ΕΘΝΙΚΑ

Απειλεί στα ελληνικά ο Ερντογάν! Αντίδραση από Μαξίμου και Τσίπρα (upd)

Απειλές και στα.... ελληνικά εκτοξεύει ο Ερντογάν!
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Απειλητικά μηνύματα κατά της χώρας μας και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα, εκτόξευσε ο Τούρκος προέδρος Ερντογάν, συνεχίζοντας το κρεσέντο επιθετικών δηλώσεων και απειλών της Άγκυρας. Με σειρά αναρτήσεων του που δημοσιεύει στα ελληνικά, ο Ερντογάν αναφέρει «προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν».

Τονίζει δε ότι «η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών». Όπως υποστηρίζει ο τούρκος πρόεδρος «η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν».

«Τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000χλμ2 για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας» αναφέρει ο τούρκος πρόεδρος.

Προειδοποιεί ακόμα ότι «η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος».

Σημειώνει ακόμα ότι η Τουρκία «ως σύμμαχος που εντός του ΝΑΤΟ πληρώνει από κάθε άποψη το υψηλότερο τίμημα, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών».

Για να προσθέσει «βλέπουμε όμως ότι η υπομονή μας και η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε εκλαμβάνεται λανθασμένα από τον ομόλογο μας». Τέλος ο Ερντογάν «καταγγέλλει την Αθήνα ότι «παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να καταπιέζει την Τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, αγνοώντας τις αξίες της Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και τις διεθνείς συμφωνίες».

Αντιδράσεις στην Αθήνα

Στις απειλές στα… ελληνικά του Ερντογάν αντέδρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου.

Αντίδραση είχαμε και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που επέλεξε να απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο και στην ελληνική και στην τουρκική γλώσσα. Ο κ. Τσίπρας, αφού υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα προστατέψει την κυριαρχία της απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο, χωρίς να τον κατονομάσει, να σταματήσεις τις προκλήσεις και να επιστρέψουμε στον διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, τόνισε πως «η απάντηση στην οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, δεν είναι ο εθνικισμός», σε μία έμμεση αλλά σαφή αναφορά στα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας και στην προσπάθεια Ερντογάν, με εθνικιστικές κορώνες και επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, να αποπροσανατολίσει τη κοινή γνώμη της Τουρκίας.

  Το Φανάρι συκοφαντεί τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο!

Ψήφισμα της Γερουσίας

Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στις ΗΠΑ ενέκρινε σήμερα ένα θερμό διακομματικό ψήφισμα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Το συγκεκριμένο ψήφισμα που είχε κατατεθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είχε ως στόχο να καλωσορίσει την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου, αλλά και να υπογραμμίσει τον εορτασμό της διαρκούς εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Την έγκριση του ψηφίσματος χαιρέτισε τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, όσο και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Τζιμ Ρις. Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Μενέντεζ υπενθύμισε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές είχαν την ευκαιρία να πουν στον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει έναν σταθερό φίλο και σύμμαχο στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτείων. Όπως μάλιστα υπενθύμισε, στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να συνεχίσει να αναπτύσσεται αυτός ο δεσμός για τις επόμενες γενιές.

Επίθεση και στον Κιλιντσάρογλου

Προηγουμένως, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του στην Σμύρνη, ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2023. Μετά τις πολεμικές απειλές του κατά της Ελλάδας από το θέατρο της στρατιωτικής άσκησης “EFES 2022”, ο Τούρκος πρόεδρος στόχευσε και στον επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας σε εκδήλωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στη Σμύρνη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα είναι ο «υποψήφιος της Λαϊκής Συμμαχίας» και κάλεσε τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να ανακοινώσει κι εκείνος τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης. Δήλωσε δε ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2023.

«Δυστυχώς, αυτή η πόλη βιώνει κακοτυχίες όσον αφορά αυτούς που την εκπροσωπούν εδώ και λίγο καιρό. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει ένας βουλευτής στη Σμύρνη που είναι και επικεφαλής του CHP. Αυτό το άτομο, το οποίο οι πολίτες μου της Σμύρνης έστειλαν στο κοινοβούλιο για να τους εκπροσωπήσει, δεν ξέρει καν τον δρόμο για τη Σμύρνη» είπε αναφερόμενος στον Κιλιτσντάρογλου. «Ξέρω ότι πεθαίνεις να είσαι υποψήφιος στις εκλογές του 2023, να σταθείς απέναντί ​​μου. Ελάτε, μην βασανίζετε άλλο τον εαυτό σας και το κόμμα σας, κύριε Κεμάλ» ανέφερε ο Ερντογάν, για να τον καλέσει αν έχει το θάρρος να ανακοινώσει τον υποψήφιο.

