Στρατηγική σύγχυση στη Λευκωσία για το Κυπριακό

Βενιζέλος Κώστας
471
Στην περιοχή όλα αλλάζουν, στο Κυπριακό όλα τα ίδια μένουν, Κώστας Βενιζέλος

Τους τελευταίους μήνες διακινείται ως ιδέα αυτή της λύσης δυο κρατών. Είναι γνωστό, πως αυτή η λογική συζητείται ως επιλογή στις ελεύθερες περιοχές, στα διάφορα σαλόνια, κοινωνικά και πολιτικά, αλλά και στα ψηλά δώματα του κράτους. Πάντα επιδερμικά και χωρίς αξιολόγηση των δεδομένων.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζει στις διάφορες επαφές που πραγματοποιεί πως είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά που θέτει το ζήτημα τούτο. Επικαλείται επί τούτου μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Πενταμερούς Διάσκεψης, στο Κραν Μοντάνα, μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου Αναστασιάδη. Αυτό δεν επιβεβαιώνεται από την κυπριακή κυβέρνηση.

Οι Τούρκοι, λοιπόν, διαδίδουν αυτό το σενάριο, το κρατούν περίπου ως δεδομένο. Δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αρχίσουν ακόμη και έναν άτυπο διάλογο, ανεπίσημο, ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος. Ήδη έγινε στη Νέα Υόρκη, η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τι επιδιώκουν οι Τούρκοι; Να παρασύρουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια τέτοια συζήτηση, ει δυνατόν να χρεωθεί αυτή την ιδέα των δυο κρατών και στη συνέχεια να οδηγήσουν -παλιά τους τέχνη κόσκινο- τις συνομιλίες σε αδιέξοδο. Τότε, το αδιέξοδο, θα είναι για τα δυο κράτη. Και μετά;

Σ' αυτό το κλίμα υπήρξε και η κόντρα του προέδρου Αναστασιάδη και του αρχηγού του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) Αβέρωφ. Επί της ουσίας δεν έχουν διαφωνία στο Κυπριακό. Άλλωστε, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρθηκε σε χαλαρή ομοσπονδία σε συνέντευξή του και την επομένη ημέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε την ιδέα αυτή στο Συμβούλιο Αρχηγών.

Γιατί τώρα;

Η ιδέα για χαλαρή ομοσπονδία δεν είναι τωρινή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης την έχει θέσει και στο παρελθόν. Πώς προέκυψε τώρα; Έχει αναφερθεί πως στη συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στο σενάριο αυτό ως αντάλλαγμα προς την τουρκική πλευρά για να μην επιμένει στα βέτο. Υπενθυμίζεται πως τα βέτο, τα οποία είναι πάγια τουρκική επιδίωξη, έχουν δοθεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Πρόεδρος στο έγγραφο που υπέβαλε στο Κραν Μοντάνα σημείωνε τα εξής: «Υπάρχει ετοιμότητα να λάβουμε υπόψη ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία σε ορισμένα θεσμικά όργανα με την πρόβλεψη για μία ευνοϊκή ψήφο και από τις δύο πλευρές». Οπότε για να διορθώσει το λάθος, γιατί αντιλήφθηκε πως το κράτος δεν θα λειτουργούσε, έκανε την κίνηση με τη χαλαρή ομοσπονδία. Χαλαρή ομοσπονδία, στα όρια της συνομοσπονδίας ήταν και το σχέδιο Ανάν και δεν είναι τυχαίο από ποιους επανέρχεται αυτό το ζήτημα.

H βόμβα που έσκασε στο Συμβούλιο Αρχηγών ακόμη να σκάσει στα χέρια κανενός. Έπεται συνέχεια καθώς «όπως στρώνεις κοιμάσαι». Τα όσα διαδραματίζονται στο παρασκήνιο και βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ενδεικτικά ότι το σκάφος προχωρά χωρίς πυξίδα. Το ευτύχημα είναι πως η Τουρκία δεν αποδέχεται δυο κράτη, γιατί επιδιώκει ένα μόρφωμα που θα μπορεί μέσω αυτού να ελέγχει την Κύπρο. Το δυστύχημα θα είναι τι θα επιβάλλει η Τουρκία.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.