Το αδιέξοδο των “ρεαλιστών”

Η διπλωματία των επιστολών σημάδι πολιτικής αμηχανίας, Κώστας Βενιζέλος

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έριξε στο τραπέζι των συζητήσεων, έστω και ατύπως, την ιδέα για χαλαρή ομοσπονδία, πλην όμως δεν την έχει ακόμη επεξεργαστεί. Δεν υπάρχει οτιδήποτε συγκεκριμένο επί τούτου, γι’ αυτό και στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών οι συμμετέχοντες δεν είχαν ενώπιον τους οτιδήποτε προς συζήτηση. Η εικόνα που υπάρχει προδήλως  επιβεβαιώνει την επιδερμικότητα, με την οποία αντιμετωπίζονται στη Λευκωσία τα ζητήματα διαχείρισης του εθνικού θέματος.

Είναι προφανές πως τώρα θα αρχίσει η επεξεργασία της ιδέας αυτής, για την οποία βολιδοσκόπησε ο πρόεδρος Αναστασιάδης τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ενώ παράλληλα θα προωθηθεί και η συγκριτική μελέτη για τα διάφορα πολιτειακά συστήματα, που θα ανατεθεί  σε ειδικούς. Συνεπώς, ο πρόεδρος, αν και αναμενόταν να πράξει τούτο, δεν παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση για το ποιές αρμοδιότητες θα πρέπει, στο πλαίσιο της χαλαρής ομοσπονδίας, να εκχωρηθούν στα συνιστώντα κρατίδια.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τους αρχηγούς των κομμάτων να καταθέσουν εισηγήσεις ως προς τα θέματα των αρμοδιοτήτων και να συζητηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Αρχηγών παρουσίασε τον κατάλογο των 24 αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης (σύγκλιση που επήλθε στις συνομιλίες) και τον κατάλογο των ομοσπονδιακών-κρατικών αρχών (περίπου 144).

Το υλικό αυτό σε συνδυασμό και με τις σχετικές πρόνοιες του συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο επίσης επισύναψε, θα αποτελέσουν «τροφή για σκέψη». Είναι σαφές πως δεν υπάρχει οτιδήποτε συγκεκριμένο προς συζήτηση. Το αδιέξοδο που υπάρχει στο Κυπριακό δεν οδήγησε τη Λευκωσία στην ανάγκη να επεξεργαστεί τρόπους ανατροπής του. Είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα αυτά και στους αχρείαστους τακτικισμούς, που στόχο έχουν να μην φορτωθεί η ελληνική πλευρά την ευθύνη. Υπάρχει μια φοβία ως προς τα επόμενα βήματα και είναι ξεκάθαρο από τη συνεδρίαση πως ομιχλώδες παραμένει το τοπίο.

Υπήρξαν επιφυλάξεις

Η διαμόρφωση μια κοινής ανακοίνωσης με επιγραμματική περιγραφή των κόκκινων γραμμών της ελληνοκυπριακής πλευράς, των αρχών δηλαδή λύσης (όχι εγγυήσεις, αποχώρηση στρατευμάτων, συνέχιση ενεργειακού προγράμματος), που πρότεινε ο Γιώργος Λιλλήκας για να προσέλθει ο πρόεδρος στη συνάντηση με τον Ακιντζί την Παρασκευή ενισχυμένος, δεν προχώρησε. Υπήρξαν επιφυλάξεις.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε επιστολή με δέκα ερωτήματα σε σχέση με την χαλαρή ομοσπονδία. ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ επέμειναν στην ανάγκη επανάληψης των διαπραγματεύσεων ενώ ανέδειξαν, για μια ακόμη φορά, τους κινδύνους από τη συνέχιση του αδιεξόδου.

Το ΑΚΕΛ στρέφει τα πυρά του προς τον pρόεδρο Αναστασιάδη για τους χειρισμούς, ενώ ο ΔΗΣΥ, αν και δεν διαφωνεί, δεν μπορεί να τα βάλει με τον Αναστασιάδη. Γενικά, το επόμενο βήμα παραμένει μετέωρο καθώς η λεγόμενη “ρεαλιστική σχολή” στο Κυπριακό είναι όμηρος της αδιέξοδης πολιτικής της. Αρνείται να αντιμετωπίσει τα δεδομένα και τη ζημιά που προκαλεί η ακολουθούμενη πολιτική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι