Το "είμαι Κύπριος" του Γιούνκερ δεν θα σταματήσει τον "Πορθητή"

Κώστας Βενιζέλος
743
Το

Η Λευκωσία έθεσε τον πήχη ψηλά; Έθεσε υπερβολικές απαιτήσεις για να αντιμετωπιστεί συλλογικά από την ΕΕ η τουρκική επιθετικότητα; Είναι κράτος-μέλος και δεν θα μπορούσε να στραφεί αλλού πλην της ΕΕ. Και τούτο έπραξε. Με τη συμβολή της Ελλάδος, στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους εταίρους μας για τη νέα εισβολή της Τουρκίας, αυτή τη φορά στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Υπέδειξε με νόημα πως η ΕΕ στο παρελθόν είχε λάβει αποφάσεις για χώρες που δεν είναι μέλη της, παραπέμποντας προφανώς στην Ουκρανία και στις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία. Κυρώσεις που ανανεώνονται κάθε έξι μήνες.

Η Λευκωσία ζήτησε το αυτονόητο. Πήρε φραστική στήριξη ενώ η ΕΕ θα παρακολουθεί, όπως ειπώθηκε, τις εξελίξεις και θα επανέλθει. Το σκηνικό ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Πρώτα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη σύνοδο και απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ σχετικά με το πώς θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το ζήτημα των τουρκικών παράνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε: «Είμαι Κύπριος». Εννοούσε προφανώς ότι συμπαραστέκεται στην Κύπρο. Βολική ατάκα, που χρησιμοποιείται συχνά στην ΕΕ!

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μιλώντας μετά τη σύνοδο εκ μέρους των κρατών-μελών, είπε πως «η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της». Συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά». Αυτά! Και αναμένουμε τη συνέχεια. Όταν, όμως, γίνει η γεώτρηση από τον «Πορθητή» η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Την ίδια ώρα, o Ερντογάν ενθαρρύνει τον τουρκικό στρατό να επαναλάβει αυτά που έπραξε στο παρελθόν στην Κύπρο, αλλά κι αλλού. Η αποστολή του "Πορθητή" στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου είναι μια σοβαρή και κρίσιμη εξέλιξη, που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί από κανένα. Όταν η ΕΕ δηλώνει πως επενδύει στη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου προφανώς και θα πρέπει να το εννοεί και στην πράξη.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.