ΕΘΝΙΚΑ

Στα βόρεια των τεμαχίων 6 και 7 το Αμπντουλχαμίτ Χαν

Στα βόρεια των τεμαχίων 6 και 7 το Αμπντουλχαμίτ Χαν, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν βγήκε σεργιάνι και θα κάνει γεωτρήσεις στη βάση των δεδομένων που υπάρχουν από σεισμικές έρευνες- στόχος να βρεθεί αέριο. Το δεύτερο ταξίδι του νέου τουρκικού γεωτρύπανου, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα σύνορα των θαλασσοτεμαχίων 6 και 7 στο βόρειο τμήμα τους. Οι πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να έχει δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή αυτή υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο σχεδιασμός Ερντογάν σε αυτή τη φάση είναι από τη μια να επεκταθεί υλοποιώντας το… όραμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” και παράλληλα να έχουν αποτέλεσμα οι γεωτρήσεις.

Αν και παλαιότερα ο βασικός στόχος ήταν η επίδειξη δύναμης και η επιβολή, τώρα πλέον στο κάδρο έχει μπει και το θέμα του εντοπισμού και της αξιοποίησης φυσικού αερίου. Συνεπώς είναι πρόδηλο, πως πλέον στη μεγάλη εικόνα των τουρκικών σχεδιασμών είναι τα γεωτρύπανα να δουλεύουν για να εντοπισθούν κοιτάσματα και τούτο γίνεται με βάση ένα οδικό χάρτη, τον οποίο καθορίζουν τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, είναι ξεκάθαρο πως όταν αναφέρεται ο Ερντογάν ότι η Τουρκία θα καταστεί ενεργειακός κόμβος το εννοεί. Κι αυτό σημαίνει ότι αναζητεί και “δικό του” φυσικό αέριο.

Πρέπει δε να σημειωθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός ότι μέχρι το 2023 η Τουρκία θα έχει βρει φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Η αναφορά σε 2023 δεν είναι τυχαία, είναι χρονιά εκλογών και μεγάλων γιορτασμών για τα 100 χρόνια τουρκικού κράτους.
Για την Άγκυρα υπάρχει ήδη ένα δεδομένο: Στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει εντοπιστεί φυσικό αέριο και προφανώς οι προσπάθειες θα συνεχιστούν. Δεν εννοούσε, ωστόσο, αυτή την περιοχή όταν μιλούσε ο Ερντογάν, αλλά εκείνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Η απόφαση να έχει ως πρώτο ταξίδι του, το Abdulhamid Han, την τουρκική θαλάσσια περιοχή, έχει προφανώς ανακουφίσει Αθήνα και Λευκωσία, που φοβόντουσαν κλιμάκωση της έντασης μέσα από νέες προκλήσεις. Αμφότερες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν, ωστόσο, ότι αυτή είναι η αρχή. Το γεωτρύπανο έχει σταλεί σε μια περιοχή, που υπολογίζεται ότι θα βρεθεί φυσικό αέριο. Η κίνηση αυτή, να παραμείνει προς το παρόν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενδέχεται να συνδέεται και με την προσπάθεια της Άγκυρας, να παρουσιαστεί “συναινετική”. Να παρουσιαστεί πως η Άγκυρα επιδεικνύει “αυτοσυγκράτηση”. Κι όλα αυτά φαίνεται να συνδέονται με τα ανοίγματα και τη διατήρηση καναλιών επικοινωνίας με τους Αμερικανούς για την αγορά των μαχητικών F-16.

Πότε θα ξανοιχτεί το γεωτρύπανο

Η προσοχή, λοιπόν, είναι ποιο θα είναι το επόμενο βήμα των Τούρκων μετά που θα λήξει η NAVTEX, που έχει εκδοθεί και διαρκεί μέχρι την 7η Οκτωβρίου. Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν έφτασε, ως γνωστό, στο Γιορουκλέρ 1- 29 ναυτικά μίλια από το Γκαζίμπασα, για γεώτρηση. Όπως αναφέρθηκε ήδη, οι πληροφορίες υποστηρίζουν πως οι σεισμικές έρευνες έδειξαν πως στην περιοχή αυτή μπορεί να εντοπιστούν κοιτάσματα. Εάν εντοπιστεί ενδεχομένως να παραμείνει περισσότερο καιρό. Ωστόσο, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός είναι πως μετά τις 7 Οκτωβρίου το γεωτρύπανο θα “μετακομίσει” στην κυπριακή ΑΟΖ. Και μάλιστα σε αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια.

  Ο Κολοκοτρώνης και το συναπάντημα των… συγκινημένων

Συγκεκριμένα, ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως το σκάφος θα σταλεί στα σύνορα των τεμαχίων 6 και 7, στο βόρειο τμήμα τους. Στο σημείο που θα επιχειρήσει υπάρχει εκτίμηση πως θα έχει αποτέλεσμα. Θα εντοπίσει, δηλαδή, κοιτάσματα. Για το μέγεθος των κοιτασμάτων δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει με βεβαιότητα. Είναι, όμως, σαφές πως το καθεστώς Ερντογάν έχει δεδομένα, που συνηγορούν πως εκεί θα βρει φυσικό αέριο. Όπως είναι γνωστό, τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη έχουν σαρώσει όλη την περιοχή, όχι μια αλλά περισσότερες φορές.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν αναμένεται να ενοχληθούν από την όποια γεώτρηση της κατοχικής Τουρκίας. Είναι σαφές πως δεν θέλουν εντάσεις, αντιπαραθέσεις, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εξελίξεις, που πιθανόν να επηρεάσουν το ενεργειακό τους πρόγραμμα. Εξ ου, όπως έχουμε γράψει και πρόσφατα, υπάρχει ένα κανάλι επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ της Άγκυρας και εταιρειών. Κυρίως με την ιταλική ΕΝΙ. Σημειώνεται συναφώς ότι αδειοδοτημένες εταιρείες στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 είναι η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ.

Εάν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο τότε πετυχαίνει ένα ακόμη στόχο, που θέλει να την καταστήσει και ενεργειακό κόμβο. Εάν το φυσικό αέριο που θα εντοπιστεί θα βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, τότε δημιουργούνται νέα δεδομένα, πολύ αρνητικά για την ελληνική πλευρά. Γιατί θα εντοπιστεί και θα αξιοποιηθεί φυσικό αέριο, που θα οικειοποιηθεί η κατοχική Τουρκία επιβάλλοντας μη ανατρέψιμα νέα τετελεσμένα. Θα αρπάξει αέριο αλλά και ΑΟΖ.
Η Άγκυρα θέλει στην πρίζα Αθήνα και Λευκωσία

Στην πρίζα θέλει την Αθήνα και τη Λευκωσία η Άγκυρα. Επιχειρεί να έχει σε συνεχή συναγερμό, σε όλα τα επίπεδα τις δυο κυβερνήσεις, αφήνοντας ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για το επόμενό της βήμα ανοικτό. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι έχει πολλά ανοικτά μέτωπα, καταφέρνει να εξασφαλίζει την ανοχή διεθνών παικτών και να προχωρά. Είναι προφανές από τις κινήσεις που γίνονται, ότι στην Άγκυρα «διαβάζουν» την ανησυχία και το άγχος Ελλάδας και Κύπρου και προσπαθούν να παίξουν με αυτό. Οι Τούρκοι θεωρούν πως αυτό το παιχνίδι της αναμονής και της διαρκούς στάσης ετοιμότητας, επηρεάζει αρνητικά Αθήνα και Λευκωσία, γι’ αυτό και το συνεχίζουν. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν αρέσκεται και στην τακτική του αιφνιδιασμού, όπως έπραξε και με το πρώτο ταξίδι του νέου γεωτρύπανου. Αν και στη Λευκωσία, τουλάχιστον, είχαν μια εικόνα των προθέσεων και των κινήσεων του.

  Εθνικές χασούρες...

Το ευρωπαϊκό χαρτί και η Λευκωσία

Το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να τεθεί από τη Λευκωσία σε μια σωστή βάση. Δυο γεγονότα, τις τελευταίες ημέρες, επιβεβαιώνουν τον κανόνα πως δεν μπορούν οι άλλοι, οι τρίτοι να είναι… βασιλικότεροι του βασιλέως. Το πρώτο γεγονός αφορά την απαντητική επιστολή της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και το δεύτερο την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στη συνάντηση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν με τον κατοχικό ηγέτη.

Στην απαντητική επιστολή τής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ο Πρόεδρος έστειλε το Μάιο, πήρε απάντηση Αύγουστο), ο πήχης τίθεται με βάση τι έχει ζητήσει η Λευκωσία. Η Πρόεδρος της Κομισιόν έχει αναπαράγει παλαιότερες αναφορές των Βρυξελλών. Πέραν από την αντίθεσή της στα όσα συμβαίνουν στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου από τους Τούρκους δίνει δυο διεξόδους: Πρώτον, περιγράφοντας τη διαδικασία, την πορεία, καταλήγει στην υπόδειξη «βρείτε τα». Δεύτερο, «πατά» στην πρόταση της Λευκωσίας για τα ΜΟΕ. Είναι προφανές από την απάντηση πως πρόκειται για μια προσέγγιση, που δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση που κάνουν οι Βρυξέλλες στο Ουκρανικό. Σε ένα θέμα, που κινήθηκαν αμέσως επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία. Για την Τουρκία προτείνεται «δημιουργία κλίματος που θα ευνοεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» και ΜΟΕ. Κοντολογίς, ό,τι ζητάς παίρνεις!

Στο θέμα με τη συνάντηση Αλίγιεφ και Τατάρ, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, αφήνει να εννοηθεί πως η ενέργεια αυτή του Αζερμπαϊτζάν μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις της Ε.Ε. με το Μπακού. Όπως αναφέρεται «η Αζέρικη πλευρά παραγνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, με την οποία επιδιώκει τη σύναψη θεσμικής σχέσης, μέσω υπογραφής συμφωνίας εταιρικής συνεργασίας για την υπογραφή της οποίας, ως γνωστόν, απαιτείται και η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Το ευρωπαϊκό είναι το μοναδικό χαρτί στην προκειμένη περίπτωση που έπρεπε να προταχθεί και να χρησιμοποιηθεί. Θα έπρεπε η Λευκωσία να είχε κινηθεί προς τις Βρυξέλλες, να ζητήσει από τον κ. Μπορέλ να εκδώσει ανακοίνωση-προειδοποίηση προς το Μπακού. Από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν για εξωτερικές υποθέσεις, Πίτερ Στάνο στο Κυπριακό Πρακτορείο, φαίνεται πως κανένα μήνυμα από τη Λευκωσία δεν στάλθηκε. Λίγο-πολύ δήλωσε αναρμόδιος να σχολιάσει τα της συνάντησης.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι