ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αιχμές Μητσοτάκη για την ΕΕ από τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού

Αιχμές Μητσοτάκη για την Γερμανία από τα εγκαίνια του ελληνοβουλγαρικού αγωγού

Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση ενός πολύ σημαντικού έργου ενεργειακής διασύνδεσης εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στην τελετή για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, ενώ άφησε ξεκάθαρες αιχμές για την στάση της ΕΕ στο ζήτημα του πλαφόν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις που έχουν γίνει συνολικά στην Αλεξανδρούπολη και αναδεικνύουν την πόλη ως μία νέα εναλλακτική πηγή εισόδου ενέργειας. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο και τόνισε ότι είναι αδιανόητο να «μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών».

«Η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βουλγαρίας τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της επιτυχίας αυτού του έργου, του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή έναρξης εμπορικής λειτουργίας του εν λόγω αγωγού. Ο αγωγός IGB θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας στη Βουλγαρία και από εκεί σε συνδυασμό με τα έργα υποδομής εκτελούνται ήδη θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου φυσικού αερίου» είπε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση με τον Αλίεφ

Κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο πρωθυπουργός έκανε μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των διμερών σχέσεων και ανέλυσε τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, με έμφαση στον ενεργειακό τομέα.

Ο Μητσοτάκης υπογράμμισε τον βασικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ενεργειακή ασφάλεια και στον εφοδιασμό των Βαλκανίων και της Ευρώπης λόγω της θέσης της, τόσο με τις υποδομές στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, όσο και με τις κοινοπραξίες στις οποίες συμμετέχει ως γέφυρα με την Αφρική, όπως π. ως ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου.

Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον αγωγό φυσικού αερίου IGB, που συνδέει το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με το βουλγαρικό δίκτυο και θα μπορεί να μεταφέρει τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ως «αγωγό αξιών».

Τί συμφώνησε η ΕΕ

Χτες επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης ανόδου των ενεργειακών τιμών επετεύχθη κατά τη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, παραμένει το χάσμα εντός της Ένωσης σχετικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Ως προς το πρώτο σκέλος, δηλαδή την ηλεκτρική ενέργεια, η επίσημη υιοθέτηση της πρότασης θα ολοκληρωθεί με γραπτή διαδικασία πιθανότατα έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η πρόταση περιλαμβάνει:

  • Μέτρα για τη μείωση της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής.
  • Μέτρα για την είσπραξη των πλεονασματικών εσόδων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  • Μέτρα για την συνεισφορά αλληλεγγύης από τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα ανακατευθυνθούν προς την στήριξη καταναλωτών και επιχειρήσεων.

H αρχική πρόταση της Επιτροπής αφορούσε έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% και έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης 5% για την κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής. Η πρόταση, επίσης, προβλέπει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, πυρηνικά και λιγνίτη στα 180 ευρώ/MWh.

Διαφωνία για το πλαφόν

Ωστόσο σημείο αντιπαράθεσης αποτελεί η διαχείριση της αύξησης των τιμών στο φυσικό αέριο, καθώς η απόφαση της Επιτροπής να μην φέρει στο τραπέζι μία πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο ανεξαρτήτου προελεύσεως δημιούργησε έντονη δυσαρέσκεια μεταξύ των κρατών μελών.

Τα 15 κράτη που υπέγραψαν την επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, στηρίζοντας το πλαφόν, αναμένεται να επιμείνουν για μία πρόταση της Κομισιόν προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, πριν την έναρξη της συνεδρίασης οι υπουργοί  Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας είχαν άτυπη συνάντηση σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία έχουν αντιτάσσονται σε ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο, διότι, όπως ισχυρίζονται, θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και τις προοπτικές της ΕΕ να προσελκύσει εισαγωγές φυσικού αερίου για τον χειμώνα. Η Επιτροπή σε σχέδιο εργασίας της, επίσης, προειδοποίησε ενάντια στο πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς αξιολογείται ως επιλογή που ενέχει μεγάλο ρίσκο για την εξασφάλιση ροών προς περιοχές της Ένωσης με χαμηλή προσφορά φυσικού αερίου. Αντίθετα, υποστήριξε εκ νέου την μείωση της κατανάλωσης και την επαναδιαπραγμάτευση με τους αξιόπιστους εταίρους εφοδιασμού, όπως η Νορβηγία και η Αλγερία, για την επίτευξη χαμηλότερων τιμών στις εισαγωγές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι