ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ – “Τί ήπιες Δένδια”!

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδα-ΗΠΑ – "Τι ήπιες Δένδια"! Όλγα Μαύρου

Ο τουρκικός Τύπος, ειδικά ο φιλοκυβερνητικός, είναι πάντα υβριστικός σε ό,τι αναφορά στις ελληνικές αμυντικές πρωτοβουλίες και την ίδια στάση τηρεί και για τις συμφωνίες, είτε με τους Γάλλους είτε με τους Αμερικανούς, ενώ συχνά εκμεταλλεύεται και τις θέσεις της αντιπολίτευσης στην ελληνική Βουλή.

Σύσσωμα σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ως “απειλή πολέμου από την Ελλάδα” και έχουν τίτλους όπως “οι εχθροί της Τουρκίας συμμαχούν”, “οι ΗΠΑ και η ευνοούμενή τους Ελλάδα”, ερμηνεύοντας όλα την συμφωνία ως απόδειξη ότι οι ΗΠΑ μεταστρέφονται την πολιτική τους σαφήνεια, υπέρ της Ελλάδας

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, απείλησε την Τουρκία κατά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Δένδιας, ο οποίος είπε ότι η κυριαρχία της Ελλάδας απειλείται και ότι η χώρα του είναι έτοιμη για πόλεμο, ήταν αλαζονικός χωρίς να αναφέρει βέβαια τα εγκλήματα που έχει διαπράξει η δική του χώρα», γράφει η Yeni Safak υπό τον προσβλητικό τίτλο “Τι ήπιες Δένδια;”

image001.png

Η Cumhuriyet γράφει, από την πλευρά της, ότι Ελλάδα και ΗΠΑ έβαλαν τις υπογραφές τους σε αμυντική συνεργασία που θα επεκτείνει την αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ η Ηurriyet στο ρεπορτάζ της για τη συμφωνία Αθήνας-Ουάσιγκτον επισημαίνει ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται μόλις 40 χλμ από την Τουρκία.

Η προτίμηση των ΗΠΑ

Το CNN Turk υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα συν τοις άλλοις υπέγραψε και με την Αίγυπτο συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ο πρώην πρέσβης στην Ελλάδα Οnur Οymen σε άρθρο του αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι ανεπίδεκτη μαθήσεως και δεν έχει διδαχτεί τίποτα από τα παθήματά της στο παρελθόν και τις περιπέτειες στις οποίες μπορεί να οδηγηθεί, παρότι την έχουν “πουλήσει” πολλές φορές οι σύμμαχοί της. Εντούτοις το συμπέρασμά του επί της ουσίας είναι πως οι Αμερικανοί δείχνουν πλέον σαφώς τις προτιμήσεις τους.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει τις διεθνείς ισορροπίες εδώ και χρόνια, θεωρώντας ότι τώρα θα το επιτύχει με διμερείς αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Είναι αξιοσημείωτο ότι ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ, υποστήριζαν πάντα την Ελλάδα, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη τα δικά τους στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή».

»Είναι πιθανό να δούμε τις ΗΠΑ να εγκαταλείπουν την παράδοση 100 αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία ως απόδειξη της προσέγγισης της Ελλάδας. Πάντως διμερής συμφωνία παρόμοια με τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας δεν έχει παρατηρηθεί μεταξύ άλλων χωρών του ΝΑΤΟ μέχρι τώρα, αφού έμμεσα στρέφεται εναντίον συμμάχων», γράφει.

Παρακάτω καμαρώνει στο κείμενό του ότι «κερδίσαμε τα Ίμια (σ.σ. που τα αναφέρει ως Kardak), αλλά η Ελλάδα εξακολουθεί να διεκδικεί άλλες βραχονησίδες». Και καταλήγει, κάνοντας μνεία των απομνημονευμάτων του Ισμέτ Ινονού, ότι «οι Έλληνες πρέπει να θυμούνται τι έχουν πάθει από τις συμμαχίες τους με τους δυτικούς.

Αναφορά και στον Ε. Βενιζέλο

Τους υπενθυμίζω τα λόγια του Βενιζέλου προς τον Ισμέτ Πασά στη Διάσκεψη της Λαζάνης, όταν έλεγε «Ενεργήσαμε εκ μέρους των συμμάχων και καταστραφήκαμε, και τώρα μας αφήνουν μόνους». Είχε πει μάλιστα ο Βενιζέλος και στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Λόρδο Κέρζον ότι  «Καταστραφήκαμε εξαιτίας σας. Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει σε τι καταστροφή μας οδήγησε αυτή η συμμαχία».

Η φιλοκυβερνητική Milliyet γράφει και αυτή στο ίδιο πνεύμα  ότι τι η Αθήνα «πανικόβλητη από την αύξηση της περιφερειακής επιρροής της Τουρκίας, υπέγραψε ένα πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δείχνουν πλέον ξεκάθαρα την εύνοιά τους».  Το Anadolu, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας επιστρατεύει μια σειρά από ακαδημαϊκούς της χώρας που κάνουν σχετικές δηλώσεις για τις αμυντικές συμφωνίες, ειδικά για εκείνην με την Γαλλία.

Ο Ναϊλ Αλκάν, του Πανεπιστημίου Hacı Bayram Veli, αποκλείει το ενδεχόμενο ένοπλης σύγκρουσης Γαλλίας και Τουρκίας λόγω της ισχύος της τελευταίας «η οποία δεν είναι Ελλάδα. Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα».  Ο Τσινάρ Οζέν, του πανεπιστημίου της Άγκυρας, υποστηρίζει ότι η Συμφωνία αποτελεί αντίβαρο στην αυξανόμενη γεωπολιτική επιρροή της Τουρκίας στη Δυτική Αφρική.

Ο ίδιος αμφισβητεί τη στρατιωτική αξία της συμφωνίας, συγκρατώντας μόνο την πολιτική της διάσταση. Ο Χαλούκ Καραντάγ, του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, αναφέρει ότι η Γαλλία προσπαθεί απλώς να βγάλει τα σπασμένα από την αμυντική βιομηχανία της και θεωρεί «απίθανο να επέλθει πολεμική σύγκρουση μεταξύ δημοκρατικών κρατών».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι