Τρία βήματα για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Τουρκία

Τρία βήματα για να αντιμετωπίσει η Ελλάδα την Τουρκία, Ελευθέριος Τζιόλας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το όραμα και το σχέδιο είναι οι καταλύτες και η πυξίδα. Σε μια τέτοια αφετηρία, πρέπει να δούμε και την Ελλάδα και το ρόλο της. Θα μπει στο νέο σκηνικό σαν μια μικρή κι αδύναμη χώρα ή σαν μια δύναμη με όραμα, σχέδιο και αξιώσεις; Με την τρέχουσα καθ΄ όλη την τελευταία 12ετία πολιτική της αδύναμης, εκλιπαρούσας, περιθωριακής δύναμης;  Ή, θα διαμορφώσει και θα προβάλει για τον εαυτό της και την περιοχή της -τη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη- ένα όραμα κι ένα σχέδιο χτίζοντας, παράλληλα και σε συνάρτηση με αυτά, τις συμμαχίες της.

Καθιστώντας τον εαυτό της ασφαλή για την ίδια και απαραίτητο για τους συμμάχους της, πυλώνα ισχύος, προόδου και σταθερότητας σε όλη την περιοχή (από τον Εύξεινο Πόντο, ως την Κεντρική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, και όλη τη Μεσόγειο). Μια σοβαρότερη, γενικότερη παρατήρηση είναι αναγκαία. Ο κόσμος δεν έχει βρει ακόμα τη νέα του ισορροπία του, μετά τη λήξη του διπολισμού και του μεταπολεμικού “ψυχρού πολέμου”, μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ. Αυτό που συμβαίνει και θα κλιμακωθεί είναι το ξεπάγωμα όλων των εθνικών-εθνοτικών ζητημάτων με την ταυτόχρονη αναβίωση αυτοκρατορικών συνδρόμων.

Αυτά οδηγούν και θα οδηγήσουν σε σοβαρές περιφερειακές αναμετρήσεις. Ενόσω η εμπλοκή των ισχυρών διεθνών παικτών θα είναι αβέβαιη ή μεσοβέζικη (εκτιμώντας ότι έτσι καλύτερα υπηρετούν τα συμφέροντα τους) οι συγκρούσεις αυτές θα εξελίσσονται. Η παγκοσμιοποίηση έχει δώσει μεν ένα νέο πλαίσιο, αλλά τα ρήγματα της μπορούν και να πολλαπλασιαστούν. Η περιοχή μας βρίσκεται και πάλι, λόγω αυτού του “ξεπαγώματος”, στην πρώτη φάση αυτής της κρίσιμης ιστορικής περιόδου. Αναλυτές αντιλαμβάνονται αυτή την εξέλιξη, αυτό το “ξεπάγωμα”, ως επιστροφή στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Τουρκία εισέρχεται επιθετικά σ’ αυτό το σκηνικό ως πρώην “αυτοκρατορική” δύναμη και μέσω της νέο-οθωμανικής/αναθεωρητικής της στρατηγικής. Η Ελλάδα ξαναβρίσκεται γεωγραφικά – γεωπολιτικά μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στο κέντρο των αναστατώσεων της Μεσογείου. Και η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη που μπορεί –με κατάλληλες μάλιστα συμμαχίες- να της αμφισβητήσει τη θέση και το ρόλο τον οποίο μέσω της αναθεωρητικής της στρατηγικής στοχεύει να πραγματοποίησει.

Η Ελλάδα οφείλει να συγκροτήσει όραμα και σχέδιο. Μόνον όταν είχε ένα τέτοιο όραμα κι ένα αντίστοιχο σχέδιο, τιμώντας τις ρίζες της, πιστεύοντας στις δυνάμεις της, τοποθετημένη στη σωστή πλευρά της ιστορίας, με αμφίδρομη αμοιβαιότητα και στήριξη Ελλάδας-συμμάχων και συμμάχων-Ελλάδας, μεγαλούργησε. Αυτή είναι η περίπτωση και από εκεί μπορούν να αντληθούν διδάγματα, της εποχής 1911 -1920 του Ελευθερίου Βενιζέλου.

  Πώς έφτασε στα πρόθυρα της εξαφάνισης η ελληνική μειονότητα της Πόλης

Ελλάδα και σχέδιο για Τουρκία

Η συνολική επαναδιατύπωση του οράματος του έθνους με το ιστορικό του βάθος σε όλη την περιοχή είναι απολύτως αναγκαία. Το Ελληνικό έθνος (και ο Ελληνισμός) διεκδικούν και θα διεκδικούν σταθερά, με πρωτοβουλίες πολιτισμού και κάθε φύσεως θετικές συνεργασίες, τη θέση του και το ρόλο του που τα δημιουργήματα του, η διαδρομή του, η ιστορία πιστοποιούν και αποτυπώνουν. Η Ελλάδα:

  • Πρώτον: Αμυντικά ενισχύεται και τίποτα δεν παραχωρεί. Ενώ το αμυντικό της τόξο οφείλει να γίνει ενιαίο με την Κύπρο, ορίζοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο τον ελληνικό ζωτικό χώρο.
  • Δεύτερον: Εθνικά διεκδικεί την τήρηση και το σεβασμό σε όλα όσα οι Συνθήκες έχουν αποδώσει στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό και έχουν καταπατηθεί. Η επαναπροβολή όλων αυτών των θετικών κατακτήσεων στις Συνθήκες για την Ελλάδα, αποτελεί πρώτιστη εθνική προτεραιότητα.
  • Tρίτον: Πολιτισμικά, η Ελλάδα, διεκδικεί τις δημιουργικές της εστίες, τα επιτεύγματά τους, τη συνέχιση και την ανανέωσή τους σε όλη την ευρύτερη περιοχή, με προτεραιότητα την Κωνσταντινούπολη, τον Εύξεινο Πόντο, τη Μικρά Ασία, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή.

Στην Ευρώπη, με την Βρετανία σε εσωτερική αναδίπλωση μετά το Brexit, η μόνη ισχυρή δύναμη που έχει λάβει, όπως τα πράγματα δείχνουν, αποφαστική θέση υπέρ των ευρωπαϊκών αξιών και ενός ευρωπαϊκού χώρου με δικαιώματα και ρόλο στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, είναι η Γαλλία. Μέγα ερωτηματικό εν όψει των θεαματικών αναστατώσεων είναι αν η Γερμανία μέχρι τώρα δείχνει να ακολουθεί την ιστορική της τροχιά του Α’ και Β΄Παγκοσμίου Πολέμου ως κεντρική δύναμη, διαχωρισμένη και σε αντιπαλότητα με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο και τις ουσία ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Η μετακίνηση της Γερμανίας στο πλευρό των ευρωπαϊκών δυνάμεων για την υπεράσπιση των ενιαίων ευρωπαϊκών αξιών και του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου, για πρώτη φορά μετά από 120 χρόνια μπορεί να αποτελέσει μείζον γεγονός καθορισμού των νέων δεδομένων και επικαθορισμού της νέας ιστορικής περιόδου από την Ευρώπη.

Ο ρόλος των συμμαχιών 

Η Ελλάδα πρέπει να λάβει αποφάσεις και θέση. Συντάσσεται με τις δυνάμεις εκείνες και χτίζει μαζί τους προνομιακές (αμυντικές, παραγωγικές, οικονομικές) σχέσεις, που εκτιμούν ότι το πρόβλημα της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι η Τουρκία, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί ακόμα και μέχρι τον επαναορισμό των εσωτερικών της συνόρων. Η Γαλλία μεταξύ αυτών είναι μια από τις πιο σημαντικές, καθώς και το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Η ΕΕ πρέπει να εξετάσει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο μέσω συμφωνιών, ειδικές οικονομικές σχέσεις, εκτοπίζοντας την Τουρκία από τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις (αντικαθιστώντας την με το Ισραήλ και την Αίγυπτο).

  Κλιμάκωση από Άγκυρα με απειλές και φωτογραφίες drones στο Anadolu

Μαζί οι δυνάμεις αυτές, με την Ελλάδα να πρωτοστατεί, μπορούν να δράσουν αποτελεσματικά για την απόκρουση της επιθετικής τουρκικής αναθεωρητικής γραμμής, για την επίλυση του νέου Ανατολικού ζητήματος με τη δημιουργία Κουρδικού κράτους, ενιαίου κράτους της Συρίας, ενιαίου ομοσπονδιακού Κυπριακού κράτους και απόδοση όλων των ελευθεριών στις εθνότητες εντός της Τουρκίας.

Την τήρηση, σε αυτό το πλαίσιο, όλων των υποχρεώσεών της απέναντι στους ελληνικούς πληθυσμούς και στις κάθε φύσεως ελληνικές περιουσίες και δημιουργήματα εντός της Τουρκίας, με αποχώρηση από παντού των Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων (Κύπρο, Συρία, Ιράκ, Αρμενία-Ναγκόρνο Καραμπάχ, Λιβύη), με διάλυση του μισθοφορικού “παραστρατού”των 15.000 τζιχαντιστών, φανατικών ισλαμιστών του Ερντογάν.

Η Ελλάδα σχεδιάζει και εφαρμόζει -στην πράξη κι όχι όπως το συνηθισμένο ευχολόγιο -ένα πρόγραμμα πραγματικής παραγωγικής ανασυγκρότησης, οικονομικής ανάπτυξης με έμφαση στην ψηφιακή εποχή και την παραγωγικότητα και κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Ένα αρθρωμένο σχέδιο που να διαπερνά όλους τους τομείς, με προτεραιότητα την ανάπτυξη της περιφέρειας και την μετακίνηση εκτός Αθηνών, σημαντικών κέντρων απόφασης και μονάδων συντονισμού.

Η Ελλάδα πρέπει να δει τη νέα αυτή περίοδο, μετά την εκλογή Μπάιντεν, ως έναν νέο κύκλο και του δικού της ιστορικού βίου. Να αξιοποιήσει, βέβαια, με κάθε τρόπο το γεγονός αυτό, καθώς και την γνώση και τη θετική προδιάθεση του νέου προέδρου των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, και να χρησιμοποιήσει με τόλμη τη θέση της και τις τελευταίες μεγάλες παραχωρήσεις της προς τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, ώστε να κερδίσει την αμυντική υποστήριξη- δέσμευσή τους απέναντι στην τουρκική απειλή. Όραμα και Σχέδιο με την εγγύηση Ηγεσία αντίστοιχου ύψους και ποιότητας. Αυτό είναι με δύο λόγια το κεντρικό ζήτημα της Πατρίδας και του Ελληνισμού.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι