Στην Καρπασία το γεωτρύπανο 'Γιαβούζ' - Εντάλματα για διώξεις από Λευκωσία

Κώστας Βενιζέλος
976
Το λάθος της Λευκωσίας και οι αποστάσεις της Αθήνας, Κώστας Βενιζέλος

Στον κόλπο της κατεχόμενης Καρπασίας θα σταλεί το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας, 'Γιαβούζ' και τούτο τοποθετείται χρονικά τον Ιούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή θα αποτελέσει το δεύτερο βήμα που γίνεται από πλευράς της κατοχικής δύναμης με την παρουσία, μετά τον 'Πορθητή', και του 'Γιαβούζ' στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται συναφώς ότι στο σημείο που θα 'στρατοπεδεύσει' για να κάνει στη συνέχεια --με βάση τους σχεδιασμούς-- γεώτρηση το 'Γιαβούζ' έχει κινηθεί το 'Μπαρμπαρός', το οποίο ειρήσθω εν παρόδω αυτή την περίοδο βρίσκεται νοτίως της Κύπρου. Το 'Μπαρμπαρός' πραγματοποίησε έρευνες στην περιοχή της Καρπασίας πολλές φορές στο παρελθόν, με έκδοση παράνομων Navtex και με πολύμηνη παραμονή.

Οι Τούρκοι έχουν διαμηνύσει προς διάφορες κατευθύνσεις πως είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδιασμών τους, που είναι το γκριζάρισμα περιοχών, αμφισβήτηση κυριαρχίας της «εκλιπούσας» --όπως τη χαρακτηρίζουν-- Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιοποίηση για λογαριασμό τους του φυσικού αερίου. Παράλληλα, διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουν ανεξαρτήτως κόστους, εκτός κι εάν ικανοποιηθούν στις αξιώσεις τους σε σχέση με το φυσικό αέριο. Δηλαδή, να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για συνεκμετάλλευση.

Με βάση τους τουρκικούς σχεδιασμούς διαμορφώνονται τα εξής δεδομένα: Πρώτον, από τις αρχές Μαΐου το πρώτο γεωτρύπανο 'Πορθητής' βρίσκεται 36,50 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Κύπρου και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Δηλαδή, εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι εργασίες συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Άγκυρα.

Δεύτερον, η αποστολή του 'Γιαβούζ' σε μη αδειοδοτημένα θαλασσοτεμάχια αποτελεί μια κίνηση που προφανώς στέλνει μήνυμα και προς τις χώρες, των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Το μήνυμα είναι πως δεν θα ενοχλήσει τις εταιρείες για να μην ενοχληθεί η Τουρκία στις δικές της έρευνες.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ανακοίνωσε την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών και στη συνέχεια γεωτρήσεων στα θαλασσοτεμάχια F και G. Με βάση τον χάρτη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι περιοχές F και G, όπως βαφτίστηκαν από την τουρκική πλευρά, καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9 και μέρος του 13 και 12 (όχι το 'Αφροδίτη') της κυπριακής ΑΟΖ.

Πρόκειται για αδειοδοτημένα από την Κυπριακή Δημοκρατία θαλασσοτεμάχια σε εταιρείες και είναι προφανές πως επηρεάζει περισσότερο εκείνα στα οποία δραστηριοποιείται η ιταλική ΕΝΙ. Τι θα ισχύσει από όλα αυτά, θα φανεί στη συνέχεια. Αυτό που είναι σήμερα δεδομένο, με βάση τις πληροφορίες, είναι πως το 'Γιαβούζ' θα σταλεί στον κόλπο της Καρπασίας και πως αυτό γίνεται με εντολή του ψευδοκράτους προς την τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ.

Τρίτον, το επόμενο βήμα θα είναι η περιοχή του Καστελόριζου. Αυτό θα γίνει είτε τον Αύγουστο είτε τον Σεπτέμβριο και θα σταλεί ένα από τα δυο γεωτρύπανα. Μάλλον το 'Γιαβούζ'. Αυτή η κίνηση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και ριψοκίνδυνη, καθώς η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να αντιδράσει.

Εντάλματα σύλληψης

Ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως η χρονική επιλογή δεν θεωρείται τυχαία και παρέπεμψε στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Η ίδια πηγή αναφέρει πως εάν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές, τότε η χώρα θα βαδίζει σε μια μεταβατική περίοδο, ενώ υπενθύμισε και το επεισόδιο στα Ίμια, που προκλήθηκε μόλις είχε αναλάβει Πρωθυπουργός ο Σημίτης. Υπάρχει ένα άλλο, επίσης, σενάριο σύμφωνα με το οποίο να μην προκύψει από τις εκλογές νικητής με αυτοδυναμία, γεγονός που παραπέμπει σε παρατεταμένη εσωτερική πολιτική κρίση στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με τα εντάλματα κι αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή τόσο σε εταιρείες --κάποιες έχουν αποχωρήσει-- όσο και σε εργαζόμενους. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για ανώτερα στελέχη εταιρειών που εμπλέκονται. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι Τούρκοι συνεργάζονται σε αυτή τη φάση με τρεις εταιρείες που εξειδικεύονται στα θέματα γεωτρήσεων, δυο αμερικανικές και μια κροατική.

Σε σχέση με τα εντάλματα για εργαζόμενους στο τουρκικό γεωτρύπανο 'Πορθητής', αυτά αφορούν πέραν των 25 και προέρχονται από διάφορες χώρες (Εγγλέζοι, Τούρκοι κ.λπ.).  Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συνολική εικόνα για τα πρόσωπα που εργάζονται στην  πλατφόρμα, εξ ου και η έκδοση των ενταλμάτων. Σε διπλωματικό επίπεδο έχουν γίνει πολλά προς διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως προς την ΕΕ, με ισχυρούς εταίρους χωριστά, ενώ διατηρείται ανοικτή γραμμή επικοινωνίας και με την Ουάσινγκτον.

Δηλώνει άγνοια η Λευκωσία για τον χάρτη

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της τον χάρτη που είδε το φως της δημοσιότητας και πιστώνεται στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Ο χάρτης παρουσιάζει τα κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, γύρω και κοντά από την Κύπρο όπως και διαδρομές αξιοποίησής τους και δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα Μc Clatchy DC. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει πως παρουσιάσθηκε στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ενώ δόθηκε στις κυβερνήσεις χωρών της περιοχής, όπως είναι η Κύπρος, το Ισραήλ και ο Λίβανος. Αυτό το αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρώην Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, Άμος Χοκστάιν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το ενεργειακό συζητήθηκε κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν στην Κύπρο το 2014. Μαζί του ήταν και ο Άμος Χοκστάιν. Η κυπριακή πλευρά σημειώνει πως χάρτης δεν παρουσιάσθηκε ούτε τότε ούτε και αργότερα. Ο Τζο Μπάιντεν είχε αναφέρει κατά τις συζητήσεις τότε, πως η εκτίμηση των ΗΠΑ είναι πως στην περιοχή της Κύπρου το μέγεθος των κοιτασμάτων είναι σημαντικό.

Πάντως ο χάρτης, που έχει διαμορφωθεί από το Bureau of Energy Resources με εντολές ως φαίνεται του Τζο Μπάιντεν  παρουσιάζει διάφορες διαδρομές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου. Μια από αυτές είναι εκείνη που ξεκινά από το κοίτασμα 'Αφροδίτη' στην κυπριακή ΑΟΖ και κατευθύνεται μέσω κυπριακού εδάφους στα νότια παράλια της Τουρκίας. Επίσης, ένας αγωγός ξεκινά από τα κοιτάσματα του Λεβιάθαν στο Ισραήλ διασχίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και καταλήγει στην Αλεξανδρέττα. Σήμερα μπορεί αυτά τα σενάρια να είναι απομακρυσμένα, ωστόσο, ενδέχεται να επανέλθουν εάν αλλάξουν τα δεδομένα, κυρίως ως προς τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Ο Ερντογάν σε αδιέξοδο

Κομβικής σημασίας για τα αμερικανοτουρκικά αλλά και για τις εξελίξεις στην περιοχή χαρακτηρίζεται η συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ιαπωνία, που χρονικά τοποθετείται στις 28 Ιουνίου. Στην Άγκυρα θεωρούν πως μπορούν να πείσουν τους Αμερικανούς να συνυπάρξουν S-400 και  F-35 στην Τουρκία. Αυτό, όμως, δεν συζητείται καν από την Ουάσινγκτον.

Είναι προφανές πως οι Αμερικανοί έχουν βρει το κουμπί του Ερντογάν και αυτό είναι η οικονομία. Μια δοκιμή έκαναν και παλαιότερα και η Τουρκία το βίωσε με την κατρακύλα της λίρας. Την ίδια ώρα, η κατοχική Τουρκία γνωρίζει πως σε περίπτωση που αναγκασθεί να επιλέξει τις ΗΠΑ θα έχει κόστος από τους Ρώσους. Συνεπώς, ο Ερντογάν, που έχει το μυαλό του και στην επαναληπτική εκλογή για τον δήμο Κωνσταντινούπολης, φαίνεται να βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο, στο οποίο ο ίδιος οδηγήθηκε. Εάν οι εξελίξεις σε αυτό το πεδίο επηρεάζουν ή όχι την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι κάτι που θα φανεί στη συνέχεια.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.