω δέσμευση, να θυμίσουμε πως η Κύπρος όμως δεν είναι μέλος της Συμμαχίας.

(**) Ο αγωγός EastMed θα μεταφέρει υποθαλασσίως κι από Ελλάδα κι Ιταλία, 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως φυσικού αερίου παραγωγής Ισραήλ, Κύπρου και (μελλοντικώς) της Ελλάδος. Θα κοστίσει επτά δισεκατομμύρια και μελετάται ως έργο «κοινοτικού ενδιαφέροντος» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με χρηματοδότηση δύο δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους και συμμετοχή της Τotal, ΕΝΙ κι Εxxon.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx