Στην Άγκυρα για “φροντιστήριο” ο Μάας – Οι εξελίξεις προς τις διερευνητικές επαφές

Στην Άγκυρα για “φροντιστήριο” ο Μάας – Οι εξελίξεις προς τις διερευνητικές επαφές, slpress

Στην Άγκυρα μεταβαίνει τη Δευτέρα, μία εβδομάδα πριν ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας. Την ίδια ώρα, η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί να δυναμιτίζει το κλίμα, με προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις, ενώ η Αθήνα επιμένει στην τήρηση του πλαισίου που έχει θέσει.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Χάικο Μάας θα συναντηθεί με τον Τσαβούσογλου και θα έχει συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για θέματα που αφορούν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία γίνεται ακριβώς μία εβδομάδα πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών (έχουν οριστεί για τις 25 Ιανουαρίου), τις οποίες το Βερολίνο επεδίωκε και, όπως ήταν αναμενόμενο, χαιρέτισε την ανακοίνωσή τους.

Το προηγούμενο των επισκέψεων Μάας

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο Μάας επισκέπτεται την Τουρκία. Παροιμιώδης υπήρξε όμως η επίσκεψή του το περασμένο καλοκαίρι (25 Αυγούστου), όταν στην κορύφωση της ελληνοτουρκικής κρίσης άκουγε σχεδόν άφωνος τις απειλές του Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά μην μας φέρνετε ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις» είχε πει τότε, στην κοινή συνέντευξη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πριν εξαπολύσει επίθεση στην Ελλάδα, με ανυπόστατους ισχυρισμούς από τους οποίους η Τουρκία όχι μόνον δεν έχει απομακρυνθεί, αλλά τους επαναλαμβάνει και επιχειρεί να τους εντάξει στην ατζέντα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε περιοριστεί τότε στο να δηλώσει ότι χρειάζονται βήματα αποκλιμάκωσης και να εκφράσει την πεποίθησή του ότι «εάν και οι δύο πλευρές ξεκινήσουν άμεσες συνομιλίες με ειλικρινείς προθέσεις, μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές». Δύο μήνες αργότερα (12 Οκτωβρίου) ο Μάας ακύρωσε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία, γεγονός που είχε ερμηνευτεί τότε ως μήνυμα ενόχλησης του Βερολίνου για τις συνεχιζόμενες μονομερείς ενέργειες από την Άγκυρα.

Από τότε μέχρι τώρα δεν έχουν αλλάξει όμως πολλά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Άγκυρα απέσυρε βέβαια το “Ορούτς Ρέις”, όπως και το “Μπαρμπαρός” πριν λίγες ημέρες από την κυπριακή ΑΟΖ. Επιμένει, ωστόσο, στην επιθετική ρητορική της, στις παράνομες navtex και στις ανυπόστατες αξιώσεις της, τις οποίες επιχειρεί να καταστήσει αντικείμενο συζήτησης στις διερευνητικές επαφές. Επιμένει δηλαδή σε εκείνο το «μη μας φέρνετε ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις».

Οι ελληνικές θέσεις

Την ίδια ώρα, η Αθήνα διαμηνύει, και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, ότι εμμένει στο πλαίσιο που έχει θέσει για την έναρξη των διερευνητικών επαφών. Συνεχίζει έτσι να υποστηρίζει, ότι αυτές αφορούν τη μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία, αυτή του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών. Παραλλήλως, η Αθήνα επιμένει και στις προϋποθέσεις που έχει θέσει, ότι δηλαδή πρέπει να σταματήσουν οι προκλήσεις για να αρχίσει ο διάλογος και ότι αναφορά των συζητήσεων θα είναι το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Τη θέση αυτή επανέλαβε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του από την Λισαβόνα, η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Μάλιστα οι δηλώσεις Μητσοτάκη έγιναν ανήμερα της τουρκικής πρόσκλησης για έναρξη διερευνητικών επαφών, η οποία συνοδεύτηκε, στη συνέχεια, από δηλώσεις του Τσαβούσογλου ότι ο διάλογος θα αφορά όλα τα θέματα.

Στην τήρηση του πλαισίου που έθεσε η Αθήνα επιμένει και ο Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη που έδωσε στην πορτογαλική εφημερίδα DIÁRIO DE NOTÍCIAS, στέλνοντας στην Άγκυρα και όχι μόνο το μήνυμα ότι «μια Τουρκία που θα τηρεί τους κανόνες, θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και θα προσεγγίσει την Ευρώπη, είναι καλοδεχούμενη για την Ελλάδα». Οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών δημοσιεύονται μία ημέρα μετά το άνοιγμα του Ερντογάν, ακόμα και για συνάντηση με τον Μητσοτάκη, αλλά και των νέων δηλώσεων Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι, αν ο διάλογος δεν είναι εφ’ όλης της ύλης, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν διερευνητικές επαφές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι