ΕΘΝΙΚΑ

Τί ετοιμάζει ο Ερντογάν για τις ιδιοκτησίες στην περίκλειστη Αμμόχωστο

Τί ετοιμάζει ο Ερντογάν για τις ιδιοκτησίες στην περίκλειστη Αμμόχωστο, Κώστας Βενιζέλος
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Όλα τα βήματα που θα γίνουν στην Αμμόχωστο από την κατοχική Τουρκία έχουν διαμορφωθεί και, σε αυτή τη φάση, Άγκυρα και ψευδοκράτος εργάζονται για την υλοποίησή τους. Ο Ερντογάν, που θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής, έχει ζητήσει από τους υφιστάμενούς του όλα να είναι έτοιμα. Έχει δε ζητήσει κατάλογο για το τι μπορεί να κάνει, στη διάρκεια της παραμονής του, όπως εγκαίνια (νοσοκομείο, έργα υποδομής, αεροπορική βάση, τέμενος, εγκαταστάσεις νερού κ.λπ.), για να επιλέξει.

Είναι, όμως, σαφές πως η προσοχή εστιάζεται στο θέμα της Αμμοχώστου και τι θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Ερντογάν. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα δυο επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων, του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να προετοιμάσουν το έδαφος και να αντιμετωπίσουν τις εκκρεμότητες.

Στα Κατεχόμενα το θέμα χειρίζεται το λεγόμενο Ανώτατο Συντονιστικό Συμβούλιο, στο οποίο μετέχουν πολιτικοί και στρατιωτικοί, με το πάνω χέρι να έχει ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας Ali Murat Basceri. Ο τελευταίος φέρεται να βάζει, συχνά- πυκνά, τις φωνές στους κατοχικούς αξιωματούχους, καθώς κινούνται αργά και χαρακτηρίζονται από αναβλητικότητα ως προς την προώθηση και υλοποίηση των άνωθεν οδηγιών.

Σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, το πρώτο βήμα αναμένεται να είναι ο αποχαρακτηρισμός της πιλοτικής περιοχής από στρατιωτικής σε κατοικημένη και να τεθεί υπό τη διοίκηση του ψευδοκράτους. Η απόφαση θα ληφθεί από το λεγόμενο Υπουργικό κι αυτό αναμένεται ότι θα γίνει πριν την άφιξη του Ερντογάν, ενώ δεν αποκλείεται να το ανακοινώσει και ο ίδιος. Με βάση τον σχεδιασμό, αμέσως μετά τον αποχαρακτηρισμό της πιλοτικής περιοχής, ο Ερντογάν θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες να κάνουν αίτηση για αποκατάσταση, ανταλλαγή ή αποζημίωση, στη λεγόμενη Επιτροπή του κατοχικού καθεστώτος.

Το σχέδιο της Τουρκίας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, η πιλοτική περιοχή βρίσκεται σε σημείο δίπλα από την εποικισμένη περιοχή, που επιλέγηκε και για πρακτικούς λόγους (ηλεκτροδότηση, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες). Πρόκειται για έκταση που καλύπτει λίγο περισσότερο από το 3% της περίκλειστης, έχει 496 τεμάχια ακίνητης περιουσίας, για τα οποία υπάρχουν 681 τίτλοι ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων. Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως 33 ιδιοκτήτες της περιοχής αυτής έχουν προσφύγει στη λεγόμενη Επιτροπή.

Η Άγκυρα με την πιλοτική περιοχή στοχεύει εν πολλοίς να παρασύρει τους Ελληνοκύπριους σε χρονοβόρα διαδικασία, μέσω της λεγόμενης Επιτροπής. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να εξεταστεί γρήγορα μικρός αριθμός αιτήσεων για να ενθαρρυνθούν και άλλοι. Είναι σαφές πως εάν “δουλέψει” η πιλοτική, οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σιγά-σιγά και με την υπόλοιπη περίκλειστη περιοχή και σε κάποια φάση θα λειτουργήσει ενιαία με το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης, που έχει εποικιστεί. Σημειώνεται ότι η περίκλειστη περιοχή καλύπτει το 17% της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

  Κεντρικός παίκτης στη Νέα Υόρκη ο Ερντογάν

Όλες οι κινήσεις γίνονται, επίσης, με τρόπο που δεν θα προκαλέσουν, όπως θέλουν να πιστεύουν στην Άγκυρα, αντίδραση των τρίτων. Σε ό,τι αφορά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, η τουρκική πλευρά προετοιμάζει το άνοιγμα παραλίας, δίπλα στην πρώτη που άνοιξε, μπροστά από το ξενοδοχείο King George και στο εστιατόριο “Ακταίον”, κοντά στην είσοδο της περίκλειστης. Επίσης κατασκευάζουν “διευκολύνσεις” σε δημόσιους χώρους, όπως σταθμό αστυνομίας, πυροσβεστικής και κέντρο υγείας. Επίσης προετοιμάζουν “χώρους ξεκούρασης”!

Ο Ερντογάν, πάντως, στη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στην Αμμόχωστο, έχει παραγγείλει προσκύνημα στο τέμενος Bilal Aga, που βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ανακαινίζεται. Περαιτέρω, θα πάει στον δημόσιο κήπο, που έχει καθαριστεί, για να πιει τσάι με τον Ερσίν Τατάρ και τη συνοδεία τους.

Στην Κύπρο ο Δένδιας

Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε ενέργειες με στόχο να αποτρέψει τα νέα τετελεσμένα, τα οποία έχει εξαγγείλει ο Ερντογάν και αφορούν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Πέρα από την ενημέρωση που έγινε σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τους εταίρους μας στην ΕΕ, με επιστολές και τηλεφωνικές επικοινωνίες του Προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών, είναι σαφές πως η Λευκωσία επενδύει στην προσωπική παρέμβαση διεθνών παικτών, όπως των Μπάιντεν, Μακρόν, Τζόνσον και Λαβρόφ, προς τον ίδιο τον Ερντογάν.

Παράλληλα έχουν τύχει επεξεργασίας κάποιες ιδέες για εργαλειοποίηση πολιτικών εντός της ΕΕ, ενώ η προσοχή είναι και στη Νέα Υόρκη ενόψει και της συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την επομένη της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα. Είναι πρόδηλο ότι οι αντιδράσεις στο διεθνές πεδίο είναι μεγαλύτερες για την Αμμόχωστο σε σχέση, για παράδειγμα, με τις παράνομες έρευνες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι η αντίδραση αυτή να έχει και αποτέλεσμα. Αυτό είναι το ζητούμενο.

Στις 21 Ιουλίου, μια μέρα μετά την παράνομη επίσκεψη του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, στην Κύπρο θα βρεθεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια γίνεται σε συνεννόηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη και αποσκοπεί από τη μια να αξιολογηθούν τα δεδομένα, μετά την κάθοδο του ηγέτη της κατοχικής δύναμης, να υπάρξει συντονισμός ενεργειών και παράλληλα να σταλεί και ένα μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης της Αθήνας προς τη Λευκωσία. Στα πλαίσια των προσπαθειών σε διπλωματικό επίπεδο εντάσσονται και η επίσκεψη αμέσως μετά της Λιβανέζας υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, καθώς και του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ.

  Οι "τέσσερις" της "Κ" ξαναχτύπησαν – Απάντηση σημείο προς σημείο

Σφήνα από ΕΒΚΑΦ

Η προβληματική λειτουργία της λεγόμενης Επιτροπής του κατοχικού καθεστώτος απασχολεί την Άγκυρα. Κυρίως για την αποτελεσματικότητα της, αλλά και το γεγονός ότι νομικά μπορεί να αμφισβητηθεί. Τούτο, όπως πληροφορούμαστε, οδήγησε, μεταξύ άλλων, το κατοχικό καθεστώς να ζητήσει νομική έρευνα για τα δικαιώματα των βακούφικων περιουσιών. Η “Επιτροπή”  από το 2018-2020 δεν είχε χρήματα κι αυτό γιατί η Τουρκία δεν έστειλε έμβασμα.

Στη συνέχεια στάλθηκε ένα μικρό ποσό για συντήρηση της, ενώ κονδύλι περιλήφθηκε και  στο πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας και ψευδοκράτους. Οι Τούρκοι στοχεύουν να οδηγήσουν όσους Ελληνοκύπριους προσφύγουν σε χρονοβόρες διαδικασίες. Σε κάθε προσφυγή αναμένεται ότι θα δηλώνει ενδιαφερόμενο μέρος το ΕΒΚΑΦ. Η “διαφορά” δεν θα επιλύεται στην “Επιτροπή”, αλλά στα “δικαστήρια” του κατοχικού καθεστώτος.

Οπότε. μπορεί ο καθένας να αντιληφθεί τι θα γίνει και πόσο χρόνο θα κρατήσει, πέραν της αναγνώρισης “θεσμών” του παράνομου μορφώματος. Όλους τους κινδύνους, πάντως, θα εξηγήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο έχει συγκαλέσει για την ερχόμενη Τετάρτη.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι