ΑΠΟΨΗ

Πώς θα υποδεχθεί η τουρκική πλευρά την απεσταλμένη του ΟΗΕ

Πώς θα υποδεχθεί η τουρκική πλευρά την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Κώστας Βενιζέλος
EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Έχει γίνει γνωστό ότι η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Ανχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, θα επανέλθει στην Κύπρο στις 11 ή 12 Μαρτίου, αφότου πραγματοποιήσει επαφές στο Φόρείν Όφις στο Λονδίνο. Εκτιμάται πως ο δεύτερος γύρος των επαφών της στο νησί ενδεχομένως να δείξει τις προθέσεις της για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

Το ζητούμενο δεν είναι μόνο πώς η ίδια θα λειτουργήσει κατά την αποστολή της, αλλά και ποια θα είναι η εν γένει συμπεριφορά των εμπλεκομένων. Ο αρχηγός των εγκάθετων της Άγκυρας στα κατεχόμενα, Ερσίν Τατάρ, ο πλέον καλύτερος εκφραστής της επεκτατικής πολιτικής της κατοχικής δύναμης, σπεύδει να καθορίσει το πλαίσιο των κινήσεων ενόψει και της νέας καθόδου της κ. Κουεγιάρ.

Μιλώντας στην “27η Οικονομική Σύνοδο Κορυφής Ευρασίας” που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη εκ μέρους του Ιδρύματος Στρατηγικών και Κοινωνικών Ερευνών Τουρκίας της Ομάδας Μαρμαρά, ο Τατάρ επέμενε στο θέμα των εγγυήσεων. Και τούτο δεν είναι έκπληξη γιατί αυτή είναι η διαχρονική θέση της Άγκυρας.

  • Στην ομιλία του ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία έφερε την ειρήνη στο νησί το 1974 ως εγγυήτρια δύναμη και έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τις επιθέσεις και τη δολοφονία (μετάφραση: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
  • Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος επανέλαβε τα γνωστά περί δυο κρατών.
  • Ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να εξευρεθεί μια λύση στη βάση της συνεργασίας των “δύο κρατών” στο νησί και ότι ειδικά στο θέμα της μεταφοράς των ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” είναι η καταλληλότερη διαδρομή. Καμία σχέση με τη λύση (;) με τα όσα λέγει.

Η πρώτη πτήση του Kaan

Δείχνοντας προθέσεις και διαθέσεις ο Ερσίν Τατάρ δεν απέφυγε να χαιρετήσει και την πρώτη πτήση του «εθνικού μαχητικού αεροσκάφους ΚΑΑΝ» της Τουρκίας λέγοντας ότι αποτελεί μια νέα πηγή υπερηφάνειας για την τουρκική αμυντική βιομηχανία και το τουρκικό έθνος. Ο Τατάρ – υπήρξαν κι άλλες δηλώσεις στα κατεχόμενα για την πρώτη πτήση – είπε και τα εξής: «Το Kaan, το οποίο άνοιξε τα φτερά του στον ουρανό, θα εκπληρώσει μεγάλα καθήκοντα στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του τουρκικού έθνους στον αέρα στον τουρκικό αιώνα με τα υπερσύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και την προηγμένη ολοκληρωμένη υλικοτεχνική υποδομή του».

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε και στην κρίσιμη σημασία του παράνομου αεροδρομίου στο Λευκόνοικο για προστασία της “Γαλάζιας Πατρίδας” και ισχυρίστηκε: «Το κυριαρχικό μας δικαίωμα προέρχεται από το έθνος. Η λύση δύο κρατών μπορεί να μας μεταφέρει στο μέλλον». Κατά τα άλλα για κάποιους και στην ελληνική πλευρά φταίει η Λευκωσία για τη μη λύση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx