Προτροπές Ευρωπαίων στην Λευκωσία να στρώσει κόκκινο χαλί στην Τουρκία!
12/02/2024Δυο βέτο άσκησε η κατοχική Δημοκρατία για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα κατά την οποία οι εταίροι μας στην ΕΕ ζητούσαν επιμόνως να προσκληθεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, Gymnich (2-3 Φεβρουαρίου), κάτι που δεν έγινε λόγω της διαφωνίας της Λευκωσίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιείτο στην Άγκυρα για το συριακό, είχαν προσκληθεί οι πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Δαμασκό. Πριν από την πραγματοποίηση της σύναξης αυτής η Άγκυρα διαμήνυσε ότι δεν δεχόταν παρουσία του Κύπριου πρέσβη. Ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς αυτής της κατοχικής δύναμης έναντι εντός ενός εταίρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κανένας πρέσβης κράτους-μέλους της ΕΕ δεν μετέβη στην Άγκυρα.
Η δεύτερη περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία άσκησε βέτο ήταν για τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, με καθεστώς παρατηρητή, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, την 1η Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν εκλογές για παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό για την τρέχουσα χρονιά. Σε διαδικαστικό επίπεδο με επιμονή της Ρωσίας, για δικούς της λόγους, υιοθετήθηκε όπως κάθε υποψηφιότητα εξεταστεί χωριστά κι όχι συνολικά, με ενιαίο κατάλογο.
Κατά τη ψηφοφορία η Κυπριακή Δημοκρατία καταψηφίστηκε από την Τουρκία, που αξιοποίησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Πρέπει να σημειωθεί πως η κατοχική πλευρά αιτιολόγησε τη ψήφο της, που απέτρεψε τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας, προβάλλοντας το γνωστό αφήγημα ότι δεν την αναγνωρίζει. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν παρούσα στην ομιλία της τουρκικής πλευράς, καθώς είχε αποχωρήσει μετά τη ψηφοφορία και δεν μπορούσε να απαντήσει. Σημειώνεται ότι υπήρξε διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ευρωπαϊκή αντίδραση στην τουρκική στάση έναντι της Κύπρου.
Λευκωσία και ΕΕ
Με δεδομένα τα δυο βέτο της κατοχικής πλευράς η Λευκωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με τη θέση από εταίρους μας (με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία) για παρουσία Φιντάν στο Άτυπο Συμβούλιο. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, που αντιμετώπισε και τον Ιούλιο το ίδιο θέμα, έθεσε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσε να συζητήσει, που αφορούν τα ευρωτουρκικά και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Άγκυρας.
Πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Φιντάν απέρριψε να συναντήσει τον κ. Κόμπο, στην περίπτωση που θα προσκαλείτο στο Συμβούλιο. Από τη Λευκωσία εγέρθηκαν και ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου. Κι αυτό γιατί οι πληροφορίες έφεραν κάποιους από τους εταίρους να αφιέρωναν την ημέρα στην Τουρκία!
Όπως συναφώς πληροφορούμαστε όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται και ενόψει του γεγονότος ότι αναμένεται έκθεση για την Τουρκία ενώ μια ομάδα κρατών-μελών θεωρεί ότι “είναι μεγάλη χώρα και πρέπει να μιλάμε μαζί της”. Άνευ όρων και ανεξάρτητα της συμπεριφοράς της.
Στο τέλος, η χωρίς ανταλλάγματα παρουσία Φιντάν στη σύνοδο αποτράπηκε και μπορεί τούτο να έχει κακοφανίσει κάποιους εταίρους αλλά για τη Λευκωσία ήταν μονόδρομος. Δεν μπορεί η Τουρκία να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, να μπλοκάρει τη συμμετοχή της σε διάφορα διεθνή φόρουμ, να συνεχίζει τις προκλήσεις στην Κύπρο και να ζητείται από τη Λευκωσία να στρώσει κόκκινο χαλί στην κατοχική δύναμη.