Πολεμικές απειλές από την Σμύρνη

Ο Ερντογάν, βρέθηκε στην Σμύρνη με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και τον πρόεδρο του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί και με δηλώσεις του ανέβασε και άλλο τους τόνους των απειλών κατά της Ελλάδας. Κανένας δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Για άλλη μια φορά, καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτό το έθνος είναι αποφασισμένο, αν πει κάτι, θα το ακολουθήσει» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών. Κάλεσε την Αθήνα «να μην επαναλάβει τα λάθη που έκανε έναν αιώνα πριν» και συνέχισε:

«Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί προσπαθούν να παραμείνουν στην ατζέντα με ρητορική μακριά από την πραγματικότητα. Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα μπροστά μας ότι τέτοια θέματα είναι ευαίσθητα και μπορούν να έχουν ολέθριες συνέπειες. Για άλλη μια φορά, καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που βρίσκονται σε μη στρατιωτικό καθεστώς και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αστειεύομαι, μιλάω σοβαρά. Αυτοί οι άνθρωποι είναι αποφασισμένοι, αν πουν κάτι, θα το ακολουθήσουν. Ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικές αποβιβάσεις στα νησιά. Δεν μπορεί να πάει πουθενά έτσι.

»Προειδοποιούμε την Ελλάδα, όπως πριν από έναν αιώνα, να μείνει μακριά από όνειρα και πράξεις που θα οδηγήσουν σε τύψεις και να συνέλθει. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες για τον εξοπλισμό των νησιών.

»Ως σύμμαχος που πληρώνει το υψηλότερο τίμημα από κάθε άποψη εντός του ΝΑΤΟ, υποδεχόμαστε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία δεν έχει καν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις μας για συνάντηση στρατιωτικής αντιπροσωπείας τα τελευταία 2 χρόνια. Ωστόσο, βλέπουμε ότι η υπομονή μας παρεξηγείται από τον συνομιλητή μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τους νόμους κανενός. Στην πραγματικότητα, η χώρα αυτή έκανε πάντα παρόμοιες κινήσεις στηριζόμενη σε κάποιον άλλο από την ημέρα της ίδρυσής της. Προειδοποιούμε και πάλι την Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα που θα την κάνουν να μετανιώσει. Συμπεριφερθείτε σωστά. Η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της έχουν παραχωρηθεί από τα διεθνή δικαιώματα σχετικά με τον εξοπλισμό των νησιών όταν χρειαστεί».

Η απάντηση της Αθήνας

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε:

  Μας είπε ο κ. Ροζάκης ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον ευθύνες έναντι της Κύπρου!

«Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας» Το video των δηλώσεων Ερντογάν από το πρακτορείο Anadolu:

Σε φωτογραφίες της άσκησης Efes στον λογαριασμό του στο Twitter o στενός κομματικός συνεργάτης του Ερντογάν και εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ έγραψε το μήνυμα «θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά…»

Στη διακλαδική άσκηση σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο συμμετείχαν περίπου 10.000 μέλη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και 1.100 στρατιωτικοί από 37 χώρες από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Άγκυρα την άσκηση παρακολούθησαν 10 υπουργοί και αρχηγοί επιτελείων άλλων χωρών, ενώ στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την μεταφορά των ξένων προσκεκλημένων διακρίνεται και ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ντμπεϊμπά που κατέχει και την θέση του υπουργού Άμυνας.

Το κλίμα που καλλιεργείται στο εσωτερικό της Τουρκίας τείνει να γίνει πολεμικό, καθώς στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης γίνονται σενάρια ακόμη και για σύγκρουση, καταλογίζοντας στην Ελλάδα προκλητικές ενέργειες. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας από τις αρχές του 2022 η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε 953 παραβιάσεις (χωρίς να διευκρινίζεται τι είδους παραβιάσεις μπορεί να έχουν κάνει τα ελληνικά μαχητικά στον ελληνικό εναέριο χώρο).

Επίσης, στην τουρκική λίστα περιλαμβάνονται και 73 επισκέψεις κυβερνητικών αξιωματούχων και στρατιωτικών στα ελληνικά νησιά, εκ των οποίων σύμφωνα πάντα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, οι 24 είναι του υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδας Ν. Χαρδαλιά. Και αυτό σύμφωνα με την Άγκυρα αντίκειται στις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι