Το σενάριο της γεώτρησης στο Καστελόριζο

Το σενάριο της γεώτρησης στο Καστελόριζο

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Κάθε φορά που ο Νίκος Κοτζιάς μιλάει δημοσίως προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι ο τρόπος που η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Τουρκία, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν, αποσκοπεί στην διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης, δεν υπαγορεύεται από φόβο. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εκφράσει την εκτίμηση ότι η επιχειρησιακή ικανότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι αμφίβολη κι ότι αυτό διεφάνη στο μέτωπο της Συρίας.

Αυτό που ωστόσο αξίζει να υπογραμμισθεί είναι το μήνυμα ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο, όπως στα Ίμια το 1996, η Ελλάδα θα απαντήσει με γενικευμένη στρατιωτική αντίδραση. Δεν θα υπάρξουν, δηλαδή, παρασκηνιακές διπλωματικές διαβουλεύσεις με σκοπό την αποκλιμάκωση, η οποία θα αφήσει πίσω της «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Στην Αθήνα, πάντως, δεν κρύβουν ότι προτιμούν τον Ερντογάν από την κεμαλική αντιπολίτευση, όπως δεν κρύβουν ότι βλέπουν με θετικό μάτι το ενδεχόμενο προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης.

Τι θα πράξει η Ελλάδα, όμως, εάν η Τουρκία, που έχει αποκτήσει πλατφόρμα-γεωτρύπανο επιχειρήσει γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ; Εάν η Άγκυρα αποφύγει να έλθει σε σύγκρουση με μεγάλες δυτικές πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν πίσω τους τα κράτη τους και επιχειρήσει γεώτρηση σε διεθνή ύδατα κοντά στο Καστελόριζο, εκεί που η Ελλάδα θεωρεί (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) ότι είναι δική της υφαλοκρηπίδα. Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα; Όλα δείχνουν ότι επεξεργασμένο σενάριο γι’ αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι