Θρίλερ με τα τουρκικά τανκς στην Αδριανούπολη – Νέες πολεμικές κραυγές Ερντογάν

Σύνταξη SLpress.gr
5964
Το θρίλερ με τα τουρκικά τανκς στην Αδριανούπολη – Νέες πολεμικές κραυγές Ερντογάν, slpress

Συνεχίζει να προκαλεί ο Ερντογάν, παρά το δίλημμα “αποκλιμάκωση ή κυρώσεις” που θέτει η ΕΕ, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Το πολεμικό κλίμα πυροδοτήθηκε και από τις πληροφορίες για συγκέντρωση τουρκικών τεθωρακισμένων, ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα πρόκειται για επιστροφές από τη Συρία.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, η μεταφορά των αρμάτων μάχης αποτελεί προγραμματισμένη δραστηριότητα της δεύτερης στρατιάς, η οποία εδρεύει στη Μαλάτεια, και δεν πρόκειται για μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα με την Ελλάδα. Νωρίτερα πάντως, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η Τουρκία στέλνει 40 τανκς από τη Συρία στον Έβρο και συγκεκριμένα στην Αδριανούπολη.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους οι ιστοσελίδες cumhuriyet και η haberler, μετέδωσαν ότι δύο κονβόι φορτηγών ξεκίνησαν από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας μεταφέροντας τανκς στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας, απ’ όπου στη συνέχεια θα μεταφoρτωθούν σε τρένο για την  Αδριανούπολη. Ανέφεραν μάλιστα, ότι τα τεθωρακισμένα προέρχονται από τις περιοχές Χατάι, Ρεϊχανλί και Κουμλού, στα σύνορα με τη Συρία.

Νέες απειλές Ερντογάν 

Παραλλήλως, σχολίαζαν ότι «η αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ και των Ελλήνων στρατιωτών στο Καστελόριζο ήταν η στάλα που ξεχείλισε το ποτήρι». Η επίσημη θέση, ωστόσο, αυτή που μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, είναι ότι πρόκειται για προγραμματισμένη ενέργεια που δεν σχετίζεται με την ελληνοτουρκική κρίση. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν, ότι σημαντικός αριθμός τουρκικών αρμάτων μεταφέρθηκαν τους προηγούμενους μήνες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στη Συρία, στο πλαίσιο των εκεί επιχειρήσεων, και τώρα επιστρέφουν στις θέσεις τους.

Λίγες ώρες νωρίτερα πάντως, ο Ερνογάν στη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια νοσοκομείου, εξαπέλυσε νέα επίθεση και νέες απειλές στην Ελλάδα, πάντα με φόντο την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Θα καταλάβουν σύντομα ότι η Τουρκία έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη να σκίσει τους χάρτες που της επιβάλλονται» είπε ο “νεοσουλτάνος” για να προσθέσει στη συνέχεια: «Είτε θα το καταλάβουν πολιτικά, είτε θα το βιώσουν οδυνηρά στο πεδίο της μάχης». Παράλληλα δε με τις πολεμικές κραυγές συνέχισε και το γνωστό πλέον τουρκικό “παραμύθι” ότι η Άγκυρα στέλνει παντού το μήνυμα πως είναι έτοιμη να «μοιραστεί ό,τι είναι δίκαιο».

Πριν τις εμπρηστικές δηλώσεις του στα εγκαίνια του νοσοκομείου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάνει προθέρμανση, μιλώντας στους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Και εκεί βεβαίως χρησιμοποίησε την ίδια απειλητική γλώσσα για την Ελλάδα. «Πριν έναν αιώνα είτε τους θάψαμε στο χώμα είτε τους ρίξαμε στη θάλασσα. Εύχομαι να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα» φέρεται να είπε, αναφερόμενος σε όσους επιτίθενται στην ανεξαρτησία της Τουρκίας. «Αυτοί που στόχευσαν τη σημαία μας και την προσευχή μας, όταν έψαχναν τρόπο να βγουν από αυτή την πίεση εκτέλεσαν τρεις πρωθυπουργούς, δυο υπουργούς και έναν αρχιστράτηγο. Ευχόμαστε να μην κάνουν το ίδιο λάθος σήμερα και να μην πληρώσουν το ίδιο τίμημα σήμερα» πρόσθεσε.

Η Μόσχα για τα δώδεκα μίλια

Η Αθήνα πάντως επιμένει ότι το δικό μας μήνυμα, όπως και της Ευρώπης και των διεθνών παραγόντων είναι ξεκάθαρο και, όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, συνοψίζεται σε αυτό που είπε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός. Ότι δηλαδή «τελειώνουν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».

Εντωμεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, σε ανάρτησή της στην επίσημη σελίδα της στο Facebook, δημοσιοποιεί δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία είναι δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια. «Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται στα διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο» είπε η Ζαχάροβα, τονίζοντας ότι «το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια».

Προσθέτει επίσης, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, για διάφορους λόγους, χώρες «καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα», σημειώνοντας ότι «σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής». Επισημαίνει ωστόσο, ότι «σε περιπτώσεις, όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Αναφέρει τέλος ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας για το θέμα και συμπληρώνει πως «όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση». Διευκρινίζει πάντως ότι για την ώρα η Μόσχα «δεν βλέπει να υπάρχει λόγος για αυτό».

Εκτεθειμένος ο Στόλτενμπεργκ

Το Σάββατο, η Τουρκία ανακοίνωσε νέες ασκήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου, οι οποίες θα αρχίσουν αύριο Κυριακή και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη. Στις ασκήσεις, όπως έγινε γνωστό από την Άγκυρα, θα μετέχουν δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, στον οποίο επισήμανε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στον Γιενς Στόλτενμπεργκ, σχετικά με το …ατόπημά του να ανακοινώσει συμφωνία για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Μια ανακοίνωση την οποία “μάζεψε” στη συνέχεια, αφού πρώτα την διέψευσε η Αθήνα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει εκτεθεί με αυτή την ενέργειά του, καθώς γνώρισε τις ελληνικές θέσεις, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τον διάλογο που είχε στο Βερολίνο με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Σύμφωνα με τον διάλογο, τον οποίο αποκάλυψε ο  ΣΚΑΪ, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε στον Στόλτενμπεργκ ότι η συγκέντρωση των στόλων στην περιοχή εγκυμονεί κινδύνους. Και όταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ρώτησε τι μπορεί να κάνει γι αυτό, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος του είπε ορθά κοφτά: «Να μεσολαβήσεις ώστε να βρεθεί τρόπος να αποσύρει αμέσως ο Ερντογάν όλα τα πλοία».

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.