Πως ο Απόδημος Ελληνισμός βιώνει το Μακεδονικό

Πως ο απόδημος ελληνισμός βιώνει το Μακεδονικό, Ιωάννης Αναστασάκης

Στο 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ανέβηκε στο βήμα και τοποθετήθηκε για θέματα που απασχολούν την Ομογένεια, ο Συντονιστής εκπρόσωπος του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής. Ήταν αναμενόμενο ότι ένα από τα βασικά θέματα ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών. Το Σκοπιανό άλλωστε συνεχίζει να διατηρείται στην επικαιρότητα. Οι αντιδράσεις που αντιμετώπισαν από τους ομογενείς, τόσο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαρεμένος στην Ωκεανία, όσο και ο υπουργός εξωτερικών Κατρούγκαλος στην Αμερική, είναι δείκτες της αγανάκτησης και της δικαιολογημένης απαξίωσης της κυβέρνησης στα μάτια των Ομογενών.

Οι Έλληνες ομογενείς βιώνουν καθημερινά για δεκαετίες ολόκληρες, στον τόπο που κατοικούν και δημιουργούν όπου γης, τις σκοπιανές προκλήσεις. Η οργή τους επομένως πρέπει να θεωρείται αποδεκτή, αν όχι και απόλυτα δικαιολογημένη για το ξεπούλημα της Μακεδονίας, που έπραξε η σημερινή εμπριμέ  κυβέρνηση. Αντιθέτως ο χαρακτηρισμός τους συλλήβδην ως «ακραία στοιχεία», από μέλη της κυβέρνησης, είναι απαράδεκτος και αρκούντως προσβλητικός.

Οι προκλήσεις των σλαβομακεδόνων προς του Έλληνες ομογενείς μας, δεν ήταν μόνο καθημερινές για πολλές δεκαετίες, αλλά λάμβαναν χώρα μέσα στον ίδιο χώρο που ζει, κινείται και υπάρχει ο Ελληνισμός. Η εμπειρία αυτή της καθημερινής τριβής, δεν έχει καμία σχέση με αυτά που βιώναμε τις ίδιες δεκαετίες εμείς οι γηγενείς, που ενημερωνόμαστε για τις σκοπιανές προκλήσεις μόνο από τα μέσα ενημέρωσης και συνήθως μόνο όταν υπήρχε έξαρση των προκλήσεων.

Για να γίνει κατανοητή η διαφορά της εμπειρίας, θα αναφερθούν  εν συντομία, συγκεκριμένα βιωματικά παραδείγματα του γράφοντος. Συνέβησαν στο Τορόντο του Καναδά, στην «Ελληνική πόλη» (Greek city) που είναι η Ελληνική συνοικία γύρο από την οδό Ντάνφορθ  (Danforth street).

Σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας

Το μεσημέρι, την ώρα του φαγητού, χτύπησε το τηλέφωνο. Η τηλεφωνική ενημέρωση αφορούσε το γεγονός ότι είχε υψωθεί η σημαία των Σκοπιανών με τον ήλιο της Βεργίνας στο Δημαρχείο του Τορόντο. Η κινητοποίηση ήταν άμεση.  Μία μεγάλη αντιπροσωπεία Ελλήνων της Ομογένειας ζήτησε συνάντηση με την Δήμαρχο. Με εκνευρισμό στην αρχή και με την διαλεκτική στη συνέχεια, ενημερώθηκε η Δήμαρχος για τις ιστορικές αθλιότητες των Σκοπιανών.

Η Δήμαρχος πείστηκε και έδωσε εντολή να κατέβει αμέσως η λαθροσημαία, ζητώντας Μάλιστα συγνώμη για το ατυχές γεγονός. Στην επικείμενη παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, την παρακολούθησε από το βάθρο των επισήμων, μαζί με τον γράφοντα και τους επικεφαλής Ομογένειας και εκκλησίας (ΦΩΤΟ).

Η προτομή του Μεγαλέξανδρου

Ένας Έλληνας καταστηματάρχης, καταγόμενος από την Μακεδονία, τοποθέτησε εμπρός από το εστιατόριο του σε μία μικρή πλατεία, την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μία Κυριακή νωρίς το πρωί, άναψαν τα τηλέφωνα, διαδίδοντας το μήνυμα ότι οι σκοπιανοί είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο άγαλμα για να κάνουν κατάθεση στεφάνων. Οι Έλληνες Ομογενείς συγκεντρώθηκαν εσπευσμένα και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν, αφενός διότι δεν είχαν σχέση με τον Μεγαλέξανδρο, αλλά και αφετέρου διότι ο χώρος που βρισκόταν η προτομή ήταν ιδιωτικός. Οι σκοπιανοί προκλητικά και με ύβρεις αρνήθηκαν να αποχωρήσουν. Από την ένταση που δημιουργήθηκε, επενέβη η αστυνομία που τους απομάκρυνε από την ιδιωτική περιοχή.

Το παιδί του υποδηματοποιείου

Περπατώντας στο πλακόστρωτο πεζοδρόμιο της οδού Ντάνφορθ, ένας από την παρέα είχε ένα μικροατύχημα. Του χάλασε το τακούνι. Ρωτώντας φτάσαμε σε ένα κατάστημα που στην ταμπέλα, με μεγάλα μπλε γράμματα έγραφε: «Υποδηματοποιείον».  Όλες οι διαφημίσεις μέσα στο μαγαζί ήταν Ελληνικές. Πλησιάσαμε στον πάγκο και ζητήσαμε την επισκευή του τακουνιού. Τότε αναπάντεχα, ο τεχνίτης σήκωσε το κεφάλι του και είπε: «Macedonian only» δηλαδή μόνο μακεδονικά. Ο φίλος με το χαλασμένο τακούνι, άρχισε να εκνευρίζεται και του είπε: «βρε παιδάκι μου μπορείς να φτιάξεις το τακούνι να πάμε στη δουλειά μας;». Ο τεχνίτης επανέλαβε την ίδια φράση, προσποιούμενος ότι δεν καταλαβαίνει ελληνικά.

Βγαίνοντας άπραγοι από το υποδηματοποιείο, ένας διπλανός καταστηματάρχης που είχε αντιληφθεί τα γεγονότα μας είπε: «μην δίνεται σημασία. Το παιδί είναι βαρεμένο. Από τότε που έπεσε θύμα της προπαγάνδας έγινε φανατικός γενίτσαρος. Παλιότερα ήταν καλό παιδί».  Στην απέναντι μεριά του δρόμου μου έκανε εντύπωση μία μεγάλη ταμπέλα που έγραφε: «Σύλλογος Ποντίων Παναγία η Σουμελά». Συνειδητοποίησα ότι το επεισόδιο συνέβη στην καρδιά του Greek city του Τορόντο.

Η σούβλα για το Πάσχα

Βρισκόμουν στο Τορόντο μερικούς μήνες για εκπαίδευση. Πλησίαζε το Πάσχα και ζήτησα από τον Κώστα, ένα φίλο Έλληνα Ομογενή, να βρει μία σούβλα για τον οβελία. Πράγματι με έφερε σε επαφή με έναν εστιάτορα που θα με εξυπηρετούσε. Όταν επισκέφτηκα το μαγαζί του για να παραλάβω την σούβλα και του είπα ότι είμαι Έλληνας αξιωματικός, μου είπε: «ξέρεις εγώ είμαι Μακεδόνας». Και εγώ είμαι Κρητικός του απάντησα. Με μία αρνητική κίνηση του κεφαλιού μου επισήμανε: «εγώ είμαι απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Άρχισα να καταλαβαίνω που το πάει. Για να αποφορτίσω την ατμόσφαιρα του απάντησα: «αν έχεις τα credentials (διαπιστευτήρια) για την βασιλική καταγωγή σου είναι δικό σου θέμα. Αφού είσαι φίλος του Κώστα θα είσαι σίγουρα καλό παιδί». Ο συνομιλητής μετά από μερικές στιγμές αμηχανίας, γέλασε και μου ευχήθηκε καλό Πάσχα. Έκτοτε οι δρόμοι μας δεν διασταυρώθηκαν ποτέ.

Τα γεγονότα που αναφέρθηκαν πιο πάνω εν συντομία, είναι βιωματικά του γράφοντος και  συνέβηκαν την δεκαετία 1986 – 1996. Παρόμοια γεγονότα συνέβαιναν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου όπου υπήρχε οργανωμένη Ελληνική Ομογένεια. Στον Καναδά, την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και αλλού.

Αδιαφορία για την κοινή γνώμη

Επισημαίνεται ότι τη δεκαετία που προαναφέρθηκε, στην Ελλάδα είχε εφαρμοστεί ως αρχή στην Εθνική Πολιτική, ότι «για την Ελλάδα δεν υπάρχει Μακεδονικό ζήτημα». Σε εφαρμογή αυτής της Πολιτικής, που εν πολλοίς εξέφραζε τον επάρατο διεθνή διπολισμό του Ψυχρού Πολέμου, οι γηγενείς Έλληνες είχαν άγνοια των ενεργειών των Σκοπιανών Μακεδονοκαπήλων. Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας που ακολούθησε, αποδέσμευσε προπαγανδιστικές μεθοδεύσεις σε διεθνές επίπεδο, τα αποτέλεσμα των οποίων βιώνουμε σήμερα.

Μία αξιοσημείωτη αλλά πολύ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η προπαγάνδα των Σκοπιανών της διασποράς δεν αναπτυσσόταν αυτόνομα, αλλά ήταν πάντα υφέρπουσα και προσκολλημένη σαν παράσιτο στην Ελληνική Ομογένεια. Προσπαθούσε να υφαρπάξει και να οικειοποιηθεί στοιχεία ιστορικά, πολιτισμικά, λαογραφικά, αλλά επίσης επιχειρηματικά και εμπορικά, καθώς και άλλα που διαχρονικά ανά τους αιώνες έχουν επιτύχει και ανήκουν δικαιωματικά στην κληρονομιά των Ελλήνων.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τους απαράδεκτους εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων όρους, η προκλητικότητα χτύπησε κόκκινο, διότι οι Σκοπιανοί, ειδικά αυτοί της διασποράς, την εξέλαβαν ως δικαίωση των επιδιώξεών τους επί δεκαετίες, εις βάρος των Ελλήνων.

Συμπερασματικά, στο όνομα του κάθε βουλευτή Βαρεμένου ή Κατρούγκαλου ή όπως αλλιώς, ο εκάστοτε βουλευτής που βρίσκεται στην Ελληνική Βουλή για να υπερασπίζεται τα Ελληνικά Εθνικά συμφέροντα, πρέπει να ζητάει συγνώμη για τα λάθη και όχι να προσπαθεί να δικαιολογηθεί σαν ανήλικο παιδάκι, προσπαθώντας να λασπώσει υπερήφανους και αγανακτισμένους Έλληνες που νοιώθουν προδομένοι. Το ερώτημα που πλανάται αναπάντητο προς το παρόν, είναι το ότι αφού οι κυβερνώντες πληρώνονται από τους Έλληνες φορολογούμενους, γιατί αδιαφορούν για την γνώμη της πλειοψηφούσας κοινής γνώμης των Ελλήνων όπου γης και εξυπηρετούν τα συμφέροντα τρίτων;

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